Suplement dla wegan Nutree Lab – opinia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Suplement dla wegan Nutree Lab – opinia

22 stycznia 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Rynek suplementów nieustannie rozwija się i zaskakuje wciąż nowymi i oryginalnymi suplementami dla zdrowia. Ciekawą perełką jest bez wątpienia produkt polskiej firmy, która jako pierwsza wprowadziła na rynek produkt wegański, miło nam zaprezentować opinię autorki bloga: http://www.wblaskumarzen.pl/.

V4

Suplement można zakupić w sklepach na terenie całego kraju, wykaz TUTAJ

Nie jest łatwo być weganem. Mimo, że staramy się urozmaicać posiłki zdarza się, że w organizmie czegoś zabraknie.. Nasze posiłki nie zawsze są w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebuje. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o osoby unikających produktów pochodzenia odzwierzęcego. Dzięki portalowi Uroda i Zdrowie a także firmie farmaceutycznej Nutree LAB drugi miesiąc testuję suplementy NutreeVEG stworzone specjalnie dla wegan zawierające odpowiednie dla zdrowia dawki witamin D3, K2 i B12.

Założona w Gdyni przez grupę profesjonalistów farmaceutyczna firma Nutree LAB, stworzyła pierwszy na świecie wegański produkt zawierający kombinację najwyższej jakości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin: D3, B12 i K2. 

Opakowanie z przezroczystego tworzywa zawiera dwumiesięczną kurację, czyli 60 kapsułek kolorem podobnych do szaty graficznej opakowania. Na naklejonej etykiecie nie brakuje najpotrzebniejszych informacji.

 

V5
V6
Kapsułki wielkości opuszki palca są bardzo wygodne w przełykaniu, a co najważniejsze, nie dają posmaku ryby co odczuwałam w poprzednich suplementach. Tu nie jest wyczuwalny żaden smak, wystarczy tylko popić wodą. Po poprzednich bywało, że wyczuwałam posmak ryby.
V10
Zawarte w kapsułkach witaminy działają synergistycznie, wzajemnie wzmacniając swoje działanie zapobiegając tym samym różnym chorobom.

WITAMINA D

Naturalnie witamina D jest produkowana przez skórę dzięki obecności promieni słonecznych. Ponieważ w naszym kraju mamy ich jak na lekarstwo, musimy dostarczać sobie dodatkowo z pożywienia jak i suplementów. Ich źródłem są tłuste ryby i jaja.

Problemem związanym z suplementacją witaminy D w naszym kraju był do tej pory brak jej wegańskiego odpowiednika w aptekach. Suplementy witaminy D przyjmują zazwyczaj formę D2 (roślinna) lub D3 (najczęściej odzwierzęca).

Jej rolą jest wpływ na prawidłowy układ kostny, stan uzębienia, układ nerwowy i mięśniowy, krążenie i pracę serca. Działa również przeciwnowotworowo,  zapobiega cukrzycy, a także wpływa na młody wygląd skóry.

WITAMINA K

Działa głównie przeciwkrwotocznie, reguluje krzepnięcie krwi a K2 pomaga regulować rozmieszczenie wapnia w organizmie. Jej rola to głównie zapobieganie osteoporozy, miażdżycy, nowotworom krwi, kości i prostaty.
Główną funkcją witaminy K jest aktywacja właściwości wiązania wapnia przez białka. K1 jest głównie zaangażowane w proces krzepnięcia krwi, a K2 pomaga regulować rozmieszczenie wapnia w organizmie.
O ile witaminę K1 można znaleźć w zielonych liściach warzyw, niektórych olejach roślinnych, ziarnach, owocach oraz produktach mlecznych, to witaminę K2 spotkać możemy jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego jak mięso, jaja i produkty mleczne.
 
wit%2BK
żródło: nutreelab.pl
 

WITAMINA B12 

Jej rolą jest wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego, tworzenie czerwonych krwinek zapobiegając przy tym niedokrwistości. Wspomaga płodność, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma wpływ na funkcjonowanie karnityny, dzięki czemu pośrednio prowadzi do zmniejszenia się ilości lipidów (tłuszczów) we krwi, gdyż przyczynia się do ich zużytkowania. Działa na układ kostny, co ma szczególne znaczenie dla rozwoju dzieci oraz dla kobiet w czasie menopauzy, które są w tym okresie zagrożone osteoporozą polegającą na utracie masy kostnej.
Głównym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. W największych ilościach występuje w mięsie wołowym, drobiowym, podrobach, rybach, owocach morza, mleku, serach oraz jajach. W niewielkich ilościach witamina B12 jest syntetyzowana przez bakterie stanowiące naturalną florę jelit. Wegetarianie spożywający nabiał, częściowo suplementują tę witaminę dostarczając ją poprzez jaja, mleko i sery.
Osobom na diecie wegańskiej pozostają jedynie produkty fortyfikowane w B12. Należą do nich między innymi mleko roślinne, niektóre jogurty sojowe i płatki śniadaniowe. Żywność fortyfikowana w B12 nie wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Musielibyśmy codziennie wypijać ponad litr mleka sojowego by dostarczyć optymalną ilość tego składnika.
Dokładniejsze informacje dotyczące zapotrzebowania witamin, ich działania i wskazań znajdziecie na stronie producenta (KLIK).

Trudno ocenić działanie po miesiącu czy nawet dwóch stosowania tych suplementów. Nie robiłam sobie w tym celu żadnych badań. Nadal irytują mnie zbyt krótkie dni, ale nie czuję się przy tym tak ospale jak wcześniej. Na pewno wpłynęło to na poprawienie mojego nastroju, energii i chęci do działania. Lepiej śpię, choć nadal pracuję nad usypianiem o odpowiedniej porze. Kiedy już usnę, nie wybudzam się tak szybko. Bywa, że w ogóle nie słyszę budzika. Budzi mnie za to wiertarka i sąsiadki obcasy nad moim sufitem. Mimo wszystko nie dopadają mnie tak często migreny (odpukać!!!). Myślę, że warto polecić tą suplementację, zwłaszcza osobom na dietach, unikających produktów zwierzęcych.

Należy pamiętać, że jeśli chodzi o dostosowanie dawki nie przekraczającej dziennego zapotrzebowania, warto zasięgnąć porady lekarza. Każdy organizm jest inny.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz