Serdecznie dziękujemy za liczne przepisy na fantastyczne oczyszczające koktajle i sorbety w naszym konkursie z marką AQUAPHOR! Jesteśmy już w teorii przygotowane do wiosennego detoksu, teraz tylko w ruch pójdą blendery, shakery i moc świeżych warzyw i owoców, z których powstaną pyszne koktajle! Bardzo trudno nam było wybrać te 3 autorskie przepisy, po naradzie postanowiliśmy nagrodzić następujące czytelniczki:
Milena
Uwielbiamy koktajle oczyszczające, uważamy, że jest to samo zdrowie. Ale czy jest to zdrowe gdy używamy zwykłej wody? Czy nasza woda, nawet przegotowana- jest zdrowa? Czy wiem co piję?
Dlatego niezbędnym składnikiem każdego koktajlu powinna być woda filtrowana!
Co nam potrzeba?
maliny- garść
ananas, świeży, ok 150 gram
1 zielony ogórek
siemię lniane – 4 łyżki
listki bazylii
1 szklanka wody filtrowanej , najlepiej z dzbanka AQUAPHOR Jasper (który posiada wkłady magnezowe)
A jak to zrobić?
1. Siemię lniane aby oddało nam właściwości powinno być namoczone w wodzie, moczymy więc poprzez zalanie gorącą wodą i następnie odstawiamy na czas mniej więcej 10 minut.
2. W tym samym czasie blendujemy nasze owoce: maliny, ananasa oraz ogórek (obrany).
3. Dodajemy siemię lniane, bazylie i wodę! FILTROWANĄ i jeszcze raz wszystko blendujemy, tak aby powstała jednolita masa.
4. Wkładamy na 10 minut do lodówki i pijemy.
Nikol Roz
Bardzo lubię zajadać się oczyszczająco-odżywczymi koktajlami, które dostarczają siłę oraz energię i jednocześnie są pełnowartościowym przysmakiem, który z powodzeniem może zastąpić posiłek tj. śniadanie lub podwieczorek.
Koktajl BOMBA WITAMINOWA
– 2 szklanki dowolnego mixu owoców runa leśnego: jagody, porzeczki, maliny
– 1 szklanka jogurtu gęstego naturalnego
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego Siemienia Lnianego
– 1 łyżeczka tzw. „Cudownego Zboża” czyli Amarantusa ekspandowanego
– 1 łyżeczka tzw. „Złota Inków” czyli sproszkowanej Lucumy
– 1 łyżka soku z cytryny
– miód do smaku (w zależności od preferencji smakowych i stopnia słodkości owoców)
– garść kostek lodu z wody filtrowanej
Przygotowanie:
Z wody filtrowanej z dodatkiem miodu zrobić kostki.
Wszystkie składniki na koktajl połączyć, zmiksować lub zblendować.
W razie potrzeby koktajl dosłodzić miodem.
Koktajl odstawić w warunkach pokojowych na 15 min. do „wkomponowania się” wzajemnie smaków lub do lodówki w czasie upałów.
Mariola Grzęda Koktajl odchudzający
1 garść jarmużu
3 łodygi selera naciowy
1 pęczek natki pietruszki
2 pomarańcze
2 jabłka
1/5 szt ananasa
Wykonanie
Pomarańczę, seler naciowy, natkę pietruszki, jabłka i ananasa wyciskamy w wyciskarce.
serdeczne gratulacje!
Przypominamy, że obecnie trwa wielka promocja dzbanków AQUAPHOR w dyskontach BIEDRONKA
Nagrodą w konkursie były dzbanki AQUAPHOR Jasper z wkładami magnezowymi.
W każdym pudełku oryginalna niespodzianka od producenta – Encyklopedia Urody!
Zalety dzbanków AQUAPHOR Jasper:
1) wyposażone we wskaźnik zużycia wkładu zliczający każdorazowe napełnienie dzbanka wodą;
2) wyposażone w uchylną pokrywkę ułatwiającą nalewanie wody;
3) wyposażone we wkład magnezowy B100-25 MAXFOR Mg 2+;
4) usuwają z wody, chlor, metale ciężkie, pestycydy i inne zanieczyszczenia, poprawiając smak i zapach wody,
5) redukują twardość wody;
6) nie zawierają rakotwórczego bisfenolu A – BPA Free
Dodatkowa porcja magnezu w wodzie z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – w dzisiejszych czasach to prawdziwe panaceum na wiele dolegliwości. Magnez sprawia, że lepiej znosimy stresy i łatwiej radzimy sobie z infekcjami i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Działa on uspokajająco i uodporniająco, zwiększając możliwości obronne organizmu. Jest zbawienny dla naszego serca i układu krążenia – reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, obniżając ryzyko występowania chorób układu krążenia.
Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez. Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia. Wkłady AQUAPHOR B25 (Mg) MAXFOR pasują również do dzbanków innych producentów dostępnych na polskim rynku.
Zastosowanie w dzbankach filtrujących opatentowanego przez AQUAPHOR włókna Aqualen pozwala zachować odpowiednią zawartość magnezu w wysoce oczyszczonej wodzie. AQUAPHOR produkuje również specjalne wkłady do dzbanków filtrujących, zawierające jony magnezu, zarówno w składzie żywicy jonowymiennej, jak i w osobnym zasobniku, który ma kontakt z uzdatnioną wodą. Podczas filtracji specjalne złoże równomiernie dozuje jony magnezu do oczyszczanej wody tylko w sytuacji pogorszenia równowagi wapniowo-magnezowej. Im bardziej aktywnie wkład pochłania jony wapnia, tym więcej wydziela się magnezu, lecz jego stężenie nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm.
Więcej: aquaphor.pl
zobacz również:
- Słodki konkurs Oli-Oli
- Konkurs wiosenny L’Erbolario
- Uśmiechnięty konkurs Jordan!
- Odchudzamy Polki na Wiosnę – nagrody od Kneipp®
Wiosenna bomba witaminowa
– garść świeżej pokrzywy
– garść świeżego jarmużu
– 2 gruszki
– 2 kwi
– 1 jabłko
– szklanka filtrowanej wody
Owoce i zioła wydrążamy i usuwamy niepotrzebne części. Następnie wrzucamy je do blendera a na sam koniec dodajemy wodę, w zależności od porządnej konsystencji.
KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY
– 6 jabłek
– 3 pomarańcze
– mango
– pęczek pietruszki
– przefiltrowana woda
– do dekoracji listki mięty
Wszystkie owoce i natkę pietruszki wrzucamy do blendera. Gdy uzyskanego musu dodajemy przefiltrowaną wodę. Przelewamy koktajl do szklanki i dekorujemy listkami mięty.
Sorbet AQUA M&M – Sorbet Mieta&Melon
Składniki:
– 25g cukru
– 120ml wody filtrowanej
– 2,25 kg obranego melona
– sok z 2 limetek
– 2 łyżeczki posiekanej swieżej mięty
Wykonanie:
W garnku połacz cukier i wode filtrowana i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia.Doprowadz do wrzenia i pogutuj na zmniejszonym gazie przez 4-5 min. Pozostaw syropem AQUA do ostygniecia.
Wybiez miaższ z calego melona, pokrój go na mniejsze kawalki.
Zblenduj ze schlodzonym syropem AUQA i sokiem z limetki.
Przelej do naczynia przyjaznego zamrażarce i poczekaj aż zamarznie.
Cudowny efekt gdy umieszczam takie porcje w salaterce z lodem i listami mięty do dekoracji. Świetna kompozycja na stole z sokiem malinowym i filtrowana woda.
SMACZNEGO !!!
Ślinka mi cieknie, organizm się domaga,
bo moja dieta więcej witamin i energii wymaga,
dlatego też uwielbiam różne koktajle i soki,
a zwłaszcza teraz wiosną i latem są tego uroki.
Pysznie i zdrowo, oczyszczająco i witalnie,
można z użyciem wody filtrowanej zadbać o zdrowie niebanalnie!
A jak ja sobie radzę? Powiem Wam w sekrecie,
chciałabym dzbanek filrtujący wodę najlepszy na świecie,
na razie muszę kupować wodę w sklepie,a to uciążliwe,
a moje obawy z wodą z kranu sa wszak bojaźliwe !
Więc gdybym miała takie cudo co filtruje wodę,
od razu z większą ilością koktajli zaczęłabym przygodę !
A mój ulubiony ? Oto składniki !
SKŁADNIKI :
Jeden dorodny ananas ze rdzenia obrany,
do tego słodki banan ze skórki swej wyrwany,
i tu dolewamy wody (fajnie jakby filtrowanej)
do rozrzedzenia naszego pysznego koktajlu dodanej!
