Wątroba (po grecku: hepar) należy do układu pokarmowego i jest największym gruczołem
w organizmie człowieka. U mężczyzny osiąga wagę 1500—1700 g, u kobiet 1300-1500 g. Zbudowana jest z komórek zwanych hepatocytami, które stanowią 60—70% wszystkich komórek znajdujących się w wątrobie.1
Wątroba jest narządem wielozadaniowym, a jej właściwe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu.
Funkcje wątroby:
Gospodarka węglowodanami – wątroba wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę1;
Gospodarka tłuszczowa – wątroba przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych1;
Gospodarka białkowa – w wątrobie wytwarzane jest 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu (albuminy oraz liczne białka krzepnięcia – w tym protrombina)1;
Magazynowanie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza1;
Odtruwanie organizmu – neutralizuje różne toksyny, w tym alkohol
i amoniak (przekształcanie w mocznik), jak również metabolizuje leki itp.1;Wytwarzanie żółci – żółć jest produktem złożonym, niezbędnym do trawienia tłuszczów. Dobowo powstaje jej 250—1100 ml. W jej skład, oprócz wody, wchodzą fosfolipidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, bilirubina, kwasy żółciowe oraz elektrolity1.
Co może szkodzić wątrobie?
Alkohol – wątroba jest głównym miejscem metabolizmu alkoholu etylowego3.
Nadmiar leków – najczęściej są to leki przeciwbólowe i uspokajające przyjmowane
w zbyt dużej ilości4.Wirusy – zapalenie wirusowe wątroby typu A, B i C – zakażenie może nastąpić
w wyniku kontaktu z zakażonym pokarmem (wirus typu A), na skutek skażenia różnego rodzaju przyrządów medycznych i niemedycznych (np. podczas wykonywania tatuażu, czy zabiegów kosmetycznych), którymi naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)5.Zła dieta – spożywanie zbyt tłustych pokarmów, przy niewielkim wysiłku fizycznym powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie i stłuszczenie wątroby6.
Wątroba jako narząd posiada duże zdolności regeneracyjne1
Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiające trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.
LIVEX 4TE® to preparat zawierający aż 4 składniki aktywne tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:
fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu7,
wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne8,
ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby9,
wyciąg z ostryżu długiego – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Zastosowanie:
Zachowanie zdrowej wątroby. Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia. Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
LIVEX 4TE® suplement diety.
Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.
Prof. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
www.pfm.pl/baza_chorob/choroby-ukladu-pokarmowego/rola-watroby-dla-zdrowia
Prof. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii
i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, “Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl.Prof. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra
i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, “Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.Prof. dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, “Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZM)”, gastrologia.mp.pl.
Dr n. med. Lucyna Pachocka, “Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
Küllenberg et al., ”Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.