URODA I ZDROWIE

Wafle ryżowe czy jeść – różne propozycje podania

12 lutego 2019, dodał: Natalia1379

Wafle ryżowe wszystkim bardzo dobrze znane, jedni je lubią drudzy podważają ich ,,zdrowe” zastosowanie dla naszego organizmu. Dzisiaj rozważymy wszelkie dylematy, za i przeciw, a w końcowym rezultacie zobaczymy czy ta nasza zdrowa przekąska faktycznie jest taka fit.Na rynku mamy szeroki zakres wyboru, od naturalnych poprzez te z dodatkami takimi jak: słonecznik, pestki dyni, sól morska, ryż, musli czy te w czekoladzie albo co gorsza w karmelu. Tylko powstaje pytanie, które wybrać i czy faktycznie nie zawierają one żadnych niekorzystnych składników dla nas.

 

Wafle ryżowe wypieka się z ryżu brązowego lub białego, oczywiście zdrowsze będą te z ryżu brązowego. Wtedy dostarczymy sobie witaminy z grupy B, magnezu, cynku i błonnika który reguluje prace układu pokarmowego. Te z białego ryżu będą natomiast uboższe w te składniki, jednak producenci urozmaicają je na wszelkie sposoby aby uatrakcyjnić je w oczach klientów. Smakowe wafle np. paprykowe czy te oblane czekoladą lub karmelem wypadają najmniej korzystnie i są bardziej kaloryczne bo tutaj producent musi powiększyć tabelę składu o parę nieprzyjaciół.

Jednak co z tymi wszelkimi urozmaiceniami i dodatkami?

Podczas produkcji ryż jest poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury i wysokiemu ciśnieniu, dzięki czemu będzie możliwość uformowania naszego fit krążka. Podczas procesu tworzenia zmniejsza się zawartość witamin oraz wszelkich substancji, które powinny się znaleźć w surowcu wyjściowym. Dodatkowo do wafli dodaje się dużą ilość sztucznych aromatów, cukru, soli, regulatorów kwasowości czy wzmacniaczy smaków, w takim zestawieniu ryż zwykle stanowi mniej niż 50% składu. Im mniej pozycji wymienionych w składzie na etykiecie tym lepiej dla nas.

Więc dlaczego tak często po nie sięgamy skoro nie do końca są takie zdrowe jak wszystkim się wydaje? Z pewnością dlatego, że są wygodnym i łatwo dostępnym produktem, znajdziemy je w większości sklepów w wielu kombinacjach smakowych. Mają długą przydatność do spożycia choć otwarte po jakimś czasie stają się miękkie i gumowe nie są już tak chrupiące jak na początku. Jeśli wybierzemy wersje bez zbędnych dodatków to nie wypadają one najgorzej w porównaniu do wszelkich batoników z ogromem cukru czy innych ‚szybkich’ przekąsek. Po tego typu produkt mogą sięgnąć osoby, które nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku i zamiast jedzenia jakiegoś fast fooda, wafle będą korzystniejszą opcją. Jednak trzeba pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiernych ilościach, gdyż nie są tak perfekcyjne i bogate w pełnowartościowe składniki aby zagościły u nas na stałe. Tego rodzaju przekąski możemy jeść podawane na różnorodne sposoby:

Wafel z ananasem

Składniki (1 porcja):

cienkie wafle
3 plasterki ananasa
1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu

Ananasa kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na łyżeczce masła klarowanego, układamy na waflach, posypujemy czarnuszką lub sezamem

Wafel z pesto i pomidorami

Składniki (1 porcja):

cienkie wafle
1 łyżka pesto
1 pomidor lub pomidorki koktajlowe
1 plaster mozzarelli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonych ziół prowansalskich
2 małe listki bazylii

Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: pesto, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.

Tartinki z jajecznicą z chilli

Składniki (1 porcja):

cienki wafel
jajko
papryczka chilli
szczypta mielonej kolendry
sól
oliwa
kiełki czarnej rzepy (lub inne)
łosoś wędzony
rzeżucha (lub bazylia)

Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy jajko i przyprawy. Smażymy, ciągle mieszając aż do uzyskania zwartej konsystencji. Następnie kładziemy na waflu kiełki i porcję jajecznicy. Na plastrze łososia układamy rzeżuchę (lub bazylię) i zwijamy wszystko w rulonik, który wkładamy w środek tartinki.

zobacz również:

Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki

Najsłynniejsze, pomysłowe kanapki śniadaniowe świata – przepisy

Hummus – różne przepisy i receptury

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wafle ryżowe czy jeść – różne propozycje podania

  1. avatar Renata pisze:

    No cóż,w tych czasach trudno znaleźć na półkach sklepowych produkt pełnowartościowy pod każdym względem. Ryżowe wafle nie są więc wyjątkiem. Jednak ,w porównaniu z innymi przekąskami, przedstawiają się nie najgorzej. Chętnie sięgam po nie na śniadanie, z różnymi dodatkami lub jako przegryzka, ot tak do schrupania.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

coś pod szyją
Ja do tej konkretniej kurtki w kolorze granatowym z Cross Jeansu zawsze dobieram...
Zajadanie stresu
Ja może nie zajadam stresu ale czasami jem w stresie, szybko i zaraz...
Kurtka czy płaszcz?
Zgadzam się z poprzedniczką. Osobiście miałam kiedyś płaszcz, bo tak bardzo mi się podobał....
zakupy przez internet
Ja ostatnio jeszcze zamawiałam torebki i worki foliowe na nowaplast.pl Ponieważ ich produkty...