Soja – właściwości | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Soja – właściwości

24 września 2014, dodał: Paulina Chomczyk
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście o dobroczynnych właściwościach soi? A czy konsumpcja tego strączkowego warzywa ma same plusy? Przed wprowadzeniem soi do naszej diety powinniśmy wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.

Soja jest bardzo popularna wśród osób, które dbają o swoje zdrowie. Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że jest to roślina najbogatsza w białko. Soja na pewno powinna znaleźć się w diecie wegetarian, ale czy tylko?

 

istock_000014130416xsmall (1)

 

Plusy spożywania soi

Oprócz dużej ilości białka, soja zawiera pożyteczne tłuszcze roślinne oraz witaminy z grupy B i minerały: magnez, potas, wapń, żelazo.

????????????????????????????????????????????

Sojowe białko jest bardzo cenione przez wegetarian bowiem można je porównać z białkiem zwierzęcym. Ponadto ma kilka zalet, którymi niestety białko zwierzęce nie może się pochwalić. Białko sojowe nie zawiera szkodliwych związków organicznych, które to doprowadzają nas organizm do zakwaszenia i problemów z przyswojeniem wapnia. Zatem, jak wynika z badań, białko zwierzęce może przyspieszyć proces osteoporozy w organizmie.

news_flash_soy_milk_doesnt_come_from_cows-460x307

Kolejnym plusem jedzenia soi jest to, że obniża ona poziom złego cholesterolu oraz pomaga w walce z chorobami serca.

cholesterol

Naukowcy dowiedli, że zawarte w soi fitoestrogeny i substancje przeciwutleniające, łagodzą uciążliwe objawy menopauzy oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

zegar_biologiczny_4

 

Co zatem przemawia przeciwko soi?

Po wszystkich plusach spożywania soi, warto wspomnieć o kilku rzeczach, na które trzeba uważać podczas wdrażania jej do codziennego menu. Soję trzeba wprowadzać stopniowo do swojej diety, aby nasz układ trawienny mógł się do niej przyzwyczaić.

 

Natural-remedy-for-the-treatment-of-thyroid-glands

Warto wspomnieć o tym, że soja zawiera związki chemiczne, które mogą w sposób negatywny wpłynąć na pracę tarczycy.

soy-protein

Pamiętajmy o tym, że soja jest zdrowa i warto ją spożywać. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że mięso zawiera również wiele pozytywnych substancji, których niestety nie znajdziemy w soi. Dlatego warto zadbać o to, żeby nasza codzienna dieta była urozmaicona i pamiętać o tym, że zdrowa dieta kieruje się zasadą umiaru.

 

zobacz również:

 

Różne potrawy z dyni: zupa, racuszki, pierożki, risotto

Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?

Bób – różne przepisy na dania z bobu

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Soja – właściwości

  1. avatar martus2833 pisze:

    Do tej pory czytałam tylko o negatywnych skutkach jedzenia soi.

  2. avatar tofu, tempeh to jest z soi - sklep pisze:

    wszystko ma wady i zalety

  3. avatar soczewica sklep pisze:

    zawsze można też spróbować soczewicy, ciecierzycy czy fasoli, a soja przetworzona jest zdrowsza (np. w postaci tofu, tempeh, itd.)

Dodaj komentarz do tofu, tempeh to jest z soi - sklep