Potrawy z soczewicy – smaczne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Potrawy z soczewicy – smaczne przepisy

28 grudnia 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

 

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) jest gatunkiem rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny roślin bobowatych. Pochodzi z Azji, a dokładnie jej środkowo-zachodniego ośrodka. Jest rośliną uprawną, także w Polsce, ogólnie zaliczaną do roślin strączkowych. Niektórzy nazywają ją humorystycznie kuzynką fasoli. Bardzo rzadko spotyka się jej dzikie, efemerofityczne odmiany. Nazwa „soczewica” wywodzi się z łacińskiego słowa lens oznaczającego soczewkę, prawdopodobnie na określenie kształtu nasion.

Soczewica była już znana 2 tys. lat p.n.e. (nasiona znaleziono w piramidach egipskich). Stanowiła podstawę wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, chociaż uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. W grobowcu Ramzesa III w Tebach zachowały się obrazy przedstawiające kosze z soczewicą i piekarni, w której wypiekano chleb z jej dodatkiem. W Europie uprawy soczewicy sięgają neolitu. Dzisiaj uprawia się ją przeważnie w krajach Bliskiego Wschodu – Bangladeszu, Indiach, Turcji oraz w USA. W Europie największa powierzchnia uprawy tego gatunku znajduje się w Hiszpanii, natomiast najwyższe plony uzyskuje się we Francji. W Polsce soczewica nie jest powszechnie uprawianą rośliną strączkową ze względu na niestabilne plonowanie, jednakże polscy naukowcy, z ośrodka lubelskiego, mogą się poszczycić rodzimymi odmianami soczewicy o wdzięcznych nazwach: Tina, Anita i Izka.
Soczewica jest niezbyt urodziwą rośliną z omszoną łodygą, wyrastającą do 75 cm wysokości. Ma niebieskawe, zwisające, zebrane w grona niepozorne kwiaty. W podłużnych strączkach soczewicy znajduje się 1-3 dość dużych, okrągłych, spłaszczonych nasion. Rozmiar i wygląd soczewicy zależy jednak od odmiany. Najczęściej spotykane są odmiany o brązowo-zielonych ziarnach, mających bardzo wyrazisty smak. Odmiany o żółtych czy czerwonych ziarnach są zdecydowanie delikatniejsze. Skórka pokrywająca może być też lekko pstrokata lub pokryta drobnymi plamkami. Ceniona szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu jest odmiana czarnej soczewicy, u nas spotykana jako soczewica Beluga.
soczewica
Nasiona soczewicy są doskonałym źródłem białka i protein. Zawartość białka ogólnego w nasionach waha się, w zależności od warunków uprawy i właściwości genotypu, od 28 do 33%. Wśród aminokwasów egzogennych występują w największej ilości: arginina, leucyna, lizyna, fenyloalanina i walina. Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi 1-2%, węglowodany stanowią od 48 do 55%, a dominuje w nich skrobia (średnio 40%). Udział oligosacharydów kształtuje się na poziomie około 5,5%, natomiast cukrów prostych waha się od 1 do 3%.

