Testujemy 10 zestawów kaw dla koneserów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Testujemy 10 zestawów kaw dla koneserów!

7 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Sklep internetowy Coffeepassion.pl chciałby was  zaprosić na testy blogeryjne swoich produktów!

photo 6

Szukamy 10 blogerek które przetestują zestaw składający się z:

– 4×50 g kawy (mielonej lub w ziarnach) – każda blogerka będzie mogła wybrać sobie 4 kawy z wypisanych poniej

1l Vody Mineralnej

Dodatkowo dwie spośród zgłoszonych blogerek otrzymają dodatkowy produkt do testowania Aeropress:aeropress

Kawy do wyboru:

1. Brazil Fazenda Rodomunho – Bogaty smak tej kawy to nuty melasy i suszonych owoców. Pełna cielistość i niska kwasowość. W rolach głównych smak śliwek.

Pochodzenie:
Farma: Fazenda Rodomunho
Właściciel: Cristiano Ottoni
Miasto: Rio Paranaiba
Region: Alto paranaiba, Cerrado (Minas Gerais)
Odmiana: Acaia Catuai Icatu Mundo Novo
Obróbka: Pulped natural – suszone na patio
Wysokość: 1050 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

2. Brazil Fazenda Samambaia – Kawa o aromacie wanilii, delikatnej słodyczy melasy, średniej kwasowości oraz pełnej cielistości. Z nutami smakowymi pomarańczy oraz orzechów i mlecznej czekolady.

Pochodzenie:
Farma: Fazenda Samambaia
Właściciel: Henrique Dias Cambraia
Miasto: Santo Antonio do Amparo
Region: Sul de Minas
Odmiana: Yellow Bourbon
Obróbka: Pulped natural – suszone na patio
Wysokość: 1200 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

3. Ethiopia Sidamo Organic – Kawa o niezapomnianym smaku, delikatna o niskiej kwasowości. Wyczuwalny słodki aromat mlecznej czekolady oraz kwiatów jaśminu. W smaku dojrzałe jagody i delikatne cytrusy z subtelnym posmakiem kwiatów dzikiej róży. Odznacza się dużą słodyczą oraz pełnym body.

Pochodzenie:
Farma: Various Estates in Oromia
Właściciel: członkowie Oromia Coffee Farmers Cooperative Union
Odmiana: Various varietals
Obróbka: Washed
Wysokość: 1500-2000 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

4. Guatemala Antigua Pampojila – Kawa o przyjemnym karmelowo-maślanym aromacie, niskiej kwasowości i dobrze zbalansowanej cielistości. Kawa kremowa, średniej mocy zachwyca delikatnością i słodyczą wanilii.

Pochodzenie:
Farma: Finca Pampojila
Właściciel: Rodzina Diaz
Miasto: Antigua nad jeziorem Atitlan
Obróbka: Washed
Wysokość: 1700 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

5 Kelleran Espresso Blend – Autorska mieszanka palarni Kelleran to w 100% Arabika, łącząca w sobie słodycz Brazylii, owocowość Kolumbii oraz mleczne nuty Gwatemali. Perfekcyjnie wyważona, daje doskonały kremowy napar średniej mocy o lekkiej końcowej kwasowości. Najlepsza z ekspresu ciśnieniowego. Doskonale smakuje zarówno w espresso jak i kawach mlecznych.

Skład: Brazil / Kolumbia / Guatemala
Stopień wypalenia: Średni

6. Kenya AA Gituto – Kawa o aromacie suszonych owoców. Delikatna kwasowość pozwala wyczuć dojrzałą słodycz śliwki. W smaku znajdziemy trochę cytryny i toffi. W posmaku orzeźwiające gorzkie nuty skórki grelpfruta. kawa o pełnym i gęstym body.

Pochodzenie:
Farma: Gituto Factory
Właściciel: farmerzy Kanjuu Cooperative Society
Miasto: Embu
Region: Kirinyaga District
Odmiana: K7 Ruiru 11 SL 28
Obróbka: Fully washed – suszone na łóżkach
Wysokość: 1750 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

7. Kenya AA Kanguna – Kawa o głębokim aromacie dojrzałych owoców. W smaku cytrusy oraz lekka gorycz czarnej herbaty. Kawa kompleksowa o czystej kwasowości i pełnym body.

Pochodzenie:
Farma: Kanguna Factory
Właściciel: Various Farmers
Dystrykt: Embu
Prowincja: Eastern Province
Odmiana: SL 28, SL 34
Obróbka: Washed – suszone na łóżkach
Wysokość: 1600 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

8. Tanzania Blackburn Estate – Kawa o intensywnym aromacie świeżych poziomek. W smaku wraz z poziomkami wyraźnie wyczuwalne słodkie owoce leśne, które w posmaku przechodzą w winne nuty. Kawa o owocowej kwasowości i pełnym body.

Pochodzenie:
Farma: Blackburn Estate
Właściciel: Michael Gehrken
Miasto: Karatu
Region: Oldeani
Odmiana: Bourbon Kent (KP423) Nyassa
Obróbka: Fully washed – suszone na łóżkach
Wysokość: 1760 – 1950 m n.p.m.
Stopień wypalenia: Średni

Proszę zgłaszać się w komentarzu pod artykułem podając adres swojego bloga!

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

221 komentarzy do Testujemy 10 zestawów kaw dla koneserów!

  1. avatar Renia114 pisze:

    Uwielbiam kawę oraz jej zapach -chętnie biorę udział-http://renia114.blogspot.com/

  2. avatar Justyna M. pisze:

    Witam bloga prowadze od nie dawna, ale produkty testuję już jakiś czas. Brałam udział w teście herbat, mleka modyfikowanego, kosmetyków. Kawy jeszcze nigdy nie testowałam, a jestem smakoszem. Dziennie z 2 kawy wypijam. Mogłabym dziennie napisać recenzję o jednej z kaw, które bym przetestowała. Wszystkie zalety i wady. Z poważaniem.

  3. avatar siruwia pisze:

    Nic jeszcze nie testowałam, dopiero zaczynam blogowanie, ale czemu nie spróbować?
    http://sylwiachocolate.blogspot.com/

Dodaj komentarz do siruwia