Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przepisy na dania z zastosowaniem bardzo praktycznego oleju w spraju Oli-Oli! Dla 3 autorek najciekawszych przepisów mamy zestawy składające się z 3 różnych produktów, a są to:
satinka:
TORT NALEŚNIKOWY
Na ciasto : szklanka mąki, 1 jajko ,2 szklanki mleka, sól,olej
sos: 1 szklanka śmietany, 10 dkg żółtego sera, 1 jajko.
Na nadzienie zielone : 30 dkg szpinaku, 2 cebule, skórka z cytryny, olej, sól,1 jajko.
Na nadzienie czerwone:
3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, kurkuma, papryka czerwona, pieprz, 1 jajko,
Z ciasta usmażyć grubsze naleśniki,cebulę przysmażyć,z obgotowanym szpinakiem,dodać startą skórkę i jajko i przyprawić. Olejem w spraju wysmarować tortownicę, kłaść naleśniki, przekładać zielonym i czerwonym nadzieniem, przykryć naleśnikiem. Warzywa zetrzeć obsmażyć na oleju,poddusić z wodą, dodać koncentrat i przyprawy poddusić, ciepłe wymieszać z jajkiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty ser żółty, polać wierzch tortu, zapiekać w temp.200 st. aż ser się rozpuści.
Daria
NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI
Ciasto:
*1/2 szkl mąki pszennej
*2 łyżki mąki kukurydzianej
*1,5 szkl mleczka kokosowego
*2 łyżki wiórków kokosowych
*2 jajka
*1 łyżka cukru
Nadzienie:
*3 banany
*2 łyżki masła
*4 łyżki brązowego cukru
*sok i skórka otarta z 1 cytryny
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 20 min-dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Banany obrać i pokroić na plastry grubości 2 cm.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić banany dodać cukier.
Smażyć na małym ogniu,mieszając do czasu aż banany zaczną brązowieć.Następnie wlać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Ciepłe naleśniki przekładać nadzieniem i polać odrobiną sosu z patelni.
Joanna Natalia
Czy istnieje coś smaczniejszego od gorącego gofra? Można je jeść na tyle sposobów- palce lizać! Wraz z zakupioną gofrownicą w pudełku była mała książeczka z przepisami. Szybko przeleciałam zapisane drobnym druczkiem receptury, a wśród nich moje oko wyszukało przepis na gofry z wiórkami kokosowymi- Mniam, tego jeszcze nie było!- pomyślałam. Gdy zaczęłam robić gofry okazało się, że wiórka, owszem, ale od nowego akapitu „czekoladowe” ;)
Dlatego stworzyłam własny przepis na CZEKOLADOWE GOFRY Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Ubijam 2 całe jajka z 50 g cukru, dodaję 2 łyżki śmietany, 50 ml oleju roślinnego, 100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao i pół łyżeczki sody. Całość miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszam.
Z porcji wychodzi 6 gofrów. Podaję je posmarowane masłem czekoladowym, z wiśniami ze słoika i bitą śmietaną. Pycha- polecam!
Olej w aerozolu Oli-Oli ułatwiłby przygotowywanie gofrów ponieważ gofrownicę należy natłuszczać aby ciasto nie przywierało- jedno pryśnięcie, które dokładnie pokryłoby powierzchnie gofrownicy cienką warstwą to doskonałe rozwiązanie :)
Konkurs trwa od dnia 16 marca do dnia 29 marca 2017 roku. Wyniki podamy do dnia 31 marca br.
Nagrodą w konkursie były 3 zestawy olejów w aerozolu Oli-Oli. W skład każdego zestawu wchodzą:
1) Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia
2) Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła
3) Oli-Oli olej kokosowy
Zapraszamy do zabawy!
O OLEJACH OLI-OLI
Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia
Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).
Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.
Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.
Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, woda (dla przeźroczystości), gaz wypychający.
* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.
Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła
Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).
Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.
Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.
Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, smak masła, beta karoten, woda, gaz wypychający.
* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.
Sposób użycia:
1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15-30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
5) Ilość powtórzeń: około 557 razy.
Oli-Oli olej kokosowy
Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera naturalny olej kokosowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).
Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu, sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.
Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.
Skład: rafinowany organiczny olej kokosowy*, lecytyna, naturalne aromaty, gaz wypychający.
* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.
