Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem

13 marca 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kiedy pierwszy raz sięgnęłam po ten przepis, byłam zdziwiona, że tak szybkie i łatwe ciasto może być aż tak smakowite i sycące. A jednak. Ciasto jest długotrwałe i zawsze mięciutkie w środku. Cudo;) Przepis znaleziony na stronie wielkiezarcie.pl

Polecam wszystkim, którzy mają niespodziewanych gości ;)

Składniki:

Szklanka cukru

Szklanka mleka

2 szklanki mąki

pół szklanki oleju

cukier waniliowy

jedno jajko

2 łyżki kakao

łyżeczka sody

3-4 łyżeczki dżemu (autorka poleca śliwkowy, jednak zrobiłam ostatnio z jeżynowym i jest wspaniały)

Wszystko razem wymieszać i wlać do wyłożonej masłem lub papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach ok. 1. godziny (ale warto sprawdzić po 45 minutach patyczkiem, czy ciasto jeszcze się do niego przyklei). Wyłożyć do wystygnięcia i pilnować Łasuchów, by nie dotknęli zbyt ciepłego ciasta;)

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

14 komentarzy do Szybkie ciasto z jednego jajka z dżemem

  1. avatar Anonim pisze:

    Czy można je zrobić bez kakao bo nie używałam nigdy kakao a mieszkam za granicą więc trudno mi na szybko gdzieś je kupić?

  2. avatar marta pisze:

    a czy zamiast mleka mozna dac cos innego? aktualnie nie mam mleka w domu :)

  3. avatar Marta pisze:

    Tego typu ciasta chyba wszyscy pamiętają z dzieciństwa. Rzeczywiście jest przepyszne, jednak pisanie o nim, że jest szybkie, to jak dla mnie przekłamanie. Mimo, że wysiłek do jego wykonania jest minimalny i tak musimy czekać ok. 1 godziny, żeby je podać.

  4. avatar monika pisze:

    Zrobiłam to ciasto z dżemem jabłkowym własnej roboty i wyszło super. Ciasto przekroiłam na pół i zrobiłam warstwę z tego dżemu. I dodatkowo polewa czekoladowa. Super przepis :)

  5. avatar angela pisze:

    Bardzo często je piekłam jak byłam małą dziewczynką jednak zawsze dodawałam troszkę cynamonu i przekrajam ciasto na pół a w środek dodaje dżem albo budyń czekoladowy a na wierzch polewam czekoladą :) Polecam wersję na dużą blachę czyli składniki *2 bo ta jest na tortownicę lub małą blaszkę :)

  6. avatar Azja pisze:

    Czy można kakao nestle,
    nie mam ciemnego?

  7. avatar gonia pisze:

    Ciasto naprawe pyszne. Zamiast sody dodalam proszku do pieczenia ,wyszlo pulchne i wilgotne. Jedyna wada :szybko znika :-)

  8. avatar Karola pisze:

    Ja dodałam dżem truskawkowy (nie miałam innego w domu), ciacho pyyycha!! :)

  9. avatar kasia pisze:

    czy soda jest obowiązkowa? Nie mam jej w domu, a chciałabym na szybko zrobić to ciacho, bo aż ślinka cieknie :) !!!

  10. avatar dana pisze:

    czy ubijamy białka?

    • avatar Marta Małecka pisze:

      Nie, nie ubijamy białek, po prostu wrzucamy wszystko do jednej miski jak leci;) Nieubite jajko nie powoduje szkód w pulchności ciasta: przeciwnie, ciasto jest miękkie i pulchne:) Pozdrawiam i życzę smacznego.

Dodaj komentarz