Przystawki na babski wieczór | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przystawki na babski wieczór

18 lipca 2022, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Która z pań nie lubi babskich wieczorów? To wspaniała okazja, żeby spotkać się w babskim gronie, wymienić przeżyciami i wesprzeć się nawzajem. W między czasie na pewno każda z chęcią coś przekąsi. Jednak przygotowując menu na tę okazję należy wziąć po uwagę fakt, że zazwyczaj każda z pań dba o linie i nasze menu powinno być lekkostrawne i dietetyczne, ale czasem warto sobie pozwolić na chwilkę zapomnienia. Dlatego dania powinny być wyjątkowe, choć jednocześnie proste i szybkie do przygotowania…

Drobiowe ragout w cieście francuskimDrobiowe ragout!

Składniki:

-250g filetu z kurczaka,
-ciasto francuskie,
-100g pieczarek,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-50g wędzonego boczku,
-jajko,
-100ml śmietany 18%,
-sól,
-biały pieprz,
-50g startego oscypka,
-2 łyżki posiekanego szczypioru.

Wykonanie

Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać.  Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem.  Od razu podawać.

Tartinki z łososiem i kuleczkami twarogowymitartinki z łososiem

Składniki:

-chleb pumpernikiel
-200 g łososia wędzonego
-250 g twarogu półtłustego
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2 duże pęczki szczypiorku
-cytryna
-2 łyżki świeżych kiełek
-sól, pieprz
-płaska łyżeczka czarnuszki – opcjonalnie

Wykonanie

Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać cienko ze skórki – tylko żółtą część. Skórkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Odłożyć łyżkę, resztę wymieszać ze skórką z cytryny.  Twaróg rozetrzeć widelcem z jogurtem i łyżką soku  z cytryny. Dodać łyżkę szczypiorku, kiełki, czarnuszkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczać w szczypiorku i cytrynie. Odkładać na talerz, następnie schłodzić w lodówce.  Z chlebka wyciąć kółka, lub pokroić w kwadraty – kupiłam już w kształcie kółeczek. Na nim ułożyć po kawałku wędzonego łososia i kuleczkę twarogową.  Spiąć wykałaczką. Podawać.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Francuskie zawijańce a’ la pizzazawijańce

Składniki:

-opakowanie ciasta francuskiego
-1/2 puszki kukurydzy
-20 dag sera żółtego
-koncentrat pomidorowy/ketchup
-bazylia

Wykonanie

Koncentrat pomidorowy lub ketchup rozsmaruj na cieście. Starty na tarce ser żółty wymieszaj w naczyniu z bazylią i kukurydzą. Następnie wyłóż to na ciasto. Zwiń w rulon i pokrój na ok. 1,5-2 cm kawałki.  Zawijańce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż nabiorą złotego koloru).

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidoramifr. slimaczki

Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:

-arkusz świeżego ciasta francuskiego
-duży pęczek świeżej bazylii – ok 60 g
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki soku z cytryny
-kilka łyżek oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku

Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:

-1 duża czerwona papryka
-kilka suszonych pomidorów w oliwie
-pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Dodatkowo:

-Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny

Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Ciasteczka do piwaciasteczka do piwa

Składniki: 

-100 g mąki kukurydzianej
-100 g mąki pszennej + mąka do podsypania
-50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach
-1/2 łyżeczki soli
-duża szczypta pieprzu
-120 g smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi

Wykonanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Roladki serowe w auszpikuroladki w auszpiku

Składniki:

-14 plasterków sera żółtego – u mnie ser Edamski MSM Mońki
-4 duże rzodkiewki
-5 jaj ugotowanych na twardo
-ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
-1/2 pęczka szczypiorku
-1/2 szklanki bulionu drobiowego
-3-4 łyżeczki żelatyny
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i  nałożyć galaretkę na roladki.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Ślimaczki z tortilliślimaczkiz tortilli!

Tortille:

350g mąki pszennej,
-łyżeczka czosnku granulowanego,
-ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.

Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron.

Farsz:

-1 marchewka,
-czerwona papryka,
-zielona papryka,
-250g chudego twarogu,
-sól, pieprz,
-wędzona pierś z kurczaka,
-ogórek,
-dip czosnkowy Prymat,
-2 łyżki majonezu,
-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st.  Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką.  Podawać z dipem np. czosnkowym – opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.

