Sałatki na świąteczny stół | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sałatki na świąteczny stół

13 listopada 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares
Sałatka to potrawa z przynajmniej jednym składnikiem gotowanym, najczęściej z dodatkiem sosów o konsystencji śmietanowej. Surówka zaś jest potrawą skomponowaną wyłącznie z surowych warzyw i owoców. Najczęściej podawane z oliwą i przyprawami. Przyjmuje się, że surówka z dodatkiem śmietany to sałatka. Oto kilka propozycji pysznych sałatek i surówek idealnych na świąteczny stół.

Sałatka z cykorii i grapefruita

Składniki:
– 1 cykoria
– 1 grapefruit
– 1 jabłko
– 2-3 mandarynki
– oliwa z oliwek – parę łyżek
– sok z cytryny
– orzeszki
– rodzynki
– sól
– pieprz
– cukier.
Przygotowanie:
Cykorię porwać, grapefruita i mandarynki obrać – także z błonek, rozdzielić na mniejsze cząstki, wymieszać z cykorią. Dodać jabłko pokrojone w cząstki, orzechy i rodzynki, polać sosem zrobionym z pozostałych składników.

Śledź z cytrusami

Składniki:
– 60 dkg solonych filetów śledziowych (maties)
– 3/4 szklanki mleka
– 1 grapefruit żółty i czerwony
– 1 winne jabłko
– 3-4 jajka
– 1 cebula
– 3-4 łyżki majonezu
– łyżka soku z cytryny
– cukier
– sól
– pieprz.
Przygotowanie:
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić. 1/2 żółtego grapefruita, jabłko, cebulę i jajka gotowane obrać i pokroić. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami i cebulą. Śledzia polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Udekorować cząstkami grapefruita i posypać kurkumą.

Sałatka śledziowa ze śliwkami

Składniki:
– 5 płatów solonego śledzia
– 2 cebule
– 1/2 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 20 dag śliwek suszonych
– 3/4 szklanki orzechów włoskich
– cynamon
– gożdziki mielone
– cukier puder
– sok z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotować gęstą marmoladę z suszonych śliwek z cynamonem i goździkami. Śledzie namoczone wcześniej w mleku pokroić na duże kawałki. Skropić cytryną. Cebule pokroić w talarki. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Włożyć do pucharka. Na cebuli ułożyć śledzie. Pokryć marmoladą, posypać orzechami. Udekorować skórką z cytryny.

Sałatka z rukolą i pomarańczami

Składniki:
– 2 garście rukoli
– 1 pomarańcza
– 1 mała żółta papryka
– 10 dag żółtego sera
Składniki na dressing:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy
– ew. sól do smaku
– kilka ziarenek pieprzu
– czerwona papryczka chili.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paski, rukolę porozdzielać na listki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,dodać do sałaty. Dodać starty na drobnej tarce ser. Dressing: składniki dokładnie wymieszać ze sobą, sałatkę zalać marynatą, wymieszać. Schłodzić. Posypać serem dla dekoracji. Papryczkę chili pokroić, posypać sałatkę. Dodać kilka ziaren pieprzu.

Sałatka z buraków i mandarynek

Składniki:
-2-3 ugotowane buraki (mogą być pokrojone)
-4 mandarynki
-sól
– pieprz
– cukier
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-oliwa.
Przygotowanie:
Buraki pokroić na duże plasterki. Przełożyć do naczynia, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przykryć. Wszystkie mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki, Owoce dodać do buraków i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, skropić oliwą. Odstawić na 2-3 godziny. W razie konieczności jeszcze raz doprawić na ostro. Przed podaniem można posypać ziołami.

Sałatka z papryki i pomidorów

Składniki:
– 2 duże papryki kolorowe
– 2-3 średnie pomidory
– 1 cebula
– trochę octu
– sól
– pieprz
– cukier
– liście sałaty do ozdoby
– natka pietruszki.
Przygotowanie:
Papryki pociąć w paseczki, do tego dodać cebulę pokrojoną drobno. Doprawić solą i cukrem (łyżką soli i 1,5 łyżeczki cukru). Ugnieść rękami. Wkroić pomidora (nierówne kawałki). Wszystko popieprzyć i dodać łyżkę octu. Udekorować miseczkę i włożyć sałatkę. Posypać natką.
Podawać schłodzoną.

Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami

Składniki:
– 500 g czerwonej kapusty
– 50 g rodzynek
– 50 g orzechów (opcjonalnie)
– 3 łyżki stołowe oliwy
– sok z cytryny
– sól
– cukier
– pieprz.
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, poszatkować w paseczki lub zetrzeć na grubej tarce, posolić. Umyte rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekać i wymieszać składniki. Dodać olej i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do „przeżarcia się”.

