Co zrobić z dyni na obiad – 19 super przepisów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Sklep ze zdrową żywnością Bio - EKOCHATKA Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co zrobić z dyni na obiad – 19 super przepisów!

19 października 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Sezon na dynię trwa, dlatego warto przyjrzeć się przepisom z wykorzystaniem tego coraz bardziej znanego i lubionego warzywa. Sama coraz częściej przekonuję się do dyni, która zaczęła gościć na moim stole w różnych zestawieniach i coraz bardziej nam smakuje. Przedstawię dzisiaj zbiór przepisów zebranych, które pokazują jak wspaniale można przygotować potrawy z dyni.

Zupa z dyni na ostro z pestkami i granatem

Zupa z dyni na ostro z pestkami i granatem

Składniki:

– 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
– 2 cebule
– 3 ziemniaki
– 3 pomidory
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki ostrej papryki
– pieprz, sól
– olej
– 1 śmietana
– prażone pestki dyni i łyżka pestek granatu
– łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą i sokiem z limonki. Podawać z prażonymi pestkami dyni i granatu.
Sklep eko - EKOCHATKA

Jesienna złota zupka

Jesienna złota zupka

Składniki:

– 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)
– 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
– 1 duża cebula pokrojona w „piórka”
– 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę
– 2 szklanki bulionu drobiowego
– 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
– 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól
– pieprz mielony
– gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.
Autor: Babciagramolka

Zupa z kiełbasą, dynią i dzikim ryżem

 

Zupa z kiełbasą, dynią i dzikim ryżem

Składniki:


– 1 średnia dynia, ok 1/2 – 1 kg
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 12 szklanek bulionu z kurczaka
– 2 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 1 szklanka dzikiego ryżu
– 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
– 1 1/2 szklanki śmietany
– 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godz. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić. Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1/2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godz., mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić. Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.

Autor: Rachela

Gulasz z dyni i cebuli

Gulasz z dyni i cebuli

 

składniki:
– dwie cebule
– kilogram dyni
– około 70 dag mięsa wieprzowego
– pół szklanki soku pomarańczowego
– pół szklanki białego wina
– pół szklanki wywaru z warzyw
– łyżka oleju kokosowego
– dwie łyżki śmietany 18 %
– natka pietruszki
– przyprawy: kurkuma, papryka, pieprz, sól, kmin,

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać w kostkę, mięso pokroić w kostkę i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć razem z cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podlać winem, wywarem i sokiem i dusić około 1 godziny.  Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę, gotować w osolonej wodzie około 8 minut, po czym opłukać zimną wodą i osączyć na sicie.  Do gulaszu dodać dynię, całość gotować około 6 minut, zredukować płyn lub zagęścić zasmażką, podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

Pieczone krążki dyni

Pieczone krążki dyni

Bardzo proste i pyszne danie, które może być dodatkiem do mięs. Wariacji jest naprawdę sporo: niektórzy pieką dynię z dodatkiem ziół i cebuli oraz czosnku, inni dodają ser a nawet na krążki kładą owoce (śliwkę, figi) oraz zapiekają pod serową pierzynką, wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań:

składniki:

– dynia piżmowa obrana, pokrojona w krążki lub ćwiartki
– oliwa z oliwek
– cebula i czosnek
– przyprawy: majeranek lub tymianek, sól, pieprz świeżo mielony, papryka
– opcjonalnie: ser żółty, feta lub pleśniowy, orzechy, pestki dyni, owoce (śliwki, figi)

przygotowanie:

do naczynia żaroodpornego kładziemy krążki dyni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek,  przyprawy, skrapiamy oliwą i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Jeśli chcecie urozmaicić smak dyni, warto przełamać jej słodki smak serem lub owocami. Na koniec można posypać uprażonymi pestkami dyni.

Potrawka drobiowa z dodatkiem dyni
Potrawka drobiowa z dodatkiem dyni

Składniki:

– pierś indyka krojonego w kostkę
– cebula
– marchewka pokrojona w słupki
– zielony groszek z puszki
– czerwona fasola
– kapusta pekińska
– dynia

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka. Całość dusimy aż zmięknie, po czym zaprawiamy pomidorami z puszki. Podajemy z kaszą bądź brązowym ryżem.

Autor: malgosia74

Bigos z dynią

Składniki:


– 75 dkg obranej dyni
– 75 dkg czerwonej papryki
– 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
– 50 dkg cebuli
– 4 łyżki oleju
– 10 dkg koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– słodka i ostra papryka w proszku
– czosnek granulowany

Przygotowanie:

Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąsz papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.

