Sprawdzone przepisy na domowe pikle warzywne | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sprawdzone przepisy na domowe pikle warzywne

25 lipca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pikle, czyli nic innego jak warzywa zakonserwowane w specjalnej marynacie na bazie octu są częstym gościem na stołach, pełnią rolę dodatków do dań mięsnych. Mogą być przyrządzane z ogórków, dyni, marchwi, papryki, cebuli innych warzyw. Spotykane są też w postaci mieszanek warzywnych oraz przyrządzone z pojedyńczych warzyw.

Kilka podstawowych informacji

Pikle, nie są w prawdzie najzdrowsze i mają niewielką wartość odżywczą, ale trudno je pominąć ze względu na ich walory smakowe i dekoracyjne. Tymi przetworami warzywnymi i owocowymi, utrwalonymi w occie lub kwasku cytrynowym, można znakomicie udekorować każdy zimny bufet.
Aby uzyskać zalewę do marynowania, ocet – najlepiej winny – rozcieńcza się przegotowaną wodą i z dodatkiem soli, cukru oraz przypraw korzennych, gotuje się pod przykryciem, kilka lub kilkanaście minut, po czym ostudzonym zalewa się zblanszowane produkty. Niezwykle popularne, szczególnie w kuchni włoskiej, są owoce marynowane z gorczycą. Dużą popularnością cieszą się pikle z ogórków, bez innych warzyw z dodatkiem jedynie ziół i przypraw. Cała filozofia opiera się na dobraniu odpowiedniej zalewy, bazującej na occie, która konserwuje i nadaje warzywom odpowiedniego, charakterystycznego, kwaskowatego smaku. Właściwie, ile osób, tyle przepisów na zalewę oraz pomysłów na to, co nią zalać.
Pikle są bardzo łatwe w przyrządzeniu i stosunkowo tanie. W sezonie, na giełdach warzywa są bardzo tanie, do tego ocet, kilka przypraw, cukier i właściwie tyle. W zamian uzyskujemy świetne urozmaicenie zamiast sałatek do obiadów, czy też jako wyśmienita zakąska na zakrapiane imprezy. To znakomity dodatek do mięs, sałatek i sosów, a także wspaniała ozdoba zimnych bufetów. Jest to rodzaj sałatek warzywnych zamarynowanych w occie z dodatkiem przypraw korzennych. Im barwniejszy i bogatszy zestaw jarzyn, tym większa wartość dekoracyjna pikli jako przystawki i garnituru. Klasyczne przyrządza się na ogół z ogórków, dyni, młodziutkiej zielonej fasolki, różyczek kalafiora, marchewki, małych cebulek. A na przykład sałatka indonezyjska to pikle z białej kapusty, cebuli, porów, marchewki i ogórków. Bardzo dobrym pomysłem są także… grzyby! Przede wszystkim prawdziwki, maślaki oraz kurki. Do grzybów warto dodać cebulę do słoika. Nabierają wtedy zdecydowanie lepszego posmaku.
Próbujmy, eksperymentujmy, szukajmy w Internecie oraz książkach naszych mam czy babć. Zaskoczmy znajomych na spotkaniu genialnymi przetworami, a przede wszystkim najzdrowszymi z możliwych, a jednocześnie wcale niedrogimi w wykonaniu. Wystarczy wolny weekend oraz nieco chęci, a niebawem nasza piwnica lub spiżarka zapełnią się słojami z kolorowymi etykietkami.
Materiały: www.warzywniak-babuni.blog.onet.pl, www.wuzz.pl, www.nuclearts.pl

Kilka przepisów na smaczne pikle

 

Pikle wielowarzywne

Składniki:
– ogórki
– papryka
– czosnek
– marchew
– cebulki
Zalewa:
– 4 szklanki wody
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki musztardy rosyjskiej
– ziele angielskie
– liście laurowe
– gorczyca
– olej ( jeśli do pikli dodajemy paprykę )
Przygotowanie:
Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, zagotować. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać liście laurowe, gorczycę i ziele. Warzywa umyć, ułożyć ściśle w słoikach. Zalać ciepłą zalewą. Na samą górę dać 2 łyżki oleju ( tylko jeśli w słoikach znajduje się papryka). Szczelnie zakręcić. Pasteryzować maksymalnie 10 minut.

