Spirulina – nie tylko witaminy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Spirulina – nie tylko witaminy

15 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jeśli poszukujesz żywności, która nie tylko dostarczy Ci w pełni witamin i minerałów, ale także w naturalny sposób obniży cholesterol, wzmocni układ odpornościowy i doda energii, to koniecznie sprawdź czym jest Spirulina!

 

Co to jest Spirulina?

Choć często nazywa się ją algą, to tak naprawdę Spirulina należy do gatunku cyjnanobakterii. Od wieków jej właściwości cenili sobie Aztekowie, którzy wytwarzali ze Spiruliny „tecuitlatl” – ciasteczka z wysuszonych alg. Również mieszkańcy okolicy jeziora Chad w Afryce do dziś tradycyjnie zbierają z powierzchni wody te algi i wytwarzają z niej „dihe„. Służy głównie jako uzupełnienie sosów i innych wyrobów spożywczych w niezbędne witaminy i minerały.

Spirulina najczęściej rośnie w czystych, alkalicznych słodkowodnych lub słonych wodach, w klimacie subtropikalnym i tropikalnym. Swoją nazwę zawdzięczają spiralnemu kształtowi. Aktualnie najbardziej znane i wciąż badane są dwa rodzaje Spiruliny: Arthrospira Maxima oraz Arthrospira Platensis.

W ostatnich latach została okrzyknięta „superfood” ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych – białka, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz karetonoidów.

Co można znaleźć w Spirulinie?

Spirulinę można nazwać kompletnym pożywieniem ze względu na jej bogatą kompozycję składników odżywczych. Możemy w niej znaleźć:

  • białko (60-70%) – 20 niezbędnych aminokwasów endogennych i egzogennych
  • lipidy (2-4%) – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas alfa-linolenowy ALA, kwas gamma-linolenowy GLA)
  • węglowodany (20%) – głównie glikogen
  • witaminy – witamina A w postaci beta-karotenu, witamina B1, B2, B3, B6, B7, B12 w postaci kobalaminy i pseudo kobalaminy, witamina D
  • minerały – wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, mangan, cynk
  • pigmenty – c-fikocyjanina, beta-karoten, chlorofil, luteina, zeaksantyna

Właściwości Spiruliny

  • reguluje poziom cukru we krwi
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • wspomaga organizm w walce z alergią
  • reguluje metabolizm
  • dodaje energii
  • wspomaga procesy oczyszczania organizmu
  • uzupełnia niedobory witamin i minerałów
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wspomaga regenerację komórek

Jak przyjmować Spirulinę?

Spirulina najczęściej występuje w postaci tabletek, kapsułek, a także proszku. Zalecana dzienna dawka wynosi do 8 gramów, choć większość producentów zaleca 6 gramów. Dawkę można podzielić na porcje lub spożyć jednorazowo. Spirulinę należy przyjmować wraz z dużą ilością wody, która ułatwi jej wchłanianie.

Ze względu na właściwości oczyszczające, zaczynając suplementację warto rozpocząć od mniejszej dawki. Wraz z upływem czasu i sprawdzeniu reakcji organizmu na Spirulinę, można zwiększyć do rekomendowanej porcji do spożycia.

Czy Spirulina jest bezpieczna?

Spirulina jest ogólnie bezpiecznym środkiem spożywczym, który jest używany od wieków. Jednak stan zdrowia organizmu może warunkować różne reakcje. Oto kilka z nich:

  • lekko podwyższona temperatura – ze względu na zawartość dużej ilości białka w Spirulinie, może powodować zwiększenie metabolizmu, który może podnieść temperaturę ciała
  • ciemny lub zielony stolec – zwartość chlorofilu, a także właściwości oczyszczające mogą wpływać na kolor stolca
  • gazy – efekt oczyszczania organizmu
  • swędzenie skóry – również efekt oczyszczania
  • senność – efekt oczyszczania organizmu
  • zmiana nastroju – efekt zwiększenia metabolizmu

Mimo że Spirulina jest zdrową i naturalną żywnością, to mogą wystąpić reakcje alergiczne na składniki w niej zawarte. Kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz osoby z niedoczynnością tarczycy przed rozpoczęciem suplementacji powinny skonsultować się z lekarzem.

Jaką Spirulinę wybrać?

Bardzo ważne jest, aby źródło suplementów było sprawdzone. Szczególnie warto zwrócić uwagę na:

  • skład biochemiczny
  • rodzaj wody, w której hodowana jest alga (słodka, morska lub mieszana)
  • region, z którego pochodzi (największym i najpewniejszym eksporterem Spiruliny jest Tajwan)
  • kontrolę jakości (analiza mikrobiologiczna)
  • certyfikaty
  • akceptację suplementu przez Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz