Święta o smaku bakalii – wyniki konkursu! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Święta o smaku bakalii – wyniki konkursu!

29 listopada 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

bakalland_10

Są nieodłącznym elementem nadchodzącego Bożego Narodzenia. Według zwyczaju mają zapewnić szczęście, powodzenie i dobre życie. Dodają świątecznym potrawom niezapomnianego aromatu i smaku. Mowa o bakaliach, które jak co roku będą królować na naszych stołach wigilijnych.

Razem z marką Bakalland przygotowaliśmy dla Was konkurs. Wystarczyło, że opiszecie w 3 zdaniach bez jakiej bakalii nie wyobrażacie sobie świątecznych przysmaków. Do zdobycia było aż 5 fantastycznych, bogatych i wspaniałych zestawów.

Oto laureaci i ich wypowiedzi:

Anula Wawrzyniak
U mnie nie ma Świąt bez MAKU – ląduje w kluskach i w kutii,
w makowcu i cytrymaku – bez maku byliby smutni
domownicy, bo on s-MAKU dodaje Świętom i klasy,
więc po specjały makowe sięga u nas ten, kto łasy…
I cicho – jak MAKIEM zasiał – robi się zawsze przy stole,
gdy przy pierwszej gwiazdce z nieba zaczynamy wieczór kolęd,
życzenia szczęścia jak w KORCU MAKU ziarenek licznego
składamy sobie nawzajem – nie obejdzie się bez tego!
A wieczorem jakby wywar MAKOWY usypiał wszystkich,
by mógł wejść święty Mikołaj niedostrzeżony, choć bliski –
z makiem więc oraz ze smakiem spędzamy Święta co roku,
a teraz ciii – idę pożreć masę makową na boku… :D

Taka Ja
Nie wyobrażam sobie świąt bez maku, głęboko skąpanego w miodzie z dodatkiem żurawiny w kompozycji z makaronem i bitą śmietaną, przetartego na gładką masę w torcie orzechowo-makowym i oczywiście w makowniku pod puszystym rumowym ciastem. To najbardziej wytęskniony i jedyny w swoim rodzaju przysmak świąteczny. I nigdy nie smakuje tak cudownie i tak magicznie, jak podczas tych kilku dni najpiękniejszych polskich świąt.

Amator świątecznej śliwki
Nie wyobrażam sobie Świąt bez zapachu i smaku suszonych śliwek. Samo wspomnienie wigilijnej kapusty czy świątecznego czekoladowego placka ze śliwkami powoduje, że moje endorfiny śpiewają kolędy. A moje dzieci wprost uwielbiają kompot z suszu.

Dorota
Ja nie wyobrażam sobie świątecznych przysmaków bez maku, a to dlatego, że działa on jednocześnie na 3 zmysły, niezwykle wyostrzone podczas świąt. Najpierw dopada węch swoim zdecydowanym aromatem, gdy mielimy go na kutię; potem działa na zmysł smaku, gdy specjalna Komisja Rodzinna szacuje, czy nie dodać przypadkiem jeszcze trochę miodu bądź bakalii. Wreszcie mak trafia wprost w nasze uszy, gdy charakterystyczny chrzęst tych drobnych ziarenek jest jedynym, co słyszymy ponad wigilijnym stołem. :)

Krzysztof
Migdały to bakalie moje ulubione, za nie oddam teściową, kota i żonę :P.
Na święta przy stole będą królowały, wielu potrawom smaku będą dodawały!
Ale że tylko żona i teściowa ich walory smakowe doceniają, to jednak obie na święta w domu zostają :D.

Serdecznie gratulujemy!

bakalland6

W skład nagrody (zestawu) wchodzą:

1) Żurawina całe owoce
2) Migdały
3) Masa kajmakowa tradycyjna
4) Skórka pomarańczowa
5) Mak niebieski
6) Morele całe owoce
7) Śliwki całe owoce
8) Rodzynki bursztynowe
9) Złote owoce (miechunka peruwiańska)
10) Orzechy nerkowca

 

bakalland3n

Wszystkie odpowiedzi są zamieszczone pod wpisem konkursowym lub na Facebooku TUTAJ

bakalland4n

Bakalland jest zdecydowanym liderem na rynku bakalii w Polsce. Od 25 lat specjalizuje się w kategorii bakalii.

Z myślą o klientach, na całym świecie wyszukuje dorodne orzechy oraz dojrzałe owoce, które dotknięte promieniem słońca zamieniają się w najwyższej jakości bakalie. Dzięki temu, każdego dnia dostarcza klientom przyjemności  z jedzenia zdrowych produktów, pełnych witamin i cennych składników odżywczych. To dlatego jest marką, której ufają konsumenci, inwestorzy oraz  partnerzy biznesowi w Polsce i na świecie.