Sposób użycia:
1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15 – 30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) NIE PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE. Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej. W celu odetkania, polać aplikator ciepłą wodą.
5) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
6) Ilość powtórzeń: około 462 razy.
zobacz również:
- Konkurs – do wygrania dzbanki Aquaphor ONYX!
- Konkurs dla aktywnych na Forum – wygraj nowości od Wydawnictwa Albatros!
- Odchudzamy Polki na Wiosnę – nagrody od Kneipp®
- Moja tajemnica piękna – konkurs Kneipp®!
DOMOWE CRUNCHY
*2 jajka
*1 łyżka miodu
*7 łyżek płatków owsianych
Jajka ubić mikserem z łyżką miodu na jednolitą masę.
Stopniowo dodawać płatki owsiane,tak by powstała konsystencja ciasta.
Masę przełożyć na teflonową patelnię,dobrze rozgrzaną.
Można też sobie kształtować ciasteczka.
I smażyć przez chwilę z obu stron.Podawać z owocami,jogurtem,miodem,dżemem-
jak kto woli:)
Czy istnieje coś smaczniejszego od gorącego gofra? Można je jeść na tyle sposobów- palce lizać! Wraz z zakupioną gofrownicą w pudełku była mała książeczka z przepisami. Szybko przeleciałam zapisane drobnym druczkiem receptury, a wśród nich moje oko wyszukało przepis na gofry z wiórkami kokosowymi- Mniam, tego jeszcze nie było!- pomyślałam. Gdy zaczęłam robić gofry okazało się, że wiórka, owszem, ale od nowego akapitu „czekoladowe” ;)
Dlatego stworzyłam własny przepis na CZEKOLADOWE GOFRY Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Ubijam 2 całe jajka z 50 g cukru, dodaję 2 łyżki śmietany, 50 ml oleju roślinnego, 100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao i pół łyżeczki sody. Całość miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszam.
Z porcji wychodzi 6 gofrów. Podaję je posmarowane masłem czekoladowym, z wiśniami ze słoika i bitą śmietaną. Pycha- polecam!
Olej w aerozolu Oli-Oli ułatwiłby przygotowywanie gofrów ponieważ gofrownicę należy natłuszczać aby ciasto nie przywierało- jedno pryśnięcie, które dokładnie pokryłoby powierzchnie gofrownicy cienką warstwą to doskonałe rozwiązanie :)
OMLECIKI LIMONKOWE, to „hiciory imprezowe”. Lekkie, smaczne i domowe :-)
Z 3 jajek białka – z 0,5szkl cukru ukręciłam.
Potem 3 żółtka do tego dodałam i łyżkę octu wlałam. 1\4 szkl mąki pszennej z 1\4 szkl mąki ziemniaczanej wymieszałam i wraz z łyżeczką proszku do pieczenia, do misy wsypałam. 3 łyżki oleju odmierzyłam i ze wszystkim połączyłam. Miks biszkoptowy – gotowy :-)
(Piekłam po 7 minut) porcyjki o owalnym kształcie z dwóch łyżek stołowych, w nagranym do 180° piekarniku. Śmietankę 30% z dodatkiem startej skórki z limonki, do środka kładłam po kleksiku. Zginałam ciasteczko na połowę, posypałam cukrem pudrem i SMACZNEGO- GOTOWE.
PLACUSZKI Z JABŁKIEM
*2 jajka
*120 g jogurtu naturalnego
*9 łyżek mleka (130g)
*20 g ksylitolu (ew,cukier brązowy)
*160 g zmielonych płatków owsianych
*7 g sody
*2 jabłka (starte na tarce)
Jajka mieszamy z jogurtem,mlekiem,dodajemy mąkę,ksylitol,sodę i dokładnie mieszamy.
Starte jabłka dodajemy do masy.Mieszamy.Placki nakładamy na suchą patelnię.Smażymy chwilę z każdej strony.
FIT PLACUSZKI Z MĄKI KOKOSOWEJ
*3 jajka
*2 banany
*3 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić ryżową)
*2 łyżeczki kakao
*0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka blendujemy z bananami.
Dodajemy mąkę,kakao i proszek do pieczenia.
Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy.
Placki smażymy na suchej patelni.Chwilę by się nie przypaliły.
