Pory zawijane w szynkę | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pory zawijane w szynkę

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

składniki:

  • 4 małe pory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie pomidory
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Pory oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha. Pokroić na 20 cm kawałki. Odcięte zielone części odłożyć. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć w nim pory. Naczynie przykryć, wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej. Pomidory umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić w grubsze plasterki. Zielone części porów drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory wyjąć z kuchenki mikrofalowej, każdy owinąć plasterkiem szynki. Na spodzie żaroodpornej formy ułożyć plasterki pomidorów, a na nich pory owinięte w szynkę. Posypać tartym serem i pokrojonymi częściami zielonymi porów. Oprószyć solą i pieprzem, naczynie przykryć, zapiekać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku 5 minut.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Pory zawijane w szynkę

  1. avatar bukati pisze:

    Fajne. Znam też wersję gdy się je zapieka pod beszamelem i też jest pycha. W ogóle od jakiegoś czasu ostro wcinamy pory i mocno polubiłam to warzywko!

Dodaj komentarz do bukati