Bazyliowe grissini z sałatką z rukoli i mozarelli

Składniki na paluszki:grissini

– 350 g mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki soli
– bazylia Kamis (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo chcemy uzyskać bazyliowy smak paluszków)
– plasterki szynki parmeńskiej

Przygotowanie paluszków:

Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, drożdżami, cukrem, bazylią i solą a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. Po 30 min wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i kroimy na paseczki o szerokości ok. 5-7 mm, a każdy z paseczków rolujemy na cieniuteńkie wałeczki (powinny być bardzo cieniutkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość). Takie chlebowe wężyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je obok siebie i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Paluszki pieczemy ok. 10 min do czasu aż się ładnie przyrumienią a potem studzimy i owijamy w plasterki szynki.

Składniki na sałatkę:

– mieszanka sałat: rukola, frisee, escarola, radicchio
– 15 pomidorków koktajlowych
– 1 kula sera mozzarella
– sól, estragon Kamis
– dressing: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, odrobina estragonu Kamis.

Przygotowanie sałatki:

Do mieszanki sałat dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella (odsączony z zalewy i pokrojony na małe kawałki).
Przyprawiamy solą oraz estragonem. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy.

Pasta z paluszków krabowych z miseczkach z chlebapasta z pal kr w chlebie

Składniki na miseczki:

-12 kromek chleba tostowego
-odrobina oleju
-forma do muffinek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffiny delikatnie natłuścić.  Z chleba tostowego odkroić skórki. Chleb delikatnie rozwałkować, ułożyć w formie. Piec ok 8 minut. przestudzić.

Składniki na pastę:

-300 g paluszków krabowych
-3 łyżki twarogu
-2 łyżki majonezu
-kilka łyżek jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
-oliwa z czosnkiem i chili (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.  Pastę doprawić do smaku. Gdyby była za gęsta i sucha, dodać jogurtu, lub oliwy.
Pastę wyłożyć do miseczek, tuż przed podaniem. Miseczki udekorować szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Składniki:Serowe paluszki!

-125g ciasta francuskiego,
-jajko,
-250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
-łyżeczka świeżego tymianku,
-sól ziołowa,
-świeżo zmielony czarny pieprz,
-2 łyżki śmietany 18%.

Przygotowanie

Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta.  Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić.

 

Sałatka jabłkowa

Składniki: sał jabłkowa

-2 duże jabłka
-granat
-sok z czterech pomarańczy
-10 orzechów włoskich

Wykonanie

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z pomarańczy i nasiona granatu, wymieszać, przełożyć do pucharków i posypać orzechami włoskimi.
I to koniec pozostaje nam tylko delektowanie się pyszną sałatką.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Vol – au – vent ze szparagami

Składniki:

-1op. ciasta francuskiego,
-3 jajka,
-3 białe szparagi,
-100g podgrzybków (lub inne grzyby) – ja miałam mrożone,
-50g koziego sera twarogowego,
-2 szalotki,
-sól, pieprz,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki masła,
-zioła do dekoracji.

Przygotowanie

Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki.  Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.

 

Pingwinkipingwinki

Składniki:

-1 słoiczek oliwek czarnych królewskich drylowanych
-1 słoiczek małych oliwek czarnych drylowanych
-1 opakowanie mozzarelli w kulkach
-1-2 grube marchewki
-kilka listków natki pietruszki
-1 opakowanie galaretki turkusowej

Wykonanie

Marchewkę ugotować na wpół twardo, żeby nie była zbyt miękka, ostudzić. Rozrobić galaretkę w 1 szklance wody. Przestudzić i wylać cienką warstwę galaretki na talerz (jeśli warstwa galaretki będzie zbyt gruba pingwiny będą się chwiały i mogą upadać).  Z marchewki kroimy dość grube plastry. W każdym plasterku wycinamy trójkącik, który wkładamy w otwór po pestce w malej oliwce. Duże oliwki nacinamy z jednej strony i wciskamy w nią kuleczkę mozzarelli. Nabijamy na wykałaczkę główkę z dzióbkiem, następnie nakładamy kołnierzyk z pietruszki, brzuszek i nóżki z marchewki.  Gotowe ustawiamy na stężałej galaretce.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Arbuzowy grillgrill z arbuza

Składniki:

-1 całego arbuza,
-rabarbar
-bezmiar ulubionych owoców.

