Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy

24 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Uwielbiam faszerowane warzywa, ponieważ jest to pomysł na szybkie i pożywne danie, a zawsze można przepis tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Faszerować można wiele znanych warzyw, żeby wymienić chociaż paprykę, ziemniaki czy cukinię. Dzisiaj kilka pomysłów na pyszne i apetyczne warzywa faszerowane.

Cukinia faszerowana

Składniki:
– 2 cukinie
– 30 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 pomidor
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ser żółty
– pieprz czarny, sól
– 20 g pieczarek
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać). Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić. Cukinię faszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.

Faszerowane bakłażany z ryżem

Składniki:
– 2 kostki rosołowe
– 2 średniej wielkości bakłażany
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– 1/2 szklanki ryżu
– gałązka oregano lub bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 pomidory
– 1 czerwona cebula
– pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyć. Wydrążyć z nich miąższ, pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Zioła posiekać. Ryż ugotować na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi. Wymieszać z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą i ziołami, doprawić pieprzem do smaku. Farszem napełnić wydrążone połówki bakłażanów. Ułożyć je w natłuszczonej formie, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową. Piec w 190 stopniach ok. 30 min. (aż bakłażany będą miękkie).

Bakłażan faszerowany wołowiną

Składniki:
– 2 bakłażany
– 1 cukinia
– 1 średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 średnie pomidory lub 5 małych
– 500 g mielonej wołowiny
– oliwa z oliwek
– 1 kulka sera mozzarella
– 125 ml wytrawnego wina
– kubek esencjonalnego rosołu
– pęczek świeżej bazylii
– sól, pieprz, oregano do smaku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę pod koniec na krótko dodając czosnek. Wrzucić wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje a mięso stanie się chrupkie wlać wino i odparować mieszając. Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. W międzyczasie przepołowić bakłażany, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa). Gdy mięso będzie miękkie zwiększyć ogień odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułożyć porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na 20 -30 min. /www.feeria.blox.pl/

Ziemniaki nadziewane brokułami i kremem avokado

Składniki:
– 8 ziemniaków
– 4 łyżeczki oleju
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 brokuł, drobno posiekany
– 30 dag boczku, pokrojonego w drobną kostkę
– 3/4 szklanki tartego sera Cheddar
Krem avokado:
– 2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki
– 1 średnie awokado
– 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
– sok z 1 limonki
– 1/4 szklanki liści kolendry
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Nakłuć ziemniaki kilka razy widelcem i zawinąć w ręczniki papierowe. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 13 do 15 min. (aż ziemniaki będą ugotowane). Wyjąć i schłodzić. Przeciąć wzdłuż. Łyżką wydrążyć część wnętrza ziemniaka, pozostawiając nienaruszoną skórkę. Skropić zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz oliwą i posypać solą. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i piec do złotego koloru, około 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Wrzucić brokuły do gorącej wody i gotować 3 do 4 min. Odcedzić i odstawić. Boczek pokroić i podsmażyć na patelni, często mieszając, około 3 do 4 min. Cebulę, awokado, śmietanę, sok z limonki, kolendrę, czosnek i sól wrzucić do blendera i zmiksować. Wymieszać brokuły z serem i łyżką napełniać miseczki ziemniaków. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec, aż ser się rozpuści (około 5 min.). Wyjąć i położyć po łyżce kremu z awokado na każdym ziemniaku, posypać szczypiorkiem i boczkiem.

Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem

Składniki:
– 6-8 pomidorów
– 1 torebka ryżu
– 250 g pieczarek
– 1 cebula
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– oregano
– 1 ząbek czosnku
– olej
– cukier.
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę , dodając pieczarki. Wymieszać wszystkie składniki doprawiając ziołami, pieprzem i solą. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Do każdego pomidora wsypać szczyptę cukru. Gotową masą napełniać wydrążone pomidory. Brytfannę wysmarować tłuszczem i nakładać gotowe pomidory. Podczas pieczenia podlać lekko wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 15 min., później zmniejszyć temp. do 180oC i piec 5 min. Z miąższu można zrobić szybki sos. Należy gotować aż nadmiar wody wyparuje. Dodać sól, pieprz, cukier i bazylię. Gotowym sosem można polać upieczone pomidory.

Pomidory nadziewane wołowiną

Składniki:
– 8 dużych pomidorów
– 1 łyżeczka soli
– 5 ml oleju
– 454 g mielonej wołowiny
– ½ szklanki drobno posiekanej zielonej cebuli
– ząbek czosnku
– pieprz
– posiekana świeża pietruszka
– drobno posiekane prażone orzeszki (3 łyżki)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki suszonego chilli
– szklanka gotowanego ryżu
– ser feta (125 ml)
– ¼ szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Odciąć górę pomidorów, wydrąż środki pozostawiając około 1 szklankę miąższu (250 ml). Posypać pomidory w środku solą. Włożyć pomidory do kuchenki mikrofalowej na ok. 1 minutę, aż nieco zmiękną. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć mięso, cebulkę, czosnek, doprawić pieprzem i pietruszką oraz solą. Dodać miąższ pomidorowy, ryż gotowany i przyprawy. Gotować przez 5 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać ser feta i odrobinę parmezanu. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Ułożyć pomidory na natłuszczonej blaszce. Wypełnić środki farszem. Posypać parmezanem i cebulką. Pokropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku przez 8 do 10 min.

Pomidory serowo-ziołowe

Składniki:
– 2 dojrzałe pomidory
– 1/2 szklanki tartej bułki
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści bazylii
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Przeciąć pomidory na pół i wydrążyć. W średniej wielkości misce wymieszać bułkę, czosnek, bazylię, pieprz, 1/4 szklanki startego parmezanu i oliwy. Nadziać pomidory z farszem, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać przez 30 min.

Ziemniaki zapiekane z serem (autor: Pyza)

Składniki:
– 10 średniej wielkości ziemniaków
– ok. 30 dkg sera żółtego, użyłam ostrego – Zbójnickiego
– 4-6 łyżek ketchupu – wg uznania łagodny albo pikantny
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą – wybrać bulwy równej wielkości. Zalać je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotować (ok. 20 min.). Następnie odcedzić i zostawić żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroić poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrać miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać na wiórki ser i ketchup oraz trochę soli i pieprzu do smaku, wymieszać. W każdą łupinkę nałożyć czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. /https://urodaizdrowie.pl/ziemniaki-zapiekane-z-serem/

Papryka nadziewana soczewicą

Składniki:
– 2/3 filiżanki soczewicy czerwonej
– 1 kawałek imbiru
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka kolendry
– 4 średnie czerwone papryki
– 1 1/4 filiżanki wody
– 1 łyżeczka kminku
– 2 posiekane cebule
– 2 zielone papryczki chilli
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Opłukać soczewicę i namoczyć na 30 min. Rozgrzać połowę oleju na patelni, dodać paprykę i smażyć aż zbrązowieje. Papryki wystudzić i osączyć z tłuszczu. Pozostały olej wlać do dużego rondla. Podsmażyć kminek aż nasiona zaczną pękać. Dodać cebulę, papryczki chilli i smażyć jeszcze ok. 8 min. Dodać imbir i kolendrę. Osuszyć soczewicę i dodać ją do pozostałych składników, przyprawić, zalać wodą. Wszystko wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić 15 do20 min. lub do momentu aż woda odparuje. Przyprawić pieprzem i solą. Z papryk obciąć wierzchołki i usunąć pestki. Nadziać je duszoną w przyprawach soczewicą. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 min.

Papryka faszerowana mięsem

Składniki:
– 1 kg papryki
– 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
– 3/4 szklanki ryżu
– 3 cebule
– 50 g masła
– 1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
– natka pietruszki
– czarny mielony pieprz
– sól do smaku.
Przygotowanie:
Z papryk odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć. Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie. Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu orzez około 30 do 40 min.

Cykoria faszerowana łososiem (autor: Dobrodziejka)

Składniki:
– jedna gruba cykoria
– 20 dag wędzonego łososia
– limonka
– 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
– łyżka majonezu dekoracyjnego
Przygotowanie:
Limonkę (ewentualnie cytrynę) sparzyć, zetrzec z niej skórkę, wycisnąć sok. Łososia nożem pkroić w drobniutką kosteczkę, posiekać szczypiorek. Wymieszać łososia ze skórką i sokiem z limonki oraz szczypiorkiem. Listki cykorii poodrywac od głąba, nakładać sałatkę i dekorować majonezen. /https://urodaizdrowie.pl/faszerowana-cykoria-lososiem/

zobacz również:

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

  2. Pomysły na cukinię – przepisy

  3. Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady

  4. Dania z kurkami

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy

  1. avatar Aceria pisze:

    Ziemniaki zrobiły furorę na przyjęciu w ogrodzie, polecam z lekko osłoną śmietaną lub gęstym jogurtem.
    Wcześniej przygotowane pięknie dojdą w zamykanym grilu.

  2. avatar Paula pisze:

    Fajna propozycja na obiad, tym bardziej, że teraz jest dostęp do najróżniejszych warzyw, które można wydrążyć i faszerować. Quiche jadłam w różnych wariacjach, ale z papryką jeszcze nie. Spróbuję.

  3. avatar kasienka pisze:

    Bardzo podobają mi się te ziemniaki zapiekane z serem, może wypróbuję ten przepis, a ja od siebie mogłabym polecić tartę wg przepisu z IMP na Quiche paprykowy ze świeżymi ziołami. Robi się dość szybko, a smakuje wybornie:)

Dodaj komentarz do Paula


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...