WĄTROBA – najważniejszy organ naszego organizmu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

WĄTROBA – najważniejszy organ naszego organizmu

4 lipca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Wątroba (po grecku: hepar) należy do układu pokarmowego i jest największym gruczołem
w organizmie człowieka. U mężczyzny osiąga wagę 1500—1700 g, u kobiet 1300-1500 g. Zbudowana jest z komórek zwanych hepatocytami, które stanowią 60—70% wszystkich komórek znajdujących się w wątrobie.
1

Livex4te biale tloWątroba jest narządem wielozadaniowym, a jej właściwe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu.

Funkcje wątroby:

  • Gospodarka węglowodanami – wątroba wytwarza, gromadzi i uwalnia glukozę1;

  • Gospodarka tłuszczowa – wątroba przekształca węglowodany i białka w tłuszcze, dokonuje syntezy lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkłada lipidy do kwasów tłuszczowych1;

  • Gospodarka białkowa – w wątrobie wytwarzane jest 85% wszystkich białek znajdujących się w osoczu (albuminy oraz liczne białka krzepnięcia – w tym protrombina)1;

  • Magazynowanie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza1;

  • Odtruwanie organizmu – neutralizuje różne toksyny, w tym alkohol
    i amoniak (przekształcanie w mocznik), jak również metabolizuje leki itp.
    1;

  • Wytwarzanie żółci – żółć jest produktem złożonym, niezbędnym do trawienia tłuszczów. Dobowo powstaje jej 250—1100 ml. W jej skład, oprócz wody, wchodzą fosfolipidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, bilirubina, kwasy żółciowe oraz elektrolity1.

Co może szkodzić wątrobie?

  • Alkohol – wątroba jest głównym miejscem metabolizmu alkoholu etylowego3.

  • Nadmiar leków – najczęściej są to leki przeciwbólowe i uspokajające przyjmowane
    w zbyt dużej ilości
    4.

  • Wirusy – zapalenie wirusowe wątroby typu A, B i C – zakażenie może nastąpić
    w wyniku kontaktu z zakażonym pokarmem (wirus typu A), na skutek skażenia różnego rodzaju przyrządów medycznych i niemedycznych (np. podczas wykonywania tatuażu, czy zabiegów kosmetycznych), którymi naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)
    5.

  • Zła dieta – spożywanie zbyt tłustych pokarmów, przy niewielkim wysiłku fizycznym powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie i stłuszczenie wątroby6.

Wątroba jako narząd posiada duże zdolności regeneracyjne1

Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiające trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.

LIVEX 4TE® to preparat zawierający aż 4 składniki aktywne tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:

  • fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu7,

  • wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne8,

  • ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby9,

  • wyciąg z ostryżu długiego – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,

  • witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Zastosowanie:

Zachowanie zdrowej wątroby. Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia. Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:

2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
LIVEX 4TE
® suplement diety.

Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.

 

  1. Prof. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.

  2. www.pfm.pl/baza_chorob/choroby-ukladu-pokarmowego/rola-watroby-dla-zdrowia

  3. Prof. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii
    i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, “Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl.

  4. Prof. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra
    i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, “Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.

  5. Prof. dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, “Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZM)”, gastrologia.mp.pl.

  6. Dr n. med. Lucyna Pachocka, “Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.

  7. Küllenberg et al., ”Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.

  8. Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.

  9. Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz