Skaza moczanowa (dna moczanowa, podagra) jest powszechnie spotykaną odmianą zapalenia stawu, które pojawia się, kiedy we krwi, w tkankach i w moczu znajduje się zbyt dużo kwasu moczowego. Kwas moczowy jest produktem końcowym metabolizmu grupy substancji chemicznych zwanych purynami. U osób ze skazą moczanową organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu trawiennego urykazy, który utlenia słabo rozpuszczalny kwas moczowy w dobrze rozpuszczalny związek. W wyniku tego kwas moczowy gromadzi się we krwi oraz w tkankach i w końcu ulega krystalizacji.
Złogi kryształków przypominają małe, ostre igiełki i podobnie jak igła wykłuwają sobie drogę w stawach. Szczególnie często atakują staw dużego palca u nogi, ale inne stawy również są zagrożone, włącznie ze Śródstopiem, kostką, kolanem, nadgarstkiem, a nawet palcami. Pierwszym symptomem jest zwykle ostry ból. Następnie pojawia się stan zapalny. Objawia się on zaczerwienieniem, opuchnięciem, podniesioną temperaturą zaatakowanej powierzchni oraz ogromną wrażliwością na dotyk.
Skaza moczanowa jest zależna od diety. Otyłość oraz nieprawidłowa dieta zwiększają ryzyko pojawienia się skazy moczanowej. Zaburzenie to zostało nazwane „chorobą bogatych”, gdyż związane jest z nadmierną konsumpcją oraz nadmiernym spożyciem alkoholu. Jednak w rzeczywistości dotyka także pozostałą cześć populacji, a do grupy najbardziej narażonych osób należą mężczyźni w wieku 40-50 lat. Chorobę tę można odziedziczyć lub zapracować sobie na nią rujnującą zdrowie dietą, piciem alkoholu, przyjmowaniem pewnych leków, przejadaniem się, stresem, zabiegami chirurgicznymi lub uszkodzeniami stawów.
Przeciętnie 90% ludzi cierpiących na skazę moczanową to mężczyźni. Pokrewnym tej chorobie problemem mogą być kamienie w nerkach. Kilka faktów:
* Niedobór pewnych substancji odżywczych może wywołać atak. Niedobór kwasu pantotenowego (witaminy B5) pobudza produkcję nadmiernych ilości kwasu moczowego. Badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że dieta z niedoborem witaminy A może doprowadzić do skazy moczanowej.
* Niedobór witaminy E powoduje uszkodzenie komórek produkujących kwas moczowy, co podnosi produkcję kwasu moczowego.
* osoby zakażone grzybem Candida lub przyjmujących antybiotyki przez długi czas występuje wyższy poziom kwasu moczowego we krwi. Należy bezwzględnie przeprowadzić kuracje przeciwgrzybiczą, usunąć toksyny
* z powodu zniszczenia komórek w związku z chemioterapią (stosowaną w leczeniu raka) następuje często wydzielanie nadmiernych ilości kwasu moczowego, czego efektem jest dna.
* W sporadycznych przypadkach, w wyniku nagromadzenia zbyt dużych ilości toksyn w organizmie, może rozwinąć się wtórna odmiana skazy moczanowej, zwanej dna ołowicza.
Tzw. „pula” kwasu moczowego w organizmie człowieka wynosi około 1200 mg, natomiast w przebiegu dny moczanowej ulega zwiększeniu od 2000 do 4000 mg, a czasem może nawet dochodzić do 50 tys. mg.
Pierwszym objawem dny moczanowej jest ostry atak bólu jednego lub kilku stawów i w tym przypadku mamy do czynienia z drugą faza przebiegu choroby.
Etapy przebiegu choroby:
1. bezobjawowa hiperurykemia – trwa 20-30 lat, zanim ujawni się ostrym bólem.
2. ostre zapalenie stawów – dotyczy częściej mężczyzn niż kobiet. Występuje po raz pierwszy między czterdziestym a szejściesiatym rokiem życia.
3 . napady choroby i okresy międzynapadowe – towarzyszą im objawy ogólne – podwyższona temperatura, dreszcze, uczucie rozbicia, kołatanie serca. W badaniach laboratoryjnych stwierdza się podwyższoną liczbę krwinek białych w rozmazie krwi obwodowej.
4. przewlekłe zapalenie stawów – powstają nadżerki na stawach, w kaletkach stawowych i pochewkach ścięgnistych tworzą się złogi moczanowe.
Leczenie dny moczanowej polega przede wszystkim na opanowaniu ostrego stanu zapalnego lekami przeciwzapalnymi. Następnie stosuje się zapobieganie nawrotom ostrych napadów dny oraz profilaktykę odkładania się złogów moczanowych i uzyskanie wchłonięcia się złogów już powstałych.Konieczne jest także leczenie innych schorzeń towarzyszących dnie, współuczestniczących w rozwoju powikłań nerkowych.
Do leczenia napadu dny stosuje się kolchicynę, która pochodzi z nasion i bulw zimowita jesiennego. Lek ten hamuje odczyn zapalny w przebiegu dny. Aby była skuteczna, należy podać ją w ciągu pierwszych 24 godzin od początku napadu dny. U chorych z częstymi napadami podaje się kolchicynę na stałe w niewielkich dawkach. Oprócz kolchicyny w leczeniu stosuje się leki niesterydowe przeciwzapalne. Poza tym podaje się lek moczanopędny lub lek hamujący wytwarzanie kwasu moczowego; zwiększają one wydalanie kwasu moczowego z moczem i jednocześnie hamują jego wchłanianie zwrotne w dystalnych kanalikach nerkowych. Zmniejsza się w ten sposób stężenie kwasu moczowego we krwi i odkładanie złogów moczanowych w tkankach. Wskazaniem do stosowania jest częste powtarzanie się napadów dny (3-4 razy w roku), szybkie postępowanie choroby i stale zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy powyżej 9 mg%.
Chorym nie powinno podawać się kwasu acetylosalicylowego i witaminy PP, ponieważ leki te zmniejszają wydalanie kwasu moczowego z moczem. Dodatkowo, u osób z kamicą nerkową, można stosować roślinne leki o działaniu moczopędnym np. liście mącznicy, liście brzozy, ziele skrzypu, korzeń lubczyku, korzeń mniszka lekarskiego, ziele nawłoci pospolitej. Zioła te wchodzą w skład popularnej mieszanki ziołowej Urosan. U osób z przewlekłymi zmianami stawowymi wywołanymi dną można stosować mieszanki ziołowe, które łagodzą dolegliwości stawowe.
Żywienie w skazie moczanowej
Cel diety:
* Zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.
* Zastosowanie diety ubogopurynowej.
Z diety należy wykluczyć produkty będące źródłem puryn:
* Wyciągi z mięs
* Podroby
* Dziczyznę
* Baraninę
* Sardynki
* Śledzie
* Szproty
* Czekoladę
* Kawę naturalną
* Herbatę
* Kakao
* Soczewice
* Groch
* Fasolę
* Grzyby
* Szpinak
Nie zaleca się:
* Wędlin
* Konserw
* Ostrych przypraw
* Rabarbaru
* Alkoholu
Dozwolone są produkty o niskiej zawartości puryn:
* Mleko
* Sery
* Jaja
* Owoce
* Warzywa oprócz strączkowych i szpinaku
* Ryż
* Miód
* Dżem
* Marmolada
* Cukier
* Produkty zbożowe i mięsa do 50 g dziennie
Technologia przygotowania produktów:
Wykluczone:
* Smażenie
* Pieczenie
* Duszenie
Zalecane:
* Gotowanie
Zalecenia:
* Ilość posiłków 4-5 na dobę.
* Ostatni posiłek 4 h przed snem, aby nie doszło do większego zatrzymania kwasu moczowego w nocy.
* Źródłem białka w diecie powinny być produkty mleczne.
* Powinno się przyjmować płyny przed pójściem spać, aby zapobiec wytrącaniu się kwasu moczowego w kanalikach nerkowych.
* Przyjmować płyny także przy i po posiłkach.
* Należy unikać alkoholu, gdyż może przyczynić się on do zwiększenia stężenia kwasu moczowego we krwi.
Oto schemat suplementacji przy dnie moczanowej i podstawowe zalecenia:
Po pierwsze oczyszczanie organizmu przy pomocy produktu Pure Yucca:
* 1 dzień -1+0+0, czyli 1×1 tabletka przed posiłkiem, popijając 2 szklankami wody przegotowanej
* 2 dzień – 1+0+1, czyli 1 tabletka przed śniadaniem+l tabletka przed kolacją
* 3 dzień – 1+1+1, czyli 3xdz. po 1 tabl. przed posiłkami
* 4 dzień – 2+1+1
* 5 dzień – 2+2+1
* 6 dzień – 3×2 tabl.
