Słodki konkurs Oli-Oli – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Słodki konkurs Oli-Oli – wyniki!

16 marca 2017, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przepisy na dania z zastosowaniem bardzo praktycznego oleju w spraju Oli-Oli! Dla 3 autorek najciekawszych przepisów mamy zestawy składające się z 3 różnych produktów, a są to:

satinka:

TORT NALEŚNIKOWY

Na ciasto : szklanka mąki, 1 jajko ,2 szklanki mleka, sól,olej

sos: 1 szklanka śmietany, 10 dkg żółtego sera, 1 jajko.

Na nadzienie zielone : 30 dkg szpinaku, 2 cebule, skórka z cytryny, olej, sól,1 jajko.

Na nadzienie czerwone:

3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, kurkuma, papryka czerwona, pieprz, 1 jajko,

Z ciasta usmażyć grubsze naleśniki,cebulę przysmażyć,z obgotowanym szpinakiem,dodać startą skórkę i jajko i przyprawić. Olejem w spraju wysmarować tortownicę, kłaść naleśniki, przekładać zielonym i czerwonym nadzieniem, przykryć naleśnikiem. Warzywa zetrzeć obsmażyć na oleju,poddusić z wodą, dodać koncentrat i przyprawy poddusić, ciepłe wymieszać z jajkiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty ser żółty, polać wierzch tortu, zapiekać w temp.200 st. aż ser się rozpuści.

Daria

NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI

Ciasto:
*1/2 szkl mąki pszennej
*2 łyżki mąki kukurydzianej
*1,5 szkl mleczka kokosowego
*2 łyżki wiórków kokosowych
*2 jajka
*1 łyżka cukru

Nadzienie:
*3 banany
*2 łyżki masła
*4 łyżki brązowego cukru
*sok i skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 20 min-dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Banany obrać i pokroić na plastry grubości 2 cm.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić banany dodać cukier.
Smażyć na małym ogniu,mieszając do czasu aż banany zaczną brązowieć.Następnie wlać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Ciepłe naleśniki przekładać nadzieniem i polać odrobiną sosu z patelni.

 

Joanna Natalia

Czy istnieje coś smaczniejszego od gorącego gofra? Można je jeść na tyle sposobów- palce lizać! Wraz z zakupioną gofrownicą w pudełku była mała książeczka z przepisami. Szybko przeleciałam zapisane drobnym druczkiem receptury, a wśród nich moje oko wyszukało przepis na gofry z wiórkami kokosowymi- Mniam, tego jeszcze nie było!- pomyślałam. Gdy zaczęłam robić gofry okazało się, że wiórka, owszem, ale od nowego akapitu „czekoladowe” ;)
Dlatego stworzyłam własny przepis na CZEKOLADOWE GOFRY Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:

Ubijam 2 całe jajka z 50 g cukru, dodaję 2 łyżki śmietany, 50 ml oleju roślinnego, 100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao i pół łyżeczki sody. Całość miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszam.
Z porcji wychodzi 6 gofrów. Podaję je posmarowane masłem czekoladowym, z wiśniami ze słoika i bitą śmietaną. Pycha- polecam!

Olej w aerozolu Oli-Oli ułatwiłby przygotowywanie gofrów ponieważ gofrownicę należy natłuszczać aby ciasto nie przywierało- jedno pryśnięcie, które dokładnie pokryłoby powierzchnie gofrownicy cienką warstwą to doskonałe rozwiązanie :)

 

Konkurs trwa od dnia 16 marca do dnia 29 marca 2017 roku. Wyniki podamy do dnia 31 marca br.

 

Nagrodą w konkursie były 3 zestawy olejów w aerozolu Oli-Oli. W skład każdego zestawu wchodzą:

1) Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia
2) Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła
3) Oli-Oli olej kokosowy

Zapraszamy do zabawy!

 

O OLEJACH OLI-OLI

Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, woda (dla przeźroczystości), gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.

 

Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, smak masła, beta karoten, woda, gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.


Sposób użycia:

1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15-30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
5) Ilość powtórzeń: około 557 razy.

 

Oli-Oli olej kokosowy

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera naturalny olej kokosowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu, sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: rafinowany organiczny olej kokosowy*, lecytyna, naturalne aromaty, gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.

Sposób użycia:

1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15 – 30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) NIE PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE. Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej. W celu odetkania, polać aplikator ciepłą wodą.
5) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
6) Ilość powtórzeń: około 462 razy.