Pierożki ravioli z dynią
Pierożki ravioli z dynią

Składniki:

Ciasto:
– 300 g mąki (200 g pszennej i 100 g semoliny)
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 jaja
– 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
– 450 g upieczonej dyni
– 30 g startego parmezanu
– szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 100 g sera ricotta
– sól, pieprz świeżo zmielony
Masełko:
– 100 g masła
– 12 – 18 listków szałwii
– 50 g uprażonych orzeszków pinii

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę i sól w dużej misce, zrobić pośrodku wgłębienie i wlać w nie rozbełtane jajka i oliwę. Wyrabiać początkowo za pomocą widelca, a następnie ręką przez ok. 10 minut lub wszystko wykonać mikserem. Jeśli ciasto jest za suche dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 1/2 godz. Przygotować nadzienie: rozgnieść dynię widelcem dodać parmezan, gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć 48-60 krążków o średnicy 6 cm. Nakładać małe porcje nadzienia i docisnąć brzegi. Można też na rozwałkowany placek nakładać małe porcje nadzienia, przykryć drugim plackiem, a następnie podociskać palcami przestrzenie wokół nadzienia i wycinać radełkiem kwadraty. Jeśli brzegi ciasta źle się lepią można je posmarować wodą. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 min. Jak pierożki się gotują, zrobić masełko szałwiowe. Rozpuścić masło z dodatkiem listków szałwi i orzeszków piniowych. Polać nim gorące ravioli.

Autor: malgosia74

Risotto z dynią i marchewką

 

Risotto z dynią i marchewką

Składniki:

– 120 g ryżu
– 170 g obranej i oczyszczonej dyni
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 duża marchewka
– 1 cebula
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– po szczypcie sproszkowanego kardamonu i imbiru

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.

Autor: malgosia74

Kurczak z dynią

Kurczak z dynią

Składniki:

– 4 udka z kurczaka
– sól
– 2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
– 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
– 2 średnie cebule
– 600 g żółtej dyni
– 200 ml wytrawnego białego wina
– 100 ml soku pomarańczowego
– 200 ml bulionu drobiowego
– 1 laska cynamonu
– 4 ząbki czosnku
– 6 goździków
– 1 papryczka chili
– 50 g orzeszków pinii

Przygotowanie:


Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż, dokładnie oczyścić z nasion i pokroić na ok. 2 cm kosteczki. Dynię przeciąć na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i pociąć go w kostkę ok. 2 cm. Udka doprawić solą, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Obsmażyć w brytfance na oleju arachidowym z obu stron i wyjąć. Do tłuszczu po udkach dodać cebulę, pokrojoną dynię i przyprawy. Dusić na lekkim ogniu. Podlać białym winem, sokiem pomarańczowym, bulionem drobiowym i przez chwilę gotować. Dodać udka, posypać orzeszkami pinii. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 40 min.

Curry z dynią

Curry z dynią

Składniki:

– 1 filet z piersi kurczaka
– kawałek (około 1/2 kg) dyni
– 2 banany
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso, posypać curry, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką bulionu warzywnego, dusić przez około 1/2 godz.  Banany pokroić w plastry, a miąższ dyni w kostkę. Masło roztopić na patelni, podsmażyć na nim dynię, następnie dodać banany i jeszcze chwilę razem smażyć.    Dynię z bananami przełożyć do mięsa i jeszcze razem dusić przez około 5 min.

Kasza z dynią i mięsem

Kasza z dynią i mięsem

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 marchew średniej wielkości
– 1/2 pietruszki (korzeń)
– 1 cebula
– kawałek dyni
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– zioła prowansalskie
– bazylia suszona
– papryka słodka i ostra
– sól i pieprz świeżo mielone
– 3/4 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
– łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia
– natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Pokroić w niewielkie różnokształtne kawałki, skropić oliwą i doprawić papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2 (1:2,5). Po zagotowaniu wrzucić przecedzoną wcześniej kaszę. Gotować ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem. Obrać i pokroić warzywa. Dynię podsmażyć na maśle, kurczaka do miękkości, minutkę cebulę. Marchewkę wraz z pietruszką dusić w bulionie ok. 10 min. Dodać do kurczaka, dusić ok. 5 min. Doprawić.

Makaron z dynią

Makaron z dynią

Składniki:

– makaron
– 1/2 małej dyni
– 1/2 filiżanki płynnej śmietanki 18%
– 5 łyżek masła
– 3 szalotki
– 4 łyżki tartego parmezanu
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– gałka muszkatołowa
– gorgonzola
– prażone orzechy włoskie

Przygotowanie:

Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pokrojone cebulki, doprawić solą, dusić powoli, pod przykryciem około 10 min., nie zrumieniając. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić ok. 15 min. Dodać śmietankę, gorgonzolę i 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, posypać pozostałymi dwiema łyżkami parmezanu. Serwować z prażonymi orzechami.