Pikle na ostro

Składniki:
– 2,5 kg ogórków
– 3 duże cebule
– 1 papryczka chili
– 2 łyżki soli
Zalewa:
– 1,5 szkl.octu
– 1,5 szkl.cukru
– 2 łyżeczki pieprzu mielonego
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 2 łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Duże ogórki obrać przekroić na połowę wydrążyć pestki i pokroic na pikle. Pikle, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojoną w grubsze pół plastry cebulę zasolić i zostawić na 3 godz. Po tym czasie dać pikle na sito aby odciekły. Ocet i cukier zagotować aby rozpuścić cukier, pod koniec gotowania dodać resztę składników zalewy. Pikle układać do słoików zalać chłodną zalewą i gotować 15 min.

Ogórki z chili

Składniki:
– ogórki
– papryka chili (w całości)
– koper
– 3 liście laurowe
– 4 ząbki czosnku
– łyżka gorczycy
– po kilka ziaren czarnego pieprzu, i ziela angielskiego
Zalewa:
– 0,5 l wody
– 10 dkg cukru
– 2 dkg soli
– 100 ml octu
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, osączyć. Ułożyć w słoikach, dodać po strąku papryczki oraz koper i przyprawy. Wodę zagotować z cukrem i solą, dodać ocet i gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć. Pasteryzować 25 minut w wodzie lub w piekarniku w temp. 120 C.

Ogórki z musztardą

Składniki:
– ogórki, mogą być większe
Zalewa:
– 4 szklanki wody
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– 5 łyżek musztardy
– 4 łyżeczki soli
– listki laurowe
– pieprz
– ziele angielskie
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić. Ułożyć w słoikach. Zagotować zalewę, zalać ogórki i pasteryzować 3 – 5 minut.

Ogórki z curry

Składniki:
– 4 l wody
– 1 i 1/4 szklanki octu
– 4 łyżki soli
– 3/4 szklanki cukru
– 3 łyżeczki curry
– pieprz – po 2 ziarenka na słoik
– ziele angielskie – po 2 ziarenka na słoik
– listki laurowe – po 1 na słoik
– 6 ząbków czosnku
– gorczyca
– 3-4 kiście kopru
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą, cukrem, octem i curry, wystudzić. Ogórki podobnej wielkości pokroić wzdłuż na plastry lub jeśli mniejsze, zostawić w całości. Włożyć do słoików, wlać zalewę i do każdego słoika wrzucić po 2 ziarenka pieprzu, liść laurowy, czosnek pokrojony na plasterki (po 3-4 plasterki), ziarenka gorczycy, połowę kiścia kopru. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować ok 5 minut.

Papryka marynowana

Składniki:
– 3 kg papryki (20 sztuk)
– czosnek
– ziele angielskie
– pieprz
– liść laurowy
– cebula
– olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
Zalewa:
– 5 szklanek wody
– 1,25 szklanki octu (lub 0,5 litra, jeżeli zalewa ma być ostra)
– 1 szklanka cukru
– 2 płaskie łyżki soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować i wystudzić.  Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części. Umyć, osuszyć na sicie.
Do wyparzonych słoików włożyć paprykę, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego, cząstkę obranej cebuli. Wlać zalewę. Do każdego słoika dodać łyżkę oleju. Słoiki zakręcić. Pasteryzować 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Pikle z marchewki

Składniki:
– duże marchewki
Marynata:
– 1 litr wody
– 3 dkg soli
– 6 dkg cukru
– 3 dkg esencji octowej 80%
Przygotowanie:
Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperaturze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę pokroić w słupki jak frytki lub w kostkę i ułożyć w sterylnych słojach. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć. Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodać 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki wymieszać, umieścić w słojach i zalać gorącą marynatą. Słoje pasteryzować przez 15 – 20 minut.