Poza tym soczewica zawiera składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, wapń), a także witaminy grupy B, PP i C oraz karoten. Ponieważ soczewicą ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet, a także przy cukrzycy. Błonnik (zawartość włókna wynosi od 4 do 5%) redukuje poziom cholesterolu i glukozy, zaś duża zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i reguluje działanie systemu nerwowego (soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy). Odpowiednio przyrządzone nasiona soczewicy mają smak zbliżony do mięsa i dają uczucie sytości. Także kiełki soczewicy, posiadające pikantny posmak to niskokaloryczny i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi witamin i mikroelementów. Kiełki polecane są szczególnie kobietom w ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Wykazują też korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa czy miażdżyca.
lentils2a
Nasiona soczewicy są bardzo sycące i mogą zastępować w daniu głównym ziemniaki. Mogą być konsumowane po ugotowaniu w całości na sypko, w postaci kaszy, mąki i służyć jako dodatek do zup, potraw z ryżu lub kasz, sałatek, dań warzywnych, pasztetów, krokietów, kotletów wegetariańskich i pierogów. W Turcji bardzo popularna jest gotowana z soczewicy zupa o nazwie – mercimek çorbasi lub ezo gelin çorbası. W Indiach zmielona soczewica i mąka to podstawowe składniki do wypieku chrupiących papadam. Soczewica to także składnik cenionych w kuchni hinduskiej potraw pod nazwami: dal (zupa), vada (naleśniki) czy sambar (gęste danie z soczewicy, które zazwyczaj serwuje się z ryżem). W Słowenii z jęczmienia, soczewicy i suszonego, wędzonego mięsa przyrządza się wyborną gęstą zupę zwaną ričet.
Z soczewicy na skalę przemysłową produkuje się konserwy warzywne, koncentraty, preparaty teksturowane i hydrolizaty białkowe. Zielone nasiona tej rośliny wykorzystuje się do bezpośredniej konsumpcji, do produkcji konserw w zalewie solankowej, mrożonek oraz preparatów liofilizowanych.
so2

Proste przepisy na dania z soczewicy:


Sałatka z soczewicy i sałaty

 

salatka-z-soczewica


Składniki: 15 g soczewicy z puszki, zielony ogórek, 2 duże pomidory, 3 liście zielonej sałaty, pół czerwonej cebuli, pół pęczka szczypiorku, jabłko (golden), 6 łyżek jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru.

Przygotowanie:

Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je w ósemki. Jabłko razem ze skórką, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy, sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Do dużej miski wkładamy: sałatę, soczewicę, ogórek, cebulę oraz jabłko i razem mieszamy. Kolejno dodajemy jogurt oraz przyprawy, a na koniec pomidory i delikatnie mieszamy. Podajemy lekko schłodzoną.

Sałatka curry z brązową soczewicą

209687
Składniki: 15 dag brązowej soczewicy, 15 dag wiórków kokosowych, 4 marchewki, 40 dag fasolki szparagowej, puszka ciecierzycy, 2 szalotki, 2 papryczki chili, 40 dag wędzonego tofu, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki nasion ciemnego sezamu, 1-2 łyżki curry, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę posolić i gotować na średnim ogniu 30-45 min. Odcedzić. Wiórki kokosowe zalać 700 ml wrzątku i odstawić na 20 min., następnie odcedzić i odcisnąć, zachowując aromatyczny sos. Marchewkę pokrojoną w słupki i fasolkę blanszować osobno po 5 min. w osolonym wrzątku. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i tofu i razem podsmażyć. Dodać odsączoną soczewicę, fasolkę, ciecierzycę, marchewkę, chili pokrojone w paseczki i curry. Zalać sosem z wiórków kokosowych, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5 min. Przed podaniem obficie posypać sezamem.

Zupa z czerwoną soczewicą i kurczakiem

336087


Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 cebula szalotka, 5 dag czerwonej soczewicy, 1 łyżka oleju, 500 ml wywaru drobiowego, 20 dag świeżej białej kapusty, 30 dag mięsa z piersi kurczaka, 1 mały por, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 500 ml mleczka kokosowego (z puszki), 1-2 łyżki żółtej pasty curry, sól, pieprz, 2-3 łyżki pokrojonych w paseczki listków mięty.

Przygotowanie:

Olej rozgrzać w garnku, poddusić na nim na szklisto pokrojoną drobno cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, zalać wywarem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (w razie potrzeby dolać wody). Na patelni rozgrzać masło, poddusić pokrojony w plasterki por, dodać soczewicę, pokrojoną marchewkę i mięso, zalać mlekiem kokosowym. Wszystko doprawić curry i gotować 10-15 min., aż soczewica stanie się miękka. Do garnka z zupą dodać soczewicę z mięsem, marchewką, porem i mleczkiem kokosowym. Wymieszać i gotować jeszcze przez 5 min. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną w paseczki miętą. Najlepiej smakuje gorąca, z pieczywem.