 

zobacz również:

  1. Konkurs – do wygrania dzbanki Aquaphor ONYX!
  2. Konkurs dla aktywnych na Forum – wygraj nowości od Wydawnictwa Albatros!
  3. Odchudzamy Polki na Wiosnę – nagrody od Kneipp®
  4. Moja tajemnica piękna – konkurs Kneipp®!

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

19 komentarzy do Słodki konkurs Oli-Oli – wyniki!

  1. avatar satinka pisze:

    TORT NALEŚNIKOWY

    Na ciasto : szklanka mąki, 1 jajko ,2 szklanki mleka, sól,olej

    sos: 1 szklanka śmietany, 10 dkg żółtego sera, 1 jajko.

    Na nadzienie zielone : 30 dkg szpinaku, 2 cebule, skórka z cytryny, olej, sól,1 jajko.

    Na nadzienie czerwone:

    3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, kurkuma, papryka czerwona, pieprz, 1 jajko,

    Z ciasta usmażyć grubsze naleśniki,cebulę przysmażyć,z obgotowanym szpinakiem,dodać startą skórkę i jajko i przyprawić. Olejem w spraju wysmarować tortownicę, kłaść naleśniki, przekładać zielonym i czerwonym nadzieniem, przykryć naleśnikiem. Warzywa zetrzeć obsmażyć na oleju,poddusić z wodą, dodać koncentrat i przyprawy poddusić, ciepłe wymieszać z jajkiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty ser żółty, polać wierzch tortu, zapiekać w temp.200 st. aż ser się rozpuści.

  2. avatar Annn pisze:

    Naleśniki z czekoladą i miętą
    będą na smaczny posiłek zachętą.
    Listki mięty i delikatna czekolada
    to na naleśniki moja dobra rada.
    Czekoladę dokładnie rozpuszczamy,
    natomiast liście mięty drobno siekamy.
    Na naleśniki z uśmiechem wykładamy
    i wyśmienitą potrawę już mamy.
    Delektujemy się z przyjemnością,
    a przygotowanie jest radością.

  3. avatar Joanna M. pisze:

    Ach, te kasztany, kasztany.
    Smak przeze mnie uwielbiany.
    W kuchni znam wiele trików.
    Kasztany dodaję do naleśników.

    Kupuję jadalne kasztany,
    bo to mój smak ukochany.
    Te naleśniki to pychota,
    na nie zawsze jest ochota.

    Naleśniki z kasztanowym puree,
    które każdy z chęcią pałaszuje.
    Pomyślcie o tym nadzieniu,
    bo znika w okamgnieniu.

    Naleśniki podaję z bitą śmietaną
    – wszystkim bardzo dobrze znaną.
    Są naprawdę pyszne, wyśmienite,
    oryginalne i bardzo smakowite.

  4. avatar Natalcia pisze:

    oczywiscie ze placuszki z grzybow kani … sezon sie nie dlugo zacznie a danie jest seznowe :)
    lebki albo kapelusze grzyow kani .. optrczamy w jajku pozniej w bulce tartej i smarzymy na patelni z kazdej strony oczywiscie doprawiamy wedlug uznania . smak taki lekko orzechowy maja …

  5. avatar aagnieszkaa1 pisze:

    POLSKIE PANCAKES

    Składniki:
    2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 75 g rozpuszczonego masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru pudru, szczypta soli

    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.

    Smacznego!

  6. avatar sylwia pisze:

    Omlet bananowe fit
    2 jajka
    1 banan
    1 łyżka mąki owsianej lub żytniej (można też inną)
    1 łyżka żurawiny suszonej
    1 łyżeczka oleju kokosowego

    Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtko, mąkę i mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę i posypujemy żurawiną. Grzejemy na wolnym ogniu i pod przykryciem.
    Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę.
    Omlet powinien mieć 2-3 cm.

  7. avatar airad1 pisze:

    NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI

    Ciasto:
    *1/2 szkl mąki pszennej
    *2 łyżki mąki kukurydzianej
    *1,5 szkl mleczka kokosowego
    *2 łyżki wiórków kokosowych
    *2 jajka
    *1 łyżka cukru

    Nadzienie:
    *3 banany
    *2 łyżki masła
    *4 łyżki brązowego cukru
    *sok i skórka otarta z 1 cytryny

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 20 min-dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
    Banany obrać i pokroić na plastry grubości 2 cm.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić banany dodać cukier.
    Smażyć na małym ogniu,mieszając do czasu aż banany zaczną brązowieć.Następnie wlać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
    Ciepłe naleśniki przekładać nadzieniem i polać odrobiną sosu z patelni.

Dodaj komentarz do Joanna Natalia