Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

5 grudnia 2021, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj zapraszamy na zupy – te pyszne, gęste i sycące, odpowiednie na zimę, a często zastępujące także drugie danie. Zupy na gęsto, które ostatnio najczęściej goszczą na moim stole. Oto kilka ciekawych i smacznych pomysłów.

Zupa meksykańska pikantna

Składniki:

– 2 puszki pomidorów w puszce
– czosnek
– korpus z kurczaka
– włoszczyzna
– wołowina mielona – 30 dkg
– fasola czerwona
– 2 limonki
– 2 garście kaszy kuskus
– sos tabasco z papryczek jalapeno
– papryka chili
– przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, oregano, oliwa z oliwek
– koncentrat pomidorowy (mała puszka)

Przygotowanie:

Ugotować rosół na korpusie oraz włoszczyźnie (około 3-4 litry). Po ok. 40 min. dodać 2 garście kaszy kuskus. Na rozgrzanej oliwie usmażyć czosnek, cebulę oraz 2 puszki pomidorów z puszki (wcześniej można je rozgnieść widelcem). Połączyć pomidory z rosołem, wyjąć z niego pora i korpus i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Do zupy dodać łyżeczkę oragano. W międzyczasie na patelni usmażyć mieloną wołowinę wraz z solą , pieprzem, papryką sypką, papryką chili (im bardziej ostre tym lepsze). Do zupy dodać mięso, sok z 1-2 limonek (do smaku, ok. 2 łyżek sosu jalapeno (zielone tabasco), koncentrat pomidorowy oraz czerwonej fasoli (może być z puszki). Można dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku, podawać z pieczywem. Zupa powinna mieć gęstą konsystencję. Podając na talerzu można posypać ostrym serem żółtym. Ozdobić świeżym oregano.

Zupa meksykańska z kukurydzą

Składniki:

– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1,5 litra bulionu
– puszka kukurydzy

-puszka czerwonej fasoli

– 5 papryk czerwonych
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso pokrojone w kostkę, przyprawy, chwilkę smażyć, całość zalać bulionem, doprawić do smaku, na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dodać ostrą paprykę, doprawić do smaku, podawać z nachosami.

Gulaszowa ostra

Składniki:

– 600 g miękkiej wołowiny
– 400 g ziemniaków
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 cebule,
– 2 łyżki margaryny
– czerwona i zielona papryka
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżeczki kminku
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w duże kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryki umyć, przepołowić, oczyścić z pestek, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać margarynę, wrzucić cebulę, zrumienić, wymieszać z ostrą papryką. Dodać mięso, smażyć około 5 minut. Przyprawić kminkiem, czosnkiem, podlać 1-2 łyżkami wody. Dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić marchewkę, pietruszkę i paprykę. Dolać tyle wody, aby zupa była gęsta. Gotować jeszcze 15 20 minut. Tuż przed końcem gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym, posypać majerankiem.

Zupa gulaszowa z fasolką

Składniki:

– 40 dkg wieprzowiny (łopatka, biodrówka)
– 1 cebula
– 1 litr bulionu
– 2-3 marchewki
– por
– seler
– 5 ziemniaków
– 1 puszka/słoik fasolki szparagowej

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię na olej drobno posiekaną cebulę i mięso – przesmażyć aż nie będzie czerwone. Odcedzić od tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby przykryło lub bulionem. Po zagotowaniu zebrać pianę, dodać 2 marchewki pokrojone w plastry, 1 pora pokrojonego w krążki, można dodać seler. Gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu ziemniaki dodać do zupy. Dodać 1 puszkę fasolki szparagowej. Wszystko doprawić do smaku,  ja lubię na ostro, wiec daje ostrej  papryki + łyżeczkę ketchupu dla koloru. Podawać z bagietką, lub z grzankami (doskonałe z rozpuszczonym serem na wierzchu! ).

Gulaszowa z cukinią

Składniki:

– 1 cukinia
– 3 papryki
– udziec z indyka 600 gr
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 pomidory
– mały przecier pomidorowy
– przyprawa do gulaszu
– majeranek
– natka pietruszki
– ziele angielskie 3-4 ziarna
– 0,5 l bulionu

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałeczki, przysmażyć razem z czosnkiem i cebulą na patelni. Pokroić paprykę. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować do miękkości z dodatkiem przyprawy do gulaszu ziela angielskiego i majeranku. Kiedy mięso już jest miękkie dodać pokrojoną cukinię i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier. Gotować ok 10-15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.

Zupa kalafiorowa z oliwkami

Składniki:

– kalafior – 50 dag
– bulion na wędzonym boczku
– parówki cienkie – 20 dag
– cebula – 10 dag
– boczek – 5 dag
– mąka pszenna – 1 łyżka
– oliwki – 10 sztuk
– groszek konserwowy – 10 dag
– keczup – 2 łyżki
– tłuszcz
– natka pietruszki
– pieprz
– ocet
– majeranek

Przygotowanie:

Ugotować z wody i kostki esencjonalny wywar. Oczyścić kalafiora i moczyć go przez 15 min. w wodzie z octem. Następnie podzielić na różyczki. Zalać kalafior wrzącym wywarem i ugotować. Posiekać cebulę. Usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć. Pozbawić osłonek parówki, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paski. Połączyć z kalafiorem, cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodać wszystko do zupy. Dodać oliwki, groszek konserwowy i keczup. Doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Zupę gotować 10 min. i podawać posypaną natką pietruszki.

