Syrop klonowy zamiast cukru | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Syrop klonowy zamiast cukru

23 maja 2011, dodał: kristinus
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Powszechna moda na odchudzanie i strach przed cukrzycą sprawiają, że coraz więcej z nas sięga zamiast cukru- po różnego rodzaju słodziki. Czy jednak na pewno są one zdrowe?

Okazuje się, że zarówno słodziki, jak i wiele napojów i innych specyfików, które spożywamy, zawierają aspartam, czyli ester metylowy N-aminokarboksylaminoacetylofenylalaniny, oznaczany symbolem E-951.

Wokół tego środka jest wiele kontrowersji. Od początkowego zachwytu (jest wiele słodszy od cukru i mniej kaloryczny) po głosy, że może przyczyniać się do powstawania nowotworów, powodować zaburzenia depresyjne czy psychozy, czy zmiany w układzie nerwowym, z objawami podobnymi do objawów stwardnienia rozsianego czy choroby Alzheimera.

Skoro więc stosując aspartam, możemy sprawić sobie więcej szkody niż korzyści, warto pomyśleć o zdrowszym osładzaniu sobie życia.

Ten słodki specjał zawiera bowiem związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, w tym wielce prozdrowotne antyoksydanty i polifenole, które mogą jak się okazuje nawet wspomagać leczenie cukrzycy typu drugiego.

Są to wielce optymistyczne wiadomości, szczególnie, że coraz większy nacisk kładzie się obecnie na zdrowe odżywianie, konsumenci są coraz bardziej świadomi, a cukrzyca typu drugiego zbiera i będzie zbierać nadal obfite żniwo.

Zobacz również:

  1. Zamiast cukru – stewia
  2. Co kryje w sobie light?
  3. Czym zastąpić biały cukier
  4. Dar pszczół manuka

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Syrop klonowy zamiast cukru

  1. avatar MK pisze:

    Polecam spróbowac do słodzenia kremy miodowe HOBEE – do kupienia w Realu czy w Tesco , naturalny zdrowy miód z fajnymi smakowymi dodatkami np suszonych malin czy zurawiny

Dodaj komentarz do MK