Przyprawy Podravki: Vegeta, Natur W Smak – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przyprawy Podravki: Vegeta, Natur W Smak – opinia

27 marca 2013, dodał: Moje Kucharzenie
Artykuł zewnętrzny

Vegeta – na pewno wszystkim znana, nie tylko z reklam, czy półek sklepowych, ale jest stałym bywalcem naszych potraw.

Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie oraz firmie Podravka miałam przyjemność testować dla Was nowości na rynku, którymi są:
Vegeta W Smak – Natur do Kefiru & Twarożku, Vegeta W Smak – Natur do Sałatek oraz tradycyjna przyprawa warzywna do potraw Vegeta.

2

Weźmy pod lupę pierwszy produkt, jakim jest Natur do Kefiru i Twarożku. Jego skład to: sól, czosnek, cebula, koper, bazylia, kminek, pieprz czarny, szczypiorek, natka pietruszki. Niestety z opakowania nie dowiemy się w jakiej ilości sól, w stosunku do przypraw, stanowi zawartość opakowania.
Gdyby nie dominująca sól w składzie i smaku byłaby to genialna przyprawa śniadaniowa do twarożku, mimo to z tą przyprawą moje śniadanie i twarożek nie były już tak nudne jak zawsze.
Producent podaje na opakowaniu swoją propozycję wykorzystania przyprawy w sałatce z twarożkiem:
Składniku: 50 g sałaty lodowej, 100 g rukoli, 50 g suszonych pomidorów, 50 g pomidorów koktailowych, 100 g chudego twarogu, 50 ml jogurtu naturalnego, 1 opakowanie Vegety W Smak Natur do kefiru i twarożku, krem balsamiczny, 1 ogórek szklarniowy, 30 g oliwek czarnych i zielonych bez pestek, oliwa z oliwek, prażone pestki dyni oraz słonecznika, kilka borówek i malin, świeże dostępne zioła.
Sposób przyżądzenia:
Sałatę umyć i wysuszyć. Suszone pomidory pokroić w paseczki, pomidory koktailowe pokroić na połówki, a oliwki w plasterki. Ser połączyć z jogurtem oraz Vegetą Natur do kefiru i twarożku. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Sałaty połączyć z warzywami i oliwą z oliwek. Z sera za pomocą dwóch dużych łyżek ułożyć muszle na talerzu, a następnie wymieszane sałaty. Całość polać kremem balsamicznym, posypać owocami oraz prażonymi pestkami.
Do dekoracji stosować świeże zioła oraz ziołowe bagietki posmarowane oliwą z oliwek.
Vegeta W Smak Natur do kefiru & twarożku jest bardzo aromatyczną przyprawą i z powodzeniem spełnia swoje zadanie jako dodatek do twarożku, jak również sałatek. Co jest bardzo ważne nie zawiera żadnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku i zapachu.

1

Kolejnym produktem jest Vegeta W Smak Natur do Sałatek. W skład tej przyprawy wchodzi: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koper, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka.
Przyprawa dedykowana do sałatek, gdzie świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Polecam do przyprawiania sosów do surówek obiadowych. Wystarczy łyżka wody, przyprawa Natur do sałatek i kilka łyżek oleju rzepakowego, i mamy gotowy sos do sałat, pomidorów czy surówek. Jest to szybka, smaczna i zdrowa alternatywa dla gotowych mieszanek sosów, które niestety ale zawierają różne konserwanty.
Na opakowaniu znajdziemy propozycję podania producenta w postaci sałatki z marynowanym tuńczykiem, jajkiem i tartym serem. Przyprawa ta na pewno będzie inspiracją wielu sałatek i surówek przygotowanych w naszej kuchni.

Ostatnim produktem jaki miałam przyjemność testować jest dobrze wszystkim znana Vegeta – przyprawa warzywna do potraw. Jej skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler natka pietruszki) wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621, inozynian disodowy E631), cukier, przyprawy (producent nie podaje jakie), skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina) czyli witamina z grupy B.
Skład tej przyprawy może nas zastanawiać, a to dlatego, że w składzie są wzmacniacze smaku i aromatu. Ale gdy nie używamy jej w nadmiernych ilościach, nie należy się tym martwić.
Przyprawa uniwersalna, stosowana niemalże do wszystkich potraw.
Przez te kilka dni mogłam wypróbować ją w Żurku na zakwasie, Pasztecie z cukini, Kolorowych jajkach.

Testowała:

Lidia – Jestem żoną, gośpodynią domu i pasjonatem kucharzenia od wielu lat. Od niedawna postanowiłam podzielić się z całym światem moim kuchennym doświadczeniem.
Prowadzi bloga: http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz