Sos vinegret – krok po kroku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sos vinegret – krok po kroku

27 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jest to podstawowy sos, ale bardzo smaczny do wszelkiego rodzaju sałatek, a zwykłą sałatę przemieni w wykwintną przystawkę. O pomoc zwróciliśmy się do specjalisty min. od tego sosu: Tomka Woźniaka. Dzięki poradom naszego kucharza ten prosty sos stanie się siłą i mocną stroną Pani Domu.

Dobry dressing, czyli sos do sałaty, to podstawa. Moim zdaniem, to właśnie ta magiczna gęsta emulsja nadaje ton całej sałatce – bez niej sałata to po prostu zwykłe liście, bez smaku i polotu. Dressingi są tak proste w przygotowaniu, że wiele z nich możesz zrobić w czasie krótszym niż ten, którego potrzebuje jamajska sztafeta 4 x 100 metrów na dotarcie do mety.

Kilka ważnych informacji o vinegret:

* Klasyczny vinegret zawsze przygotowujemy w następujących proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego (ewentualnie octu).

* Vinegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.

* Vinegretem polewasz sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata zbytnio nie nasiąkła sosem i nie oklapła.

* Vinegret pasuje nie tylko do sałaty:

  • jeśli dodasz do sosu musztardę, Twój vinegret będzie bardziej wytrawny – idealnie wtedy nadaje się jako dodatek do sałaty podawanej do steka;
  • do lżejszych potraw dodaj do vinegretu jeszcze miód – tak stuningowany świetnie będzie współgrał z białym mięsem lub rybami;
  • same ryby możesz polać klasycznym vinegretem z oliwy i soku cytrynowego, zastępując nim standardowe sosy.

Przygotowanie winegret krok po kroku:

Start: Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.

Krok 1: Wciśnij do słoika sok z cytryny – nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.
Krok 2:  Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.

Krok 3: Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.
Krok 4: Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu.

Krok 5: Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6: Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

Serdecznie dziękujemy Panu Tomkowi za wspaniałe porady i przepis na sos.

zdjęcia: Marcin Klaban

www.tomekwozniak.pl

Zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe dania część I
  2. Pieczemy jabłka i gruszki
  3. Sztuka picia kawy – przepisy
  4. Jak zrobić gorącą czekoladę?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sos vinegret – krok po kroku

  1. avatar Anonim pisze:

    sól dodaje się przed dodaniem oliwy bo inaczej się nie rospuści

Dodaj komentarz do Anonim


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...