* 7, 8, 9 dzień – 3×3 tabl.
* -od 10 dnia – 3×2 tabl., aż do zakończenia 1 opakowania
Podczas oczyszczania należy:
* koniecznie wypijać 3 litry przegotowanej wody (może być mineralna niegazowana, ale nie wysokozmineralizowana).
Kolejne produkty to:
Meal Time : 1 tabl. dziennie na początku posiłku (np. podczas obiadu);
Polinesian Noni : 30 ml na czczo (godzinę przed posiłkiem), można rozcieńczyć letnią przegotowaną wodą;
Protect 4 Life : 2×1 tabl. po posiłku.
Zapobieganie nawrotom dny moczanowej:
* Higieniczny tryb życia zgodny z grupą krwi (warto przynajmniej unikać pokarmów działających niekorzystnie, spożywając te wysoce wskazane).
* Ograniczenie tłustych pokarmów, zwłaszcza podrobów (wątróbek, cynaderek), węgorza, kawioru, unikać alkoholu (zwłaszcza wina), niektórych leków z grupy penicylin, sulfatiazolu, witamin Br i B, 2′ Encortonu.
* Okresowe oczyszczanie organizmu preparatem Pure Yucca, systematyczne stosowanie antyoksydantów.
* W okresie jesień-wiosna wzmacnianie organizmu preparatem Bee Power.
Oczyszczanie organizmu zalecane każdemu, kto do tej pory tego nie robił. Zdrowy przewód pokarmowy, prawidłowe funkcje wątroby i nerek to podstawa dobrego przyswajania pokarmów oraz usuwania toksyn z organizmu. To po prostu podstawa dobrego samopoczucia.
Źródło: CaliNews
na podstawie:
- www.e-zdrowe.pl
- www.cai.pl
- www.dietetyka.com.pl
- www.bez-recepty.pgf.com.pl
Zobacz również:
jeszcze na stronie http://www.naturala.pl/tag/294/leczenie_dny_moczanowej_ziolami jest o leczeniu ziołami
skutki choroby nie sa przyjemne:)
na razie mam spokój i nie mam podagry ale warto przeczytać
No tak, i znowu wszystkiemu winna dieta. Jednak powiedzenie „Kto nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza” się sprawdza.
Bardzo ciekawy opis tej choroby.
Jużź wiem co to za choroba i jak z nią żyć.
okropność, te choroby mnie dobijają.
tak, to prawda, powinna być ułożona dieta przez specjalistę, uważam, że mąż Iwony koniecznie powinien się do niego udać, wtedy będzie pewność, że zostanie indywidualnie dobrana dla jego potrzeb.
Dość obszerne informacje na temat choroby, jednak największy problem to niestety czasem wykluczające się informacje w sieci. Dla przykładu z powyższych informacji wynika, że nie wolno jeść dziczyzny w innych źródłach podawana jest jako dozwolona, to samo dotyczy kurczaka, łososia itd. Jeśli jest ktoś kto choruje i ma jadłospis od dietetyka proszę o komentarz.
uwaga: informacja dla wszystkich zainteresowanych: na skazę moczanową pomaga bardzo krioterapia!
Można wejść na stronę np. sanatorium w Ciechocinku i o tym poczytać.
słyszałam , że na tę chorobę jest świetny mniszek lekarski, ponieważ posiada właściwości oczyszczające oraz silnie moczopędne. Znalazłam gdzieś na stronie przepis na wino z mniszka, oto przepis:
WINO Z MNISZKA LEKARSKIEGO
* 4 litry przegotowanej wody
* 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
* 2 pomarańcze (bez soku)
* 2 cytryny (bez soku)
* 1.5 kg miodu (jeśli jest to możliwe miód z mniszka lekarskiego)
* 15g białych winnych drożdży, suszonych
Kwiaty zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód w miksturze. Dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki. Pozwolić na fermentację miksury w dzbanie lub dużym słoju w temperaturze 20°C w ciemnym pomieszczeniu przez około trzy tygodnie. Mieszać miksturę drewnianą szpatułką co 2-3 dni. Kiedy fermentacja jest kompletna, miksturę odcedzić używając czystej ściereczki. Miksturą napełniać butelki i zakorkować. Wino powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
To wino jest świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest wysoce zalecane na stany przed-cukrzycowe.
Pić pół szklanki przed posiłkiem.