Rola diety w leczeniu niedoczynności tarczycy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rola diety w leczeniu niedoczynności tarczycy

14 czerwca 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Niedoczynność tarczycy to poważny i często diagnozowany problem zdrowotny. W zapobieganiu i leczeniu tej choroby ważną rolę pełni prawidłowe odżywianie. Sprawdź, co jeść, aby Twoja tarczyca działała na pełnych obrotach.

Niedobór hormonów tarczycowych w organizmie powoduje zwolnienie metabolizmu. Objawia się to między innymi ospałością, zmęczeniem, zaparciami, zaburzeniami pamięci, a także problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Dzięki odpowiedniemu postępowaniu dietetycznemu można wspomóc tarczycę w produkcji hormonów, a także skutecznie zwalczać dolegliwości związane z ich niedoborami. Dieta jest niezwykle ważnym elementem leczenie niedoczynności tarczycy.

Składniki pokarmowe wspomagające pracę tarczycy

Jod

Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Po spożyciu pokarmów zawierających jod, jest on wchłaniany z przewodu pokarmowego do krwi, a następnie wychwytywany przez komórki tarczycy. Jego niedobór w diecie może być przyczyną niedoczynności gruczołu. Zbyt niskie spożycie jodu powoduje obniżenie stężenia hormonów tarczycowych oraz wzrost stężenia hormonu tyreotropowego (TSH).
Dzienne zapotrzebowanie na jod dla osoby dorosłej wynosi 150mcg. W jaki sposób je pokryć? Najważniejsze jest regularne sięganie po produkty naturalnie bogate w ten pierwiastek. Są to przede wszystkim ryby oraz owoce morze. Najwyższą zawartością jodu charakteryzują się makrela, dorsz, małże oraz ostrygi. W mniejszych ilościach można znaleźć go w brokułach, roślinach strączkowych oraz mleku i przetworach mlecznych.

Żelazo

To składnik diety niezbędny dla prawidłowego metabolizmu hormonów tarczycowych, a dokładniej przemiany tyroksyny (T4) w trójjodotyroninę (T3). Jego niedobór skutkuje zmniejszeniem ich stężenia w organizmie. Prowadzi to do powiększania tarczycy i rozwoju jej niedoczynności.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 18mg na dobę dla kobiet i 10mg na dobę dla mężczyzn. Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, ale ludzki organizm zdecydowanie lepiej wykorzystuje żelazo odzwierzęce. W dużych ilościach znajduje się w wątróbce, żółtkach jaj i wołowinie. Spośród wegetariańskich źródeł tego pierwiastka najbardziej wartościowe są nasiona lnu, pestki dyni oraz otręby pszenne.

Selen

Selen jest kolejnym pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowych przemian hormonów tarczycowych. Jego niedobór prowadzi do zmniejszenia stężenia trójjodotyroniny (T3) we krwi. Co więcej, może skutkować uszkodzeniem komórek tarczycy oraz pogarszać przyswajalność jodu.
Dzienne zapotrzebowanie na selen dla osób dorosłych wynosi 55mcg. Dobrymi źródłami tego składnika są ryby, skorupiaki, rośliny strączkowe oraz orzechy brazylijskie.

Cynk

To pierwiastek wchodzący w skład każdej komórki organizmu. Jest niezbędny dla prawidłowego działania tyroksyny (T4). Cynk jest kolejnym składnikiem diety, które niedobór może prowadzić do spadku stężenia hormonów tarczycy i rozwoju jej niedoczynności.
Zapotrzebowanie na cynk wynosi 8mg na dobę w przypadku kobiet i 11mg w przypadku mężczyzn. Produktami najbardziej obfitującymi w cynk są nasiona lnu, zarodki pszenne, produkty zbożowe oraz pestki dyni. Nie może zabraknąć w diecie osoby z niedoczynnością tarczycy.

Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy

Jedz częściej a mniej

Zaleca się, aby dziennie jeść 4-5 posiłków dziennie. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny, a kolację należy jadać na 2-3 godziny przed snem.

Stosuj urozmaiconą dietę

Sięganie po różne produkty spożywcze sprawia, że dieta dostarcza wielu składników odżywczych. Należy dbać o to, aby jadłospisy nie były monotonne i uwzględniać w niej produkty najwyższej jakości.

Pamiętaj o produktach bogatych w błonnik

Błonnik pokarmowy skutecznie zwalcza zaparcia i wspomaga odchudzanie. Jego dobrymi źródłami są niskoprzetworzone produkty zbożowe, warzywa oraz owoce. Sięgaj po nie codziennie.

Uważaj na goitrogeny

Goitrogeny to substancje występujące przede wszystkim w warzywach kapustnych i krzyżowych. Mogą utrudniać wchłanianie jodu. Są szczególnie niebezpieczne, gdy dieta zawiera zbyt małe ilości tego pierwiastka.

Stosuj dietę niskoenergetyczną

Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, zacznij stosować dietę o obniżonej kaloryczności. Dzięki temu organizm zacznie spalać tkankę tłuszczową i Twoja figura będzie coraz atrakcyjniejsza.

Samodzielne ułożenie diety wspomagającej leczenie niedoczynności wcale nie jest trudne. Wystarczy przestrzegać wymienionych wyżej zasad, prawidłowo oszacować kaloryczność jadłospisów i dobrze zbilansować zawartość wszystkich składników odżywczych. W tym poradniku przedstawiono szczegółową instrukcję, jak samodzielnie zrobić to krok po kroku link do artykułu. Warto świadomie planować swoją dietę gdyż ma ona ogromy wpływ na pracę tarczycy

Dzięki dobrze skomponowanej diecie można naprawdę skutecznie złagodzić objawy choroby. Powinien pamiętać o niej każdy chory, u którego zdiagnozowano niedobór hormonów tarczycowych.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Rola diety w leczeniu niedoczynności tarczycy

  1. avatar Internetowa Ona pisze:

    A czy dieta w hashimoto powinna opierać się wg tych samych zasad? Czy są jakieś różnice?

Dodaj komentarz do Internetowa Ona