Moje ulubione śniadaniowe owsiane placuszki:
Do dzbanka blendującego wbijamy jajko kl.M dodajemy banana ( 115 g) i 23 g jogurtu 2 %. Blendujemy na gładka masę. Przelelewamy do miski i dosypujemy 50 g płatków owsianych i 0,5 łyżeczki cynamonu.Smażymy formując nieduże placuszki. Mniami
Przecież nie wolno tak dużo cynamonu naraz jeść, źle działa na wątrobę… Szczypta dla jednej osoby dziennie to maksimum… I to nie za często…
Przygotowanie naleśników to super zabawa,
a efektem jest rewelacyjna, kolorowa potrawa.
Kolorowy naleśnik na rodzinnym stole króluje,
jest apetyczny i również doskonale smakuje.
Nie są potrzebne żadne magiczne triki,
wystarczy pokroić do sosu składniki:
w kawałki jabłka, gruszki i mandarynki,
które skrapiam sokiem z cytrynki.
Miksuję owoce z twarogiem,
on nie jest naleśników wrogiem.
Do gorących naleśników sos dodaję
i moim gościom z radością podaję.
Bananowe racuszki drożdżowe – jak dla mnie zdecydowanie najlepsze! :)
Składniki:
300 g mąki pszennej
5 dag drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
3 banany
cukier, sól do smaku
Owoce pokrój w kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł.
Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min.
Ciasto nakładaj porcjami na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.
Mój ulubiony smak naleśników truskawkowo borówkowo agrestowy , a oto na niego przepis:
Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody , 2 jajka i 2,5 (3) szklanki mąki, szczypta soli
Masa do naleśników: 2 szklanki truskawek , borówek i agrestu , 2 szklanki miodu i szklanka płynnego tofii+ 4 łyżki do polania , kilka listków mięty
Sposób przygotowania ciasta: Do miski wlewam mleko , wsypuję mąkę i mieszam , a następnie dodaję wodę , jajka i sól i wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.G dyby ciasto było zabardzo lejące to dodaję 1,5 szklanki mąki lub 2 . Odstawiamy.
Truskawki, borówki i agrest odmrażam i następnie wrzucam je do blendera dodaję do nich miód , tofii i kilka listków świeżej mięty. Blębuję trzynaście sekund na małych obrotach. Wyłączam. Na patelnię wylewam olej słonecznikowy i na rozgrzany tłuszcz wylewamy masę naleśnikową. Smażę po dwie minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki kładę na talerzu . Drugi naleśnik smaruję masą , czwaty tak samo i tak dalej. Kiedy skończę to na pierwszy naleśnik polewam masą toffi i łyżeczką miodu i dekoruję czterema listkami mięty.
Polecam spróbujcie sami?
Moje ulubione naleśniczki z brokułami
Ciasto naleśnikowe – mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką, ciasto gładkiej konsystencji bez grudek.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, tak aby były lekko twarde ale nie rozgotowane.
Na każdy naleśnik układamy według uznania brokuł, doprawiamy solą, pieprzem.
Wszystko zapiekamy ok 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Mój ulubiony smak naleśników truskawkowo borówkowo agrestowy , a oto na niego przepis:
Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody , 2 jajka i 2,5 (3) szklanki mąki, szczypta soli
Masa do naleśników: 2 szklanki truskawek , borówek i agrestu , 2 szklanki miodu i szklanka płynnego tofii+ 4 łyżki do polania , kilka listków mięty
Sposób przygotowania ciasta: Do miski wlewam mleko , wsypuję mąkę i mieszam , a następnie dodaję wodę , jajka i sól i wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.G dyby ciasto było zabardzo lejące to dodaję 1,5 szklanki mąki lub 2 . Odstawiamy.
Truskawki, borówki i agrest odmrażam i następnie wrzucam je do blendera dodaję do nich miód , tofii i kilka listków świeżej mięty. Blębuję trzynaście sekund na małych obrotach. Wyłączam. Na patelnię wylewam olej słonecznikowy i na rozgrzany tłuszcz wylewamy masę naleśnikową. Smażę po dwie minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki kładę na talerzu . Drugi naleśnik smaruję masą , czwaty tak samo i tak dalej. Kiedy skończę to na pierwszy naleśnik polewam masą toffi i łyżeczką miodu i dekoruję czterema listkami mięty.
Polecam spróbujcie sami?