Zupa z kaszy jęczmiennej i zielonej soczewicy

zupajęczmień1

Składniki: 80 g jęczmienia, 100 g zielonej soczewicy, 2 łyżki oleju, 80 g marchewki, 50 g pietruszki, 100 g selera, 1 ząbek czosnku, 2 g suszonych borowików, 2 łyżeczki Vegety, 130 g pora, 1 łyżka sosu Worcestershire, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Jęczmień moczyć przez noc lub parę godzin przed przyrządzaniem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć tartą marchewkę, pietruszkę, seler i posiekany czosnek. Dodać odcedzony jęczmień oraz moczone i odcedzone borowiki, doprawić Vegetą. Zalać wodą, aby przykryć składniki i gotować około 20 min. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, drobno posiekany por i dalej gotować około 10 min. Pod koniec dodać sos Worcestershire, posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Gołąbki z soczewicą

gołąbki1
Składniki: kapusta pekińska, 1/2 szklanki soczewicy, 1/2 szklanki ryżu, cebula, marchewka, 2 suszone grzyby, mały koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietany, natka pietruszki, olej, sól, pieprz, tymianek, curry do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnioną farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem.

Krokiety z czerwoną soczewicą

krokiety_z_soczewica_popup_watermark1
Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, szklanka mleka, jajko, szczypta soli, olej do smażenia; Nadzienie: 2 szklanki czerwonej soczewicy, cebula, garść suszonych grzybów, łyżka masła, jajko, bułka tarta, olej, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę, jajko, mleko i sól zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 min. Nadzienie: grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić. Soczewicę opłukać, wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Gotować do miękkości około 20 min. Odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone grzyby, ½ szklanki zalewy z grzybów, doprawić i dusić około 15 min. Dodać do soczewicy i dobrze wymieszać. Usmażyć naleśniki, na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć brzegi i zwinąć w rulonik. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, cebula, czosnek, papryka, sól, pieprz, olej, masło, opcjonalnie papryczka chili

Przygotowanie:

Soczewicę moczyć 15 minut w wodzie.  Gotować do miękkości z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu do miękkości odlać wodę, ostudzić, dodać: jajko, natkę pietruszki, przyprawy. Można dodać łyżkę bułki tartej do farszu. Formować małe kotleciki i panierować w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju.

Zobacz również:

  1. Dania z kiełkami: przepisy

  2. Ciecierzyca, cieciorka – smaczne dania

  3. Dieta czerwona na odchudzanie

  4. Kuchnia grecka: narodowe przysmaki

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

8 komentarzy do Potrawy z soczewicy – smaczne przepisy

  1. To wszystko wygląda tak smacznie, że można by zjeść ekran. ;)

    Ale kotleciki wyglądają chyba najapetyczniej.

    Pozdrawiam.

  2. avatar ataga105 pisze:

    A ja już jadłam. Ale zachwycona smakiem nie jestem. A może to tylko kwestia przyzwyczajenia?

  3. avatar Agnieszka pisze:

    Zupa curry z soczewicą i kurczakiem, jest świetna! Dziękuje za przepis i pomysł.

  4. avatar gabrysia pisze:

    ciekawe przepisy, ja soczewice stosuję i cenię bardzo w mojej kuchni,najbardziej lubię soczewice czerwoną, ciekawi mnie smak kiełków- muszę kiedyś zrobić

  5. avatar sabinamusial pisze:

    Pyszna sprawa, nawet mój mięsożerny chłop się przekonał :D

  6. avatar Jola pisze:

    Jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy. A teraz wszyscy się nią zachwycają i chyba należy spróbować, żeby mieć własne zdanie.

  7. avatar Margaretkaw pisze:

    Uwielbiam soczewicę, często ją serwuję swojej rodzinie :)

  8. avatar Jola S pisze:

    Uwielbiam soczewicę! Najbardziej smażoną na patelni z cebulką, solą i pieprzem lub zupę z brązowej soczewicy, marchewki i papryki (czerwonej, żółtej). Mój mąż też je ze smakiem :)

Dodaj komentarz do Jola S


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...