Produkty Bakalland są tworzone z wielką pasją, oferują wyszukaną przyjemność z jedzenia, a także inspiracje do zdrowego i pełnego pasji życia.

logo-ze-sloncem_1

zobacz również:

  1. Akcja: Najlepsze pomysły na prezent – wygraj weekend w SPA!
  2. Konkurs z marką ROLNIK – do wygrania noże ceramiczne!
  3. Różany konkurs – Bielenda Rose Care



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

313 komentarzy do Święta o smaku bakalii – wyniki konkursu!

  1. avatar Paoolace pisze:

    Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez maku, gdyż jest on ważnym składnikiem kuti, klusek z makiem i makowca! To tradycyjne przysmaki, na które przez cały rok z utęsknieniem czeka cała moja rodzina. Powiedziałabym, że jest to składnik magiczny,bo używany przez nas tylko w tym okresie i nadający potrawom wyjątkowy smak

  2. avatar Anonim pisze:

    Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez maku, gdyż jest on ważnym składnikiem kuti, klusek z makiem i makowca! To tradycyjne przysmaki, na które przez cały rok z utęsknieniem czeka cała moja rodzina. Powiedziałabym, że jest to składnik magiczny,bo używany przez nas tylko w tym okresie i nadający potrawom wyjątkowy smak

  3. avatar Skarb pisze:

    Świątecznych przysmaków nie wyobrażam sobie bez migdałów, ponieważ wiele cennych właściwości mają, są smaczne i pięknie ciasta, sałatki oraz desery ozdabiają. Nerwy i stres świąteczny znakomicie kontrolują, dlatego włącznie ze mną domownicy je pałaszują. Ponadto zdrowie i urodę chcę zachować, dlatego nie tylko w święta, ale i przez cały rok migdały lubię kosztować.

  4. avatar aagnieszkaa1 pisze:

    Morele, suszone morele
    ja im zawdzięczam w Święta bardzo wiele.
    Pieczony schab z ich dodatkiem przygotowuje
    i na przepisie mojej babci bazuje.
    Ale jeszcze Państwu opowiem dlaczego te bakalie wyjątkowe są,
    to one opowiedzą historię mą…

    „7 lat temu w świątecznym klimacie u mojej babci owy schab z morelami zajadałam,
    kiedy to przede mną mojego chłopaka klęczącego ujrzałam.
    Tak to były oświadczyny,
    a on okazał się tym jedynym!”

    Więc u mnie Świąt bożego Narodzenia,
    bez moreli nie ma…

  5. avatar Milena Haczyk pisze:

    Bez rodzynek, rodzinek i jeszcze raz rodzynek. Jestem Ślązaczką i nie wyobrażam sobie Wigili bez makówek. Do tej potrawy zaś, potrzebujemy rodzynki, które nadają jej ten cudowny smak- polecam!

  6. avatar Milena Haczyk pisze:

    Bez rodzynek, rodzinek i jeszcze raz rodzynek. Jestem Ślązaczką i nie wyobrażam sobie Wigili bez makówek. Do tej potrawy zaś, potrzebujemy rodzynki, które nadają jej ten cudowny smak!

  7. avatar Grażyna M pisze:

    Odkąd sięgam pamięcią to w Wigilię każdego roku bladym świtem budził mnie zapach uciekający strużkami z przymkniętych drzwi kuchni i powoli wypełniający cały, jeszcze uśpiony dom – zapach drożdżowego ciasta. Mimo wczesnej pory moja babcia i mama uwijały się przy robieniu drożdżowego placka bogato wypełnionego rodzynkami i pomarańczową, kandyzowaną skórką. Ta nasza rodzinna tradycja przetrwała i dzisiaj także moje Święta pachną i smakują drożdżowym plackiem pełnym rodzynek i nie wyobrażam sobie tych wyjątkowych chwil bez tego wyjątkowego ciasta a to ciasto nie może się obejść bez cudownie słodkich rodzynek.

  8. avatar Madaleine pisze:

    Bez orzechów nie wyobrażam sobie piernika mojej mamy.Orzechy to symbol trwającego życia, a więc świetnie wpisuje się ona w tradycję Bożonarodzeniową. Orzechy to też świetny dodatek do lodów, którymi zajadamy się na deser pierwszego dnia świąt.

  9. avatar Karolina pisze:

    Każdy się chyba ze mną zgodzi, że w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na stole aromatu mięsnych pieczeni oraz ciast i słodkości o bogatym wnętrzu. Pasztet, kaczka po staropolsku, śledzie po grecku, karp po żydowsku oraz sernik, piernik, kutia, tradycyjny makowiec czy keks z dodatkiem rodzynek stają się prawdziwymi delicjami i rarytasami, docenianymi przez wszystkich bliskich w naszej rodzinie. Rodzynki to niepozorna bakalie, jednak pełne cennych wartości odżywczych i bardzo smaczne.

  10. avatar Moniaa pisze:

    U mnie święta nie mogą obejść się bez makówki, w której są rodzynki, migdały i przede wszystkim mak. Makówka to rzecz, na którą czekam cały rok. Dzięki tym bakaliom święta mają niepowtarzalny smak.

Dodaj komentarz