Testujemy olej rzepakowy z shakerem! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Testujemy olej rzepakowy z shakerem!

19 lutego 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Testujemy olej rzepakowy wraz z shakerem do sosów sałatkowych

Zapraszamy do testowania oleju rzepakowego oraz shakera, w którym z łatwością przygotujecie pyszny sałatkowy dressing. Do zestawu dołączamy również pakiet informacyjny z przepisami, na nietypowe dressingi sałatkowe na bazie oleju rzepakowego.

WIOSENNE INSPIRACJE KULINARNE

 

 

Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Zastosowanie oleju rzepakowego w sałatkach może być wielorakie  – najprostszym sposobem jest  polanie nim gotowej sałatki. Na jego bazie można przygotować lekkie sosy typu winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek, jak np. nacios, foccaci czy surowych warzyw. Niewiele osób wie, że wykorzystując olej rzepakowy możemy w prosty sposób przygotować domowy majonez. Dzięki olejowi rzepakowemu wiosenne sałatki będą smaczne, zdrowe i estetyczne, ciesząc oczy i podniebienie.

 

Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:

  • ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
  • zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
  • ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
  • stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
  • łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.

 

Marta Gessler w swojej kuchni również używa oleju rzepakowego. Oto przygotowane przez nią przepisy na dressingi, znakomite do wiosennych sałatek, które możecie wypróbować wykorzystując załączony shaker :

 

Dressing francuski:

3 łyżki oleju rzepakowego

sok wyciśnięty z ½ cytryny

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka miodu

1 szalotka drobno posiekana

sól, pieprz, tymianek

 

Do miski wlewamy sok z cytryny, musztardę, miód, posiekaną szalotkę, sól, pieprz i tymianek, wszystko dokładnie mieszamy dolewając powoli olej rzepakowy. Lekki dressing znakomity do sałatek przygotowanych na bazie różnych sałat, rukoli, roszponki czy sałaty lodowej.

 

Dressing waniliowy:

4 łyżki oleju rzepakowego

1 laska wanilii

1 łyżka białego octu winnego

3 łyżki oleju arachidowego

sól, biały pieprz świeżo zmielony

 

Do miski wlewamy ocet, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, rozkrojoną wanilię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej rzepakowy i olej arachidowy. Mieszamy do momentu powstania emulsji. Doskonały do sałatek ze świeżym szpinakiem.

 

Dressing anchois

2 łyżki oleju rzepakowego

1 mały ząbek czosnku

1 sztuka anchois

2 krople tabasco

1/3 łyżeczki sosu Worcestershire

1 łyżka majonezu

½ łyżeczki musztardy Dijon

½ łyżeczki kaparów

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy, można zmiksować. Gęsty i dość ostry sos polecany na przykład do sałatki Cezara.

PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE OLEJU RZEPAKOWEGO

JAK PRZECHOWYWAĆ

 

  • Przechowuj olej w opakowaniu fabrycznym, dzięki czemu dłużej zachowa trwałość i nie ulegnie potencjalnemu zanieczyszczeniu;
  • Trzymaj olej zamknięty w chłodnym i zacienionym miejscu, w dokładnie zakręconej butelce, żeby uchronić składniki przed utlenieniem.

DO CZEGO UŻYWAĆ

 

  • Dressingi sałatkowe – olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie, do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest bardzo wskazane;
  • Smażenie – dzięki bardzo wysokiej temperaturze dymienia jest polecany do smażenia a dodatkowo  łatwo odsącza się z potrawy, danie jest o 5 – 10% mniej kaloryczne;
  • Pieczenie – zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast; Zwłaszcza olej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Przygotowywania potrawy dla dzieci – z powodzeniem zastępuje masło w zupkach lub przecierach). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.

 

JAK UŻYTKOWAĆ

 

  • Eksperci zalecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego codziennie.
  • Smaż tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Jeżeli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe nie zlewaj przestudzonego oleju na później.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

98 komentarzy do Testujemy olej rzepakowy z shakerem!

  1. avatar Natalia pisze:

    Bardzo chętnie przetestuje to cudeńko gdyż od jakiegoś czasu szukam oleju, który pokocha cała moja rodzina
    Pozdrawiam

  2. avatar Sajjidaa pisze:

    Jestem chętna do przetestowania tego cudeńka. Uwielbiam sałatki, więc pewnie często będę z niego korzystać :)

  3. avatar heela pisze:

    chętnie bym przetestowała ;)

  4. avatar Ann pisze:

    shaker jest super!! :)) już nie mogę się doczekać, aż go przetestuje :)
    http://www.annowa.blogspot.com :)

Dodaj komentarz do usmiechnieteoczy