Arthur Lydiard: „Wbiec na szczyt”
Bieganie ma swoje uwarunkowanie genetyczne – po przodkach odziedziczyliśmy jednak tylko ułamek ich umiejętności w tym zakresie, które ratowały im życie lub pozwalały dogonić zwierzęta, które stanowiły podstawę ich pożywienia. Dziś nie musimy polować by przeżyć, a nasze nogi najczęściej są wyręczane przez auto czy rower. Dlatego bieganie stało się aktywnością typowo rekreacyjną – biegamy dla przyjemności i dla zdrowia. Często jednak chcemy od razu biegać na długich dystansach i nie bierzemy pod uwagę ograniczeń własnego ciała, co skutkuje zakwasami i kontuzjami, uniemożliwiającymi systematyczne uprawiane tego przyjemnego sportu.
Autor tego poradnika zbiera w nim istotne informacje na temat polecanej diety dla osób biegających. Radzi, jakie suplementy są wartościowe i wspomagają sportowy wysiłek. Poznanie wskazówek fachowca – trenera kadry biegaczy średnio- i długodystansowych z Nowej Zelandii – pozwoli nam skuteczniej pokonać swoje słabości i rozwijać sprawność fizyczną, by czerpać przyjemność i zdrowotne korzyści z biegania.
Autor na co dzień promuje jogging, by zarazić tą pasją jak najwięcej osób i by kolejne pokolenia poznawały wartość aktywności fizycznej, która zastępuje lekarstwa i wizyty u specjalistów.
Zachęcam, by skorzystać z jego doświadczeń i szerokiej wiedzy i solidnie przygotować się do biegania, unikając dotychczasowych błędów w codziennym odżywianiu i treningach. Warto właściwie dobrać ubiór i obuwie, odpowiednio długo przeprowadzać rozgrzewkę i zaplanować swoje treningi w profesjonalny sposób. Autor snuje tu także rozważania o relacji biegacz – trener, które podbudowuje własnymi obserwacjami zawodowymi.
Zapraszam do poznania tej książki, by właściwie przygotować się do biegania, zwłaszcza na dłuższych dystansach, gdzie niezbędna jest wytrzymałość i rozsądne rozłożenie sił.
Jola
Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja