Złocisty kolor i orzeźwiający smak może mieć tylko napój bogów. Tak o piwie mówią jego zagorzali zwolennicy. Czym różni się w smaku piwo z browarów regionalnych od tego produkowanego przez międzynarodowe koncerny będzie można przekonać się w najbliższy weekend. Piknik Piw Regionalnych na rynku Manufaktury 21 i 22 maja.
Zwolennicy piwa regionalnego stosują często uproszczone porównanie: browary regionalne warzą piwa a koncerny je produkują. W browarach regionalnych pracują piwowarzy, w koncernach technolodzy. Rzeczywiście, małe lokalne browary często zatrudniają ludzi z pasją. „Serce piwowara” to kolejny – obok wody, słodu, chmielu i drożdży – składnik piw tych browarów.
Podczas Pikniku Piw Regionalnych w Manufakturze 21 i 22 maja do spróbowania będą piwa z 11 browarów. Amber i Fortuna zaprezentują swoje najnowsze trunki. Złociste napoje wystawią też Browar Kormoran (Olsztyn), Jabłonowo, Jagiełło (Chełm), Ciechanów, Lwówek Ślaski, Boss (Witnica), Staropolski (Zduńska Wola), Cornelius (Piotrków Trybunalski), Bierhalle (Łódź).
Na smak piwa w znacząco wpływa technologia jego produkcji. Wszyscy ciekawi jak ten proces wygląda mogą liczyć na pokaz warzenia piwa i przybliżenie jego składu. Można będzie wziąć też udział w konkursach zręcznościowych i quizach z wiedzy o piwie. Pasjonaci tematu podczas prezentacji poznają charakter poszczególnych piw świata,. a na pokazie kolekcji puszek po piwie dowiedzą się, kto to jest birofilista.
Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Browarów Regionalnych Polskich i Bractwo Piwne – Towarzystwo Promocji Kultury Piwa, które powstało, żeby promować piwo jako alternatywę niskogatunkowych i wysokoprocentowych trunków. Piknik Piw Regionalnych zaprasza piwoszy na rynek Manufaktury od strony ul. Zachodniej w godzinach 9:00- 22:00.
A mnie tam nie będzie – pech to pech :(