Wykonanie

Obierakiem drążymy 3 dziurki w arbuzie- do nich będziemy przymocowywać nóżki. Przekrajamy arbuza na dwie połówki. Specjalną łyżką wycinamy kulki z miąższu  z obu części arbuza. Możemy użyć do tego również zwykłej łyżki-  wtedy otrzymamy arbuza w kształcie łezek. Arbuza przebijamy  patyczkami do szaszłyków lub pałeczkami do chińszczyzny na kształt owego  grilla. Możemy sobie pomóc uprzednio nacinając go nożem. Spód grilla wysypujemy ulubionymi owocami- najlepiej prezentują się te o ciemniej skórce- mogą wtedy imitować węgiel. Z rabarbaru przygotowujemy  3 nóżki podtrzymujące arbuzowego grilla. Teraz wystarczy już tylko przygotować kolorowe szaszłyki z owoców i wyłożyć nimi  wnętrze naszego arbuza.

 

Tartinki pietruszkowe z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki na 10-12 sztuk:tartinki

-100 g mąki pszennej
-50  zimnego masła
-1 żółtko
-duża szczypta soli
-spora garść natki, drobno posiekanej

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcierać na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko bardzo szybko wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią.  Ostudzić.

Dodatkowo:

-100 g wędzonego łososia
-150 g kremowego serka z pieprzem- np. Almette
-czarne oliwki

Na krążki ciasta wyciskać kremowy serek za pomocą ozdobnej tylki. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki i ułożyć na kremowym serku. Na kilku można ułożyć oliwki.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Sałatka na krakersachSałatka na krakersach!

Składniki:

-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 duże ugotowane ziemniaki,
-2 łyżki groszku z puszki,
-25 dag filetu z kurczaka,
-3 ogórki konserwowe,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-sok z 1/2 cytryny,
-krakersy.

Przygotowanie

Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20min). Ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki, oskubane jajka oraz ogórki również pokroić w kostkę. Dodać groszek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Połączyć z majonezem, ketchupem i koncentratem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję sałatki nakładamy na krakersy i tak podajemy.

 

Orzechy w panierce

Składniki:orzechy w panierce

-500 g orzechów
-1 białko
-1 łyżka wody
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 czubata łyżka cynamonu
-1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

Białka z wodą delikatnie ubić na pianę. Dodać cukier, cynamon, sól i delikatnie wymieszać. Dorzucić orzechy i lekko wymieszać. Orzechy przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120*C około godziny, co jakiś czas mieszając.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Serowe kuleczki w orzechachkuleczki w orzechach

Składniki:

-200 g twarogu zmielonego z wiaderka
-200 g sera gorgonzola
-po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
-sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Rozgrzewający grzaniec z wina grzane wino

Składniki:

-1 butelka czerwonego wina /półwytrawne lub półsłodkie/
-3/4 szklanki cukru
-100 ml czystej wódki ale niekoniecznie to zależy od tego czy grzaniec ma być bardziej czy mniej rozgrzewający.
-2,5 litra wody
-otarta skórka z ćwiartki pomarańczy
-kawałek imbiru
-2 kawałki cynamonu
-10 goździków
-łyżka rodzynek
-łyżka migdałów
-kilka pestek kardamonu
-lub zamiennie: imbir, cynamon i kardamon zastąpić mielonymi w proszku.

Wykonanie:

Zagotować wodę i do wrzątku wrzucić imbir, goździki, cynamon i kardamon a także skórkę z pomarańczy i gotować przez pół godziny nie przykrywając garnka na małym ogniu. Następnie wywar przecedzić przez sitko, dodać cukier, wlać wino i wódkę – mocno podgrzać. NIE GOTOWAĆ! W czasie podgrzewania dodajemy rodzynki i migdały. Gorący napój podawać w ozdobnych szklankach lub kubkach do grzańca.

 

 

zobacz również:

 

  1. Śmieszny prezent na urodziny dla koleżanki – jak dobrać upominek do osoby?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Przystawki na babski wieczór

  1. avatar Alicja pisze:

    Wygląda smakowicie z chęcią coś wypróbuję☺❤

  2. avatar Joanna Nowaczyk pisze:

    Same pyszności, dobre przystawki mile widziane, nie tylko na babski wieczór

  3. avatar Beata pisze:

    Tyle pyszności. Ciasto francuskie podstawa w tych przysawkach, kilka wy próbuje być może przekonam się do niego.

Dodaj komentarz do Beata


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...