Soja – właściwości | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Soja – właściwości

24 września 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście o dobroczynnych właściwościach soi? A czy konsumpcja tego strączkowego warzywa ma same plusy? Przed wprowadzeniem soi do naszej diety powinniśmy wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Soja jest bardzo popularna wśród osób, które dbają o swoje zdrowie. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że jest to roślina najbogatsza w białko. Soja na pewno powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale czy tylko?

 

istock_000014130416xsmall (1)

 

Plusy spożywania soi

Oprócz dużej ilości białka, soja zawiera pożyteczne tłuszcze roślinne oraz witaminy z grupy B i minerały: magnez, potas, wapń, żelazo.

????????????????????????????????????????????

Sojowe białko jest bardzo cenione przez wegetarian bowiem można je porównać z białkiem zwierzęcym. Ponadto ma kilka zalet, którymi niestety białko zwierzęce nie może się pochwalić. Białko sojowe nie zawiera szkodliwych związków organicznych, które to doprowadzają nas organizm do zakwaszenia i problemów z przyswojeniem wapnia. Zatem, jak wynika z badań, białko zwierzęce może przyspieszyć proces osteoporozy w organizmie.

news_flash_soy_milk_doesnt_come_from_cows-460x307

Kolejnym plusem jedzenia soi jest to, że obniża ona poziom złego cholesterolu oraz pomaga w walce z chorobami serca.

cholesterol

Naukowcy dowiedli, że zawarte w soi fitoestrogeny i substancje przeciwutleniające, łagodzą uciążliwe objawy menopauzy oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

zegar_biologiczny_4

 

Co zatem przemawia przeciwko soi?

Po wszystkich plusach spożywania soi, warto wspomnieć o kilku rzeczach, na które trzeba uważać podczas wdrażania jej do codziennego menu. Soję trzeba wprowadzać stopniowo do swojej diety, aby nasz układ trawienny mógł się do niej przyzwyczaić.

 

Natural-remedy-for-the-treatment-of-thyroid-glands

Warto wspomnieć o tym, że soja zawiera związki chemiczne, które mogą w sposób negatywny wpłynąć na pracę tarczycy.

soy-protein

Pamiętajmy o tym, że soja jest zdrowa i warto ją spożywać. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że mięso zawiera również wiele pozytywnych substancji, których niestety nie znajdziemy w soi. Dlatego warto zadbać o to, żeby nasza codzienna dieta była urozmaicona i pamiętać o tym, że zdrowa dieta kieruje się zasadą umiaru.

 

zobacz również:

 

Różne potrawy z dyni: zupa, racuszki, pierożki, risotto

Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

Bób – różne przepisy na dania z bobu

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Soja – właściwości

  1. avatar martus2833 pisze:

    Do tej pory czytałam tylko o negatywnych skutkach jedzenia soi.

  2. avatar tofu, tempeh to jest z soi - sklep pisze:

    wszystko ma wady i zalety

  3. avatar soczewica sklep pisze:

    zawsze można też spróbować soczewicy, ciecierzycy czy fasoli, a soja przetworzona jest zdrowsza (np. w postaci tofu, tempeh, itd.)

Dodaj komentarz do soczewica sklep


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...