Sernik z prawdziwego sera z brzoskwiniami cioci Reni
Kiedy pierwszy raz próbowałam na spotkaniu na działce sernik cioci Reni byłam bardzo zaskoczona wyczuwalną, serową teksturą masy serowej. Sernik nie był wykonany na bazie sera mielonego z wiaderka, tylko po prostu pokruszony z całej kostki pysznego sera półtłustego. Taki świeży ser, niczym nie przypomina w smaku nieco kwaśnego jak dla mnie sera z wiaderka.
Doskonałą bazą pod ser jest kruche ciasto, które wykonuje się dość szybko. Ciasto wychodzi zawsze i jest absolutnym hitem na naszych rodzinnych spotkaniach. Jego tajemnica, którą właśnie wam zdradzam jest ten pyszny ser, lekko granulkowaty, cudownie połączony z bezą i ciastem kruchym z dodatkiem brzoskwiń, przyjemnie pieści nasze podniebienie. Jak dla mnie nie ma lepszej wersji sernika, owszem lubię sernik z rosą, nowojorski, krakowski itp, ale ten jest po prostu najlepszy! Ja robię to ciasto albo na dużą blachę albo na połowę dużej blachy, jeśli robię na mniejszy apetyt wtedy po prostu dodaję tylko 2 szklanki mąki, 4 jaja i 3/4 kostki margaryny. Sera nie żałuję – im więcej tym smaczniej!
składniki na ciasto kruche na dużą blachę:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
margaryna do ciast
3 łyżki cukru lub ksylitolu, erytrytolu
5 żółtek (białka zostawiamy na pianę!)
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu cytrynowego
składniki na masę serową:
kg białego sera półtłustego w kawałku (jak będzie 1,5 kg to sernik się nie obrazi)
1 jajo
budyń waniliowy
połowa szklanki cukru (może być ciutkę mniej)
brzoskwinie z puszki
przygotowanie:
Ciasto szybko zagnieść, połowę włożyć do zamrażalnika, drugą połową wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
W dużej misce wyrabiamy masę serową z budyniem, cukrem i jajek – dosłownie można to zrobić dłońmi lub widelcem.
Ubijamy pianę z białek, która pozostała z jajek z dodatkiem odrobiny soli i 3 łyżkami cukru.
Na ciasto kładziemy masę serową, następnie kładziemy pokrojone w cząstki brzoskwinie, na to wykładamy bezę a na sam wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki (lub po prostu skubiemy w formie kruszonki). Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pozostawiamy uchylone drzwiczki na 30 minut, i gotowe, smacznego!
UWAGA: można połowę ciasta wymieszać z kakao, wtedy uzyskamy fenomenalny kakaowy spód z ciasta kruchego, który świetnie komponuje się z delikatną serową i puszystą masą.