Makaron z dynią i mięsem

Makaron z dynią i mięsem

Składniki:

– 100 g makaronu
– połówka piersi z kurczaka (ok. 200 g)
– 200 g dyni – pokrojonej w kostkę i upieczonej
– ok. 100 ml mleczka kokosowego
– ok. 1 cm imbiru
– posiekany ząbek czosnku
– ½ łyżeczki kardamonu
– szczypta soli i pieprzu
– łyżeczka soku z cytryny
– posiekana natka pietruszki
– oliwa

Przygotowanie:


Makaron ugotować. Pierś z kurczaka pokroić kostkę i lekko posolić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić imbir i czosnek, a następnie kurczaka. Gdy białko mięsa się zetnie, na patelnię wrzucić dynię i wlać mleczko kokosowe. Chwilę podgrzewać, po czym dodać sok z cytryny i kardamon, a następnie pietruszkę. Dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze i polać „sosem”.

Racuchy z dyni

Racuchy z dyni

Składniki:

– 2 szklanki rozgotowanej dyni,
– 2 jajka,
– 2 szkl. mąki,
– 0.5 l kefiru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– można dodać 2 kwaśne jabłka,
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić w drobną kostkę i rozgotować ja na małym ogniu. Tak rozgotowaną dynię odmierzyć w szklance, dodać kefir, proszek do pieczenia, jajka i pokrojone w talarki jabłka. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Podać z sałatą, wymieszaną z plastrami jabłek i żurawiną.

Babka dyniowa

Babka dyniowa

Składniki:


– 2 szklanki dyni
-1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Ubić jajka z cukrem, dodać olej, przesiana mąkę, cukier waniliowy, sodę oraz cynamon. Wymieszać mikserem, a potem dodać starta na jarzynowej tarce dynię i delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone wyjąć z foremki i obficie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Ciasto drożdżowe z dynią

Ciasto drożdżowe z dynią

Składniki:


– 2,5 dag drożdży
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 5 dag masła
– 2-3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
– 15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni

Przygotowanie:


W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia. 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 st. C około 40 min.

Ciasto jesienne z jabłkami i dynią

Ciasto jesienne z jabłkami i dynią

Składniki:

Ciasto:
– kostka masła lub margaryny 250g
– 4 szkl. mąki pszennej
– 3 żółtka
– 3/4 szkl. cukru pudru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– kilka kropli aromatu do ciast cytrynowego
Nadzienie:
– 1,5 kg kwaśnych jabłek
– ok. 3/4 kg miąższu dyni (bez pestek i skórki)
– 2-3 duże cytryny
– ok. 1 szkl. cukru kryształu (można dać mniej jeśli jabłka są mało kwaśne)
– ok. 20 szt. goździków
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
– 500 g serka mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki 36%
– 1 op. cukru waniliowego 16g
– 3-4 łyżki cukru pudru
– 15 dkg łuskanych pistacji niesolonych

Przygotowanie:

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać z gałką „lodów” z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.

Autor: Pyza

Zupa z dyni z jabłkami

Zupa z dyni z jabłkami

składniki:

 

  • 300 gram miąższu z dyni
  • 2 jabłka
  • kawałek imbiru około 7 cm
  • 250 gram cydru
  • 2 cebule
  • 30 gram masła
  • pół litra bulionu warzywnego
  • masło klarowane 20 gram
  • śmietana 30 % – 100 gram
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Pokroić w kostkę dynię, cebulę i imbir obrany wcześniej. Wszystko zeszklić na maśle, dolać cydr oraz bulion. Gotować całość na średnim ogniu przez 20 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Doprawić do smaku zupę, dodać jabłka, całość zmiksować. Podawać z dekoracją w postaci krążek jabłka.

 

zobacz również:

 

  1. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne

  2. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy

  3. Jesienne zupy – przepisy

  4. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Co zrobić z dyni na obiad – 19 super przepisów!

  1. avatar kaweczka pisze:

    pyszności i akurat na czasie :) U nas dzisiaj na obiad krem z dyni z grzankami z kozim serem, pyycha:)

  2. avatar Margaretkaw pisze:

    Uwielbiam dynię w każdej postaci, super przepisy :)

  3. avatar Misiaczka pisze:

    A gdzie można zakupić dziki ryż? Jakiś konkretny sklep się tym zajmuje, albo przez internet? Bo do tej pory się nie spotkałam z nim.

  4. avatar Enka pisze:

    Wczoraj po raz pierwszy robiłam dyniową zupę, wyszła ok, ale następnym razem wypróbuję pierwszy z podanych tu przepisów, zapowiada się pysznie :)

  5. avatar Kasia pisze:

    Tuż tuż halloween… będzie można popisać się przed znajomymi :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...