Co króluje na śniadaniach we Francji? Jaki lunch jedzą mieszkańcy Indonezji? Jakie jest najpopularniejsze danie w Bali? Weekend jest krótki, lecz próbując kilku szczególnych dań, pojawia się możliwość kulinarnej podróży wokół smaków z całego świata.
Dim Sum, Bali Ayam i Croqe Madame – to nie słowa magicznego zaklęcia a przykłady potraw z kuchni poszczególnych krajów. To też ciekawy pomysł na spędzenie pysznego weekendu i poznanie smaków charakterystycznych dla innych zakątków kuli ziemskiej.
Sięgnijmy myślami do Francji, źródła delikatnych i aromatycznych wypieków. Dla fanów takich smaków fantastyczną propozycją będzie tamtejsze danie popisowe, którym z pewnością nie raz zachwyciła się Brigitte Bardot. Mowa o Croque Madame, francuskim toście ozdobionym idealnie usmażonym sadzonym jajkiem i aromatycznymi przyprawami prosto z Prowansji – rozmarynem i tymiankiem. Prostota wykonania i maksimum smaku – tego zwyczajnie trzeba spróbować.
W porze lunchowej warto zwrócić się w inną stronę świata i poznać azjatyckie pierożki Dim Sum. Wyjątkowość smaku zapewnia gotowanie na parze lub smażenie w oleju kokosowym, a nieodpartego uroku serwowanie w delikatnych, bambusowych koszyczkach. Pierożki są przygotowywane na bazie oryginalnych składników kuchni azjatyckiej, nadziewane są owocami morza, warzywami oraz mięsem. Delikatne ciasto z pełnym aromatu wnętrzem i azjatyckimi przyprawami, wynosi „zwykły” lunch w niebiosa.
W ten sposób docieramy do niemniej smakowitej pory obiadowej. Może coś charakterystycznego z egzotycznych wysp Bali, np. okazjonalne danie królewskie? Oto na stole pojawia się Bali Ayam – smażony ryż z kurczakiem i krewetkami koktajlowymi, orzeszkami nerkowca, świeżym ananasem… serwowany w połówce ananasa. Czyż to nie robi piorunującego wrażenia?
Oczywiście, wszystkie te dania można przyrządzić w domu, lecz ich przygotowanie będzie czasochłonne i zajmie lwią część już krótkiego weekendu. Wygodniejszym rozwiązaniem jest odwiedzenie Alei Smaków, przestrzeni restauracyjnej w Galerii Mokotów. Smakosze, foodies`y i food freak`i znajdą wiele okazji do poznania nowych aromatów i bogatą ofertę dań z różnych stron świata. I to nie tylko te, wymienione wyżej, a znacznie, znacznie więcej…
Przepisy wg szefa kuchni Bali Cafe&Dim Sum House, biznesmena i podróżnika Witolda Gawlikowskiego.
Tradycyjne orientalne pierożki – Dim Sum, w wersji domowej:
NADZIENIE:
- 300g krewetek
- 200g Bok Choy
- 2 łyżki japońskiego sosu sojowego (zamiast soli)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 dymka drobno pokrojona
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Krewetki obieramy z pancerzy, upewniamy się czy są oczyszczone i kroimy na centymetrowe kawałki. Siekamy dymkę, dodajemy do Bok Choy i krewetek, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
CIASTO:
- 400g mąki pszennej
- 200g wrzącej wody
Do mąki wlewamy bardzo gorącą wodę i pilnując aby się nie oparzyć, mieszkamy składniki przy pomocy robota kuchennego. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy przez kilka minut i przykryte bawełnianą ściereczką, pozostawiamy by odpoczęło. Następnie cienko wałkujemy, wycinamy niewielkie kwadraty (5-6 cm) a na środek dodajemy nadzienie. Rogi ciasta z farszem łączymy i zlepiamy, bo powstały małe sakiewki.
Tak przygotowane pierożki należy ugotować na parze (porcja ok. 4-5 min) – służą do tego specjalne bambusowe koszyczki. Warto układać je na posmarowanym tłuszczem pergaminie by się nie przyklejały i nie rozerwały.
Tradycyjnie pierożki podaje się do zupy lub ze słodko-ostrym sosem.
Domowy Bali Ayam –smażony ryż z kurczakiem i krewetkami, orzeszkami i świeżym ananasem
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
200g piersi z kurczaka lub obsmażonego tofu w kostkach
300g ugotowanego ryżu jaśminowego
Siekany świeży ananas
1, 5 średniej szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki orzeszków ziemnych
1-2 łyżeczki startego imbiru
1 -2,5 łyżeczki sambal oelek (rodzaj pasty z chilli)
3/4 łyżki słodkiego sosu sojowego lub teriyaki
kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy olej w dużej, głębokiej patelni i obsmażamy drobno pokrojonego kurczaka lub tofu ze wszystkich stron, aż do lekkiego zbrązowienia. Następnie wyjmujemy i odstawiamy. Osobno, w blenderze mielimy na jednolitą masę szalotki, czosnek, orzechy, imbir i sambal oelek (lub całą papryczkę chilli). Gdy całość się połączy, dodajemy składniki na rozgrzaną patelnię, ugotowany ryż, orzechy, ananasa, sos sojowy i dokładnie mieszamy składniki. Wykańczamy danie świeżo posiekaną kolendrą.