Kiedy pierwszy raz sięgnęłam po ten przepis, byłam zdziwiona, że tak szybkie i łatwe ciasto może być aż tak smakowite i sycące. A jednak. Ciasto jest długotrwałe i zawsze mięciutkie w środku. Cudo;) Przepis znaleziony na stronie wielkiezarcie.pl
Polecam wszystkim, którzy mają niespodziewanych gości ;)
Składniki:
Szklanka cukru
Szklanka mleka
2 szklanki mąki
pół szklanki oleju
cukier waniliowy
jedno jajko
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
3-4 łyżeczki dżemu (autorka poleca śliwkowy, jednak zrobiłam ostatnio z jeżynowym i jest wspaniały)
Wszystko razem wymieszać i wlać do wyłożonej masłem lub papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach ok. 1. godziny (ale warto sprawdzić po 45 minutach patyczkiem, czy ciasto jeszcze się do niego przyklei). Wyłożyć do wystygnięcia i pilnować Łasuchów, by nie dotknęli zbyt ciepłego ciasta;)
Czy można je zrobić bez kakao bo nie używałam nigdy kakao a mieszkam za granicą więc trudno mi na szybko gdzieś je kupić?
a czy zamiast mleka mozna dac cos innego? aktualnie nie mam mleka w domu :)
Tego typu ciasta chyba wszyscy pamiętają z dzieciństwa. Rzeczywiście jest przepyszne, jednak pisanie o nim, że jest szybkie, to jak dla mnie przekłamanie. Mimo, że wysiłek do jego wykonania jest minimalny i tak musimy czekać ok. 1 godziny, żeby je podać.
Pieczenia przyśpieszyć się nie da ale można podać surowe. Będzie szybciej haha!
Zrobiłam to ciasto z dżemem jabłkowym własnej roboty i wyszło super. Ciasto przekroiłam na pół i zrobiłam warstwę z tego dżemu. I dodatkowo polewa czekoladowa. Super przepis :)
Bardzo często je piekłam jak byłam małą dziewczynką jednak zawsze dodawałam troszkę cynamonu i przekrajam ciasto na pół a w środek dodaje dżem albo budyń czekoladowy a na wierzch polewam czekoladą :) Polecam wersję na dużą blachę czyli składniki *2 bo ta jest na tortownicę lub małą blaszkę :)
Czy można kakao nestle,
nie mam ciemnego?
Ciasto naprawe pyszne. Zamiast sody dodalam proszku do pieczenia ,wyszlo pulchne i wilgotne. Jedyna wada :szybko znika :-)
Ja dodałam dżem truskawkowy (nie miałam innego w domu), ciacho pyyycha!! :)
czy soda jest obowiązkowa? Nie mam jej w domu, a chciałabym na szybko zrobić to ciacho, bo aż ślinka cieknie :) !!!
czy ubijamy białka?
Nie, nie ubijamy białek, po prostu wrzucamy wszystko do jednej miski jak leci;) Nieubite jajko nie powoduje szkód w pulchności ciasta: przeciwnie, ciasto jest miękkie i pulchne:) Pozdrawiam i życzę smacznego.