- 400 g wołowiny, najlepiej rostbefu
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 200 g strączków groszku cukrowego
- czerwona papryczka chilli
- 2 czerwone papryki
- 1 i ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
- ½ szklanki bulionu
- 7-8 pieczarek
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Bardzo ostrym nożem kroimy wołowinę w cienkie plasterki i wkładamy do miski. Kolejno dodajemy sos sojowy i starty imbir, mieszamy składniki, przykrywamy i odstawiamy na bok. Groszek cukrowy starannie płuczemy i przycinamy z obu stron. Słodkie papryki kroimy w paski, dodajemy do niej część posiekanego chilli. Mocno rozgrzewamy wok i gdy zacznie dymić, wlewamy trochę oleju. Mąkę kukurydzianą dokładnie mieszamy z zimnym rosołem, tak żeby nie było grudek. Wrzucamy mięso, pieczarki, groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić. Wlewamy bulion z mąką i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa. Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy pozostałymi paskami chilli.