Sałatka z buraków i śledzi

Składniki:
– 3-4 buraczki z liśćmi
– 2 solone śledzie
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki octu
– 6 łyżek oleju sojowego
– sól
– pieprz
– mleko lub woda
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ugotować buraczki w lekko osolonej wodzie, ostudzić i pokroić lub zetrzeć. Liście pozostawić w całości jeśli są małe. Większe pokroić. Śledzie odmoczyć (najlepiej w mleku), sprawić i pokroić w kostkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Musztardę utrzeć z octem, olejem sojowym, solą i pieprzem. Zaprawą zalać sałatkę i zostawić na godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Sałatka z czerwonej kapusty i grzybków

Składniki:
– mała główka czerwonej kapusty
– 1 cebula
– 3-4 winne jabłka
– marynowane kapelusze grzybków
– sól
– ocet
– olej
– cukier.
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Wystudzić i osączyć. Cebulę i grzybki pokrajać, powinno być widać ładne kapelusze, a jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać dokładnie kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem. Pozostawić do przegryzienia na 2-3 godziny. W razie konieczności ponownie doprawić. Można też usmażyć pieczarki i dodać do sałatki zamiast grzybków marynowanych.

Sałatka z parmezanem

Składniki:
– czerwona i żółta papryka
– 1 opakowanie parmezanu
– 4 ugotowane ziemniaki
– 2 jajka ugotowane na twardo
Sos:
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki czerwonego octu winnego
– 1/2 szklanki wody
– natka pietruszki
– sól
– pieprz.
Przygotowanie:
Paprykę, ziemniaki i jajka pokroić w plastry i delikatnie wymieszać z parmezanem. Włożyć do pucharków. Sos: oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać z wodą i polać nim sałatkę. Tuż przed podaniem posypać natką. Ułożenie ma bardzo ważną wartość estetyczną.

Owocowy pucharek

Składniki:
– 2 pomarańcze
– 1 czerwony grapefruit
– 5 dag orzechów słonych
– 2 łyżki cukru pudru
– sok z grapefruita
– odrobina wódki
– wanilia.
Przygotowanie:
Pomarańcze i grapefruita umyć i podzielić na cząstki. Wymieszać z wódką, cukrem i sokiem. Odstawić na 2 godziny, ale nie do lodówki. Posypać orzechami. Przełożyć do pucharków, zalać sokiem. Posypać wanilią i cukrem. Schłodzić w lodówce. Podawać na zimno. Zamiast wódki można użyć innego alkoholu, ale nie wina. Można także dodać inne owoce, żurawinę itp. Orzechy miękną, a sól dodaje smaku owocom.

Sałatka z kapusty i jabłek

Składniki:
– 1/2 główki czerwonej kapusty
– 1 cebula
– 2 jabłka
– garść zmielonych orzechów włoskich
– łyżka oliwy
– sok z cytryny
– sól
– jabłko do przybrania
Przygotowanie:
Kapustę i cebulę drobno posiekać, wsypać do wrzącej wody na 2 minuty. Odcedzić i oziębić pod zimną wodą. Dodać utarte jabłka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z grubo posiekanymi orzechami, kapustą i cebulą. Przyprawić, polać oliwą, wymieszać. Udekorować plasterkami jabłka i orzechami. Podawać po ochłodzeniu w lodówce.

Sałatka z sardeli i fasoli

Składniki:
– 200 g białej fasoli
– cebula dymka
– żółta papryka
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki
– 3 filety z sardeli
– oliwa z oliwek (5 łyżek)
– sok z cytryny
– sok z pomarańczy
– bazylia
– sól
– pieprz.
Przygotowanie:
Namoczoną fasolę odcedzić na sitku i przełożyć do garnka. Zalać fasolę wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Dymkę pokroić ukośnie w cienkie krążki. Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę. Sardele osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać oliwę z oliwek, filety z sardeli, sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Sos: doprawić pikantnie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Fasolę przełożyć na sitko i zostawić do osączenia. Ciepłą fasolę wymieszać z sosem. Domieszać dymkę i zioła. Udekorować natką.
Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Wszystkie sałatki czytelników
  2. Pieczenie mięsne na święta
  3. Świąteczne pierniki – przepisy
  4. Makowe wypieki i desery świąteczne
  5. Wigilijna kapusta postna z dodatkami
  6. Śledzie na wigilijnym stole
  7. Pyszne zupy wigilijne
  8. Jak zrobić świąteczną kutię?
  9. Karp na różne sposoby
  10. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania
 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sałatki na świąteczny stół

  1. avatar okulary pisze:

    Prześliczne sałatki i zdrowe,na pewno którąś wybiorę,żeby sobie zrobić na święta.

Dodaj komentarz do okulary


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...