Blendujemy aż składniki się zmieszają,
i tylko patrzeć jak kolejne szklanki tego cudna znikają!
Uwielbiam koktajle, sorbety i owoce z dodatkiem wody,
są doskonałe dla zdrowia, ochłody i naszej kobiecej urody!
Bo URODA I ZDROWIE idą w parze gdy koktajlami się posilamy,
dlatego w naszej rodzinie o ich dostatek zawsze dbamy!
Byłabym najszczęśliwszą żoną,matką i kobietą na świecie,
gdyby dzbanek filtrujący wodę, pojawił się u mnie jak wiecie!
Bo potrzebuję go by cieszyć się koktajlami i zdrowiem pełnią werwy,
chcę używać tak przefiltrowanej wody do wszystkiego, bez przerwy :)
Pozdrawiam :)
Najpyszniejszy, zdrowy, oczyszczający oraz rozgrzewający napój:
1.pomarańcz
2.grejfrut
3.ok 15cm korzeń imbiru
4.1 łyżka miodu
Owoce kroimy na cząstki, imbir na drobne kawałki, dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą. Pijemy ciepłe jeśli chcemy się rozgrzać lub zimne. Napój jest pyszny
Dwie garście jarmużu, trzy obrane kiwi, dwie pomarańcze, jabłko, 1/2-3/4 szklanki wody wszystko zmiksować i voila – śniadanie gotowe:D. za to latem można z przefiltrowanej wody zrobić lód, i zamiast wody dodać skruszony lód do powyższego i wychodzi pyszny sorbet. Smacznego:D
Sorbet pietruszkowy
1 pęczek natki pietruszki,
1 duże jabłko,
1 pomarańcza,
ok. 200 ml przefiltrowanej wody ( ilość zależny od tego jak duże były jabłko i pomarańcza, całość ma być dość gęsta)
2-3 kostki gorzkiej czekolady (ilośc wg. uznania)
1 garść suszonej żurawiny
Natkę pietruszki, obrane i pokrojone na części jabłko oraz pomarańcze wrzucamy do blendera do koktajli i miksujemy na gładką masę. Do musu dodajemy wodę ( ilość zależny od tego jak duże były jabłko i pomarańcza, całość ma być dość gęsta). Postała masę wlewamy do pojemnika. Czekoladę kruszymy na drobno i mieszamy z masą pietruszkowo-owocową. Pojemnik wkładamy do zamrażarki. Warto kontrolować stan zamarznięcia sorbetu i od czasu do czasu go zamieszać, żeby nie zamarz na kość. Kiedy osiągnie już konsystencje lodów nałożyć do pucharków i posypać odrobiną suszonej żurawiny.
Smacznego!
Sorbet pietruszkowy
1 pęczek natki pietruszki,
1 duże jabłko,
1 pomarańcza,
ok. 200 ml przefiltrowanej wody ( ilość zależny od tego jak duże były jabłko i pomarańcza, całość ma być dość gęsta)
2-3 kostki gorzkiej czekolady (ilośc wg. uznania)
1 garść suszonej żurawiny
Natkę pietruszki, obrane i pokrojone na części jabłko oraz pomarańcze wrzucamy do blendera do koktajli i miksujemy na gładką masę. Do musu dodajemy wodę ( ilość zależny od tego jak duże były jabłko i pomarańcza, całość ma być dość gęsta). Postała masę wlewamy do pojemnika. Czekoladę kruszymy na drobno i mieszamy z masą pietruszkowo-owocową. Pojemnik wkładamy do zamrażarki. Warto kontrolować stan zamarznięcia sorbetu i od czasu do czasu go zamieszać, żeby nie zamarz na kość. Kiedy osiągnie już konsystencje lodów nałożyć do pucharków i posypać odrobiną suszonej żurawiny.
Smacznego!
szklanka truskawek
1/3 szklanki wody przefiltrowanej
łyżka miodu
:) ta-daa! najpyszniejsza przyjemność!
Witaminarium
garść szpinaku
garść jarmużu
garść natki pietruszki
banan
mandarynka
2 plastry świeżego ananasa
kiwi
łyżka oleju kokosowego
3/4 szklanki przefiltrowanej wody
Wykonanie: Myjemy dokładnie szpinak, jarmuż i natkę. Obieramy banan, mandarynkę, kiwi , kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Blendujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.