Zupa ziemniaczano-grochowa

Składniki:

– wywar z mięsa i warzyw – 1, 5 litrów
– bulion na wędzonym boczku – 1 sztuka
– groch – 20 dag
– ziemniaki – 30 dag
– cebula – 10 dag
– wędzony boczek – 10 dag
– kiełbasa – 10 dag
– pieprz
– czosnek
– majeranek

Przygotowanie:

Groch włożyć do wody na dwie godziny. Następnie ugotować w wywarze z mięsa i warzyw. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania grochu włożyć pokrojone ziemniaki i majeranek. Pokroić boczek i cebulę. Usmażyć boczek dodając posiekaną cebulę. Pokroić kiełbasę w plasterki. Dodać do zupy boczek , cebulę i kiełbasę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, doprawić do smaku pieprzem. Do gotujące się zupy, dodać kostki. Gotować 10 minut i doprawić do smaku.

Zupa pomidorowo-fasolowa

Składniki:

– fasola perłowa (moczona 2 h) – 20 dag
– wędzony boczek – 10 dag
– bulion na wędzonym boczku
– pomidory – 10 dag
– papryka – 20 dag
– cebula – 10 dag
– jajka ugotowane na twardo – 1 sztuka
– jajko – 1 sztuka
– mąka pszenna – 10 dag
– mąka pszenna – 1 łyżka
– woda
– pieprz
– czosnek
– majeranek

Przygotowanie:

Zagotować 1 litr wody, dodać kostki i ugotować wywar. Namoczyć w wodzie fasolę, następnie ugotować w części bulionu. Przesiać mąkę, dodać jajko i odrobinę wody, zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach i dodać do fasoli pod koniec gotowania. Gotować do momentu, aż będzie miękkie. Pomidory sparzyć i obrać, a następnie pokroić w plastry. Obierać cebulę i razem z papryką pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić na patelni. Dodać cebulę i paprykę, smażyć wszystko razem. Oprószyć mąką, zasmażyć, gotować 10 minut. Pozostały bulion dodać do ugotowanej fasoli, następnie wrzucić podsmażone warzywa i kostkę. Posypać majerankiem, doprawić do smaku i podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki:

– wędzony boczek – 200 g
– rosół drobiowo-warzywny – 2 kostki
– ziemniaki – 300 g
– por (tylko białe części) – 0,5 sztuki
– cebula – 2 sztuki
– śmietana 18 % – 200 ml

– 450 g karkówki
– 350 g piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki kuminu
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1,5 litra bulionu
– puszka kukurydzy

-puszka czerwonej fasoli

– 5 papryk czerwonych
– 3 papryczki pasilla (namoczone w gorącej wodzie przez ok. 15 min – oczyszczamy z miąższu i miksujemy w blenderze na pastę i przecieramy przez sitko, dodajemy do garnka kiedy mięso będzie miękkie)

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso pokrojone w kostkę, przyprawy, chwilkę smażyć, całość zalać bulionem, doprawić do smaku, na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dodać ostrą paprykę, doprawić do smaku, podawać z nachosami.

– ząbek czosnku – 3 sztuki
– pieprz – 1 szczypta
– olej słonecznikowy – 20 ml
– liść laurowy – 2 sztuki
– ziele angielskie – 2 sztuki
– pęczek szczypiorku – 1 sztuka
– majeranek – 1 szczypta

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę, po czym na odrobinie oleju wysmażyć go na skwarki. Następnie wyjąć i przełożyć do miseczki. Cebulę i pora pokroić w kostkę, ziemniaki obierać i pokroić w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmażyć cebulę oraz pora. Dodać ziemniaki i całość zalać 1,5 litrem wody. Dorzucić również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki rosołowe. Zupę gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut – do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksować ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli. Zupę zaprawić śmietaną i podawać ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.

zobacz również:

 

  1. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy

  2. Przepisy na gorące napoje na zimę

  3. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  4. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Rozgrzewające i sycące pożywne zupy – przepisy

  1. avatar blue_dragon pisze:

    Uwielbiam zupy lekko strawne takie jak Gulaszowa z cukinią,nie toleruję wieprzowiny i wołowiny ,zaraz kupię składniki na jutrzejszy obiad .

  2. avatar alexia90 pisze:

    Zupa Gulaszowa ostra teraz ,jak znalazł na te zimowe dni na rozgrzanie.
    Uwielbiam wyraziste potrawy ,które swoim smakiem dodają wigoru na co dzień .

  3. avatar ascent-3 pisze:

    Od wieków wiadomo ,że powinno się jeść dania z fasolą,bo są zdrowe i pożywne. Dzisiaj u mnie na obiad w kuchni zagości Zupa gulaszowa z fasolką, moja rodzina lubi fasolę pod każda postacią.

  4. avatar ella05 pisze:

    Często gotuję potrawy jednogarnkowe, a najlepiej ,żeby były syte .Taką potrawą wydaje mi się , że będzie Zupa meksykańska pikantna. Moi mężczyźni lubią potrawy pikantne .

Dodaj komentarz do blue_dragon


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...