Puree z różnych warzyw | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Puree z różnych warzyw

4 października 2021, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Chyba każdy z nas zna puree robione z ziemniaków klasycznie do obiadku. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś nad innym puree? Może by tak zmiksować trochę innych warzyw?

Oto kilka nietypowych i ciekawych pomysłów na warzywne puree:

 

Z bobu

pure z bobu

Co kupić?

  • 1/2 kg świeżego bobu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

Bób należy ugotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut, aż do miękkości.  Później odcedź bób i zachowaj szklankę wody z gotowania. Ściągnij zewnętrzne skórki z bobu i zmiksuj je ze śmietaną na gładkie puree. Powoli dolewaj wodę z gotowania jeżeli puree byłoby za gęste. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Z dynii

puree z dyni

Co kupić?

  • dynia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Dynię kroimy na dwie części i pozbywamy się pestek. Następnie dzielimy je na jeszcze mniejsze kawałki.  Teraz wyłóż dynię na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj ją oliwą i dopraw do smaku. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu należy usunąć skórkę i zmiksować na puree.

Z kalafiora

puree z kalafiora

Co kupić?

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kalafior ugotuj  do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Po ugotowaniu odcedź kalafior i zmiksuj go z łyżką masła. Koniecznie sprawdź czy masa jest gładka i nie ma żadnych grudek. Potem dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.

Z topinambura

puree z topinambura

Co kupić?

  • 500 gramów topinambura
  • 1 duża cebula
  • 125 gramów półtłustego twarogu
  • 2 garści liści jarmużu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Topinambur dokładnie umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ok 10 minutach powinien być jak ugotowany ziemniak. Następnie jarmuż wrzucamy na wrzątek i pozostawiamy na 2 minuty. Po odcedzeniu pokrój go. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Teraz zmiksuj jarmuż z topinamburem. Potem dodaj jarmuż, cebulę, rozdrobniony twaróg, sól oraz pieprz i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Z zielonego groszku

pure z zielonego groszku

Co kupić?

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
  • garść posiekanej rukoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szalotkę zeszklij w garnku na oleju. Potem dodaj do tego posiekaną rukolę, groszek, odrobinę wody, sól i pieprz. Gotuj wszystko bez przykrycia ok 10 minut. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj z śmietaną, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zmiksuj całość i gotowe!

Z batatów i mascarpone

puree z batatów

Co kupić?

  • 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 80 g serka mascarpone
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki listków tymianku

Przygotowanie:

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj do miękkości. Potem zmiksuj je na puree. W małym rondelu wymieszaj czosnek i śmietanę. Gotuj to przez 10 minut, a czosnek rozetrzyj widelcem. Teraz puree wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj posypane tymiankiem.

Z pietruszki

Znalezione obrazy dla zapytania puree parsley

Co kupić?

  • 5 korzeni pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki listków lubczyku
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Następnie zalej je wodą w garnku i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj wszystko do miękkości. Teraz odlej wodę oraz przyprawy i całość zblenduj. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.

 

zobacz również:

Jakich produktów nie łączyć w kuchni?

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Jesienne zupy – przepisy

Papryka – przepisy na dania z czerwonej papryki i właściwości dla zdrowia

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Puree z różnych warzyw

  1. avatar Iga pisze:

    uwielbiam puree z kalafiora, robię zamiast ziemniaków – posiadają niski indeks glikemiczny niż ziemniaki

  2. avatar Marcin pisze:

    ja ostatnio eksperymentuje z puree i nie widziałem zabardzo jak co z czym podawać.

Dodaj komentarz do Iga


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...