Pikle z zielonych pomidorów

Składniki:
– 1 i 1/4 kg zielonych pomidorów
– 2 cebule
– 1/2 szklanki soli
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanki octu z cydru (jabłkowy biały winny)
– rodzynki
– cynamon
– proszek curry
– pieprz cayenne
– mąka kukurydziana
Przygotowanie:
Zielone pomidory pokroić, cebule obierać i pokroić w plastry. Włożyć warzywa do szklanej lub plastikowej miski i przesypać solą. Dolać tyle zimnej wody, by wszystko przykryła. Na wierzch położyć odwrócony talerzyk (by przytrzymać jarzynki pod słoną wodą) i zostawić w spokoju na noc. Następnego dnia odsączyć pomidory wraz z cebulą i wypłukać je starannie w zimnej wodzie. Otrząśnięte z nadmiaru wody włożyć do dużego rondla. Dodać szklankę cukru, 2 szklanki octu z cydru, pół szklanki rodzynek, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki curry i dowolną ilość pieprzu cayenne. Postawić rondel na małym gazie i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć gaz, zagotować, teraz znowu zmniejszyć gaz i gotować łagodnie jakieś pół godziny. W kubeczku wymieszać 2 łyżeczki mąki kukurydzianej z taką samą ilością wody i wlać do pomidorów. Wymieszać, gotować jeszcze chwilę, a kiedy wszystko zgęstnieje, przełożyć pikle do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.

Pikle mieszane

Składniki:
– 50 dag kalafiora
– 2 strąki czerwonej papryki
– 50 dag marchewki
– 2 duże cukinie
– 50 dag małych cebulek (lub szalotek)
– ½ l białego octu winnego
– 10 dag cukru
– łyżka soli
– łyżka gorczycy
Przygotowanie:
Kalafior umyć, podzielić na niewielkie, równej wielkości różyczki. Strąki papryki umyć, przepołowić, wyciąć pestki i białe włókna. Połówki papryki pociąć w kwadraty o boku 1,5 cm. Marchewkę oskrobać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Cukinie umyć, poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki, a następnie na paski o szerokości 2 cm. Cebulki obrać z łupiny. Wszystkie warzywa wymieszać, a następnie nałożyć po równo do słoików. Ocet wlać do rondla, dolać ½ l wody, dodać cukier, sól i gorczycę, zagotować. Warzywa zalać gorącą marynatą, dokładnie zamknąć słoiki. Dno dużego garnka wyłożyć gazetą lub płócienną ściereczką. Wstawić słoiki, zalać wodą do ¾ wysokości, przykryć. Gotować na małym ogniu 15 minut, starając się nie dopuścić do wrzenia wody (najlepsza temperatura to ok. 80-85°C). Słoiki zostawić w wodzie, aż nieco przestygną. Wyjąć, wytrzeć. Sałatkę przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Skład pikli możemy dowolnie zmieniać, np. zamiast zwykłego kalafiora dodajmy zielony (czyli. tzw minaretowy). Świetnie sprawdzą się także brokuły.
Smacznego!

Zobacz również:

  1. Konfitura, dżemy i nalewki z jarzębiny: różne przepisy
  2. Aronia: leczy i smakuje
  3. Lecznicze właściwości wiśni
  4. Przepisy na owocowe nalewki

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Sprawdzone przepisy na domowe pikle warzywne

  1. avatar KAŚKA pisze:

    KOŁO MNIE W SKLEPIE CHYBA SĄ, ALE NIE MIAŁAM OKAZJI PRÓBOWAĆ

  2. avatar KrysiaPawlikowska pisze:

    Szkoda,że nie widziałam tych przepisów wcześniej.
    Ja zrobiłam w tym roku dynie w occie jedynie.

  3. avatar Irmina pisze:

    a ja robiłam ostatnio kiszonkę z warzyw; do dużego słoja włożyłam kawałki kapustki, buraki, kalafiora, marchewkę, paprykę, zielone pomidory, zalałam słoną ciepłą wodą, dodałam koper, natkę selera, przyprawy – już próbowałam i wyszło super!

Dodaj komentarz do Irmina


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...