Wafle ryżowe w diecie – przepisy na kanapki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wafle ryżowe w diecie – przepisy na kanapki

4 kwietnia 2022, dodał: Natalia1379
Artykuł zewnętrzny

Wafle ryżowe wszystkim bardzo dobrze znane, jedni je lubią drudzy podważają ich ,,zdrowe” zastosowanie dla naszego organizmu. Dzisiaj rozważymy wszelkie dylematy, za i przeciw, a w końcowym rezultacie zobaczymy czy ta nasza zdrowa przekąska faktycznie jest taka fit.Na rynku mamy szeroki zakres wyboru, od naturalnych poprzez te z dodatkami takimi jak: słonecznik, pestki dyni, sól morska, ryż, musli czy te w czekoladzie albo co gorsza w karmelu. Tylko powstaje pytanie, które wybrać i czy faktycznie nie zawierają one żadnych niekorzystnych składników dla nas.

Wafle ryżowe w diecie - przepisy na kanapki

 

Wafle ryżowe wypieka się z ryżu brązowego lub białego, oczywiście zdrowsze będą te z ryżu brązowego. Wtedy dostarczymy sobie witaminy z grupy B, magnezu, cynku i błonnika który reguluje prace układu pokarmowego. Te z białego ryżu będą natomiast uboższe w te składniki, jednak producenci urozmaicają je na wszelkie sposoby aby uatrakcyjnić je w oczach klientów. Smakowe wafle np. paprykowe czy te oblane czekoladą lub karmelem wypadają najmniej korzystnie i są bardziej kaloryczne bo tutaj producent musi powiększyć tabelę składu o parę nieprzyjaciół.

Jednak co z tymi wszelkimi urozmaiceniami i dodatkami?

Podczas produkcji ryż jest poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury i wysokiemu ciśnieniu, dzięki czemu będzie możliwość uformowania naszego fit krążka. Podczas procesu tworzenia zmniejsza się zawartość witamin oraz wszelkich substancji, które powinny się znaleźć w surowcu wyjściowym. Dodatkowo do wafli dodaje się dużą ilość sztucznych aromatów, cukru, soli, regulatorów kwasowości czy wzmacniaczy smaków, w takim zestawieniu ryż zwykle stanowi mniej niż 50% składu. Im mniej pozycji wymienionych w składzie na etykiecie tym lepiej dla nas.

wafle ryżowe kanapka

Więc dlaczego tak często po nie sięgamy skoro nie do końca są takie zdrowe jak wszystkim się wydaje? Z pewnością dlatego, że są wygodnym i łatwo dostępnym produktem, znajdziemy je w większości sklepów w wielu kombinacjach smakowych. Mają długą przydatność do spożycia choć otwarte po jakimś czasie stają się miękkie i gumowe nie są już tak chrupiące jak na początku. Jeśli wybierzemy wersje bez zbędnych dodatków to nie wypadają one najgorzej w porównaniu do wszelkich batoników z ogromem cukru czy innych 'szybkich’ przekąsek. Po tego typu produkt mogą sięgnąć osoby, które nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i zamiast jedzenia jakiegoś fast fooda, wafle będą korzystniejszą opcją. Jednak trzeba pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach, gdyż nie są tak perfekcyjne i bogate w pełnowartościowe składniki aby zagościły u nas na stałe. Tego rodzaju przekąski możemy jeść podawane na różnorodne sposoby:

Wafel z ananasem

wafle z anansem

Składniki (1 porcja):

cienkie wafle
3 plasterki ananasa
1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu

Ananasa kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na łyżeczce masła klarowanego, układamy na waflach, posypujemy czarnuszką lub sezamem

Wafel z pesto i pomidorami

wafle z pesto

Składniki (1 porcja):

cienkie wafle
1 łyżka pesto
1 pomidor lub pomidorki koktajlowe
1 plaster mozzarelli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonych ziół prowansalskich
2 małe listki bazylii

Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: pesto, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.

Tartinki z jajecznicą z chilli

tartinki

Składniki (1 porcja):

cienki wafel
jajko
papryczka chilli
szczypta mielonej kolendry
sól
oliwa
kiełki czarnej rzepy (lub inne)
łosoś wędzony
rzeżucha (lub bazylia)

Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy jajko i przyprawy. Smażymy, ciągle mieszając aż do uzyskania zwartej konsystencji. Następnie kładziemy na waflu kiełki i porcję jajecznicy. Na plastrze łososia układamy rzeżuchę (lub bazylię) i zwijamy wszystko w rulonik, który wkładamy w środek tartinki.

zobacz również:

Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy

Hummus – różne przepisy i receptury

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wafle ryżowe w diecie – przepisy na kanapki

  1. avatar Renata pisze:

    No cóż,w tych czasach trudno znaleźć na półkach sklepowych produkt pełnowartościowy pod każdym względem. Ryżowe wafle nie są więc wyjątkiem. Jednak ,w porównaniu z innymi przekąskami, przedstawiają się nie najgorzej. Chętnie sięgam po nie na śniadanie, z różnymi dodatkami lub jako przegryzka, ot tak do schrupania.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...