Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem

20 kwietnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kurkuma swoje korzenie ma w Indiach i wyglądem przypomina imbir. Została doceniona głównie w kuchni azjatyckiej. Kurkumina odpowiada za żółtopomarańczowy kolor przyprawy. Już w starożytnych Chinach kurkuma była używana do leczenia chorób pasożytniczych, wrzodów, stanów zapalnych i skurczy menstruacyjnych.

Kurkuma posiada również właściwości żółciopędne dzięki czemu łagodzi stany przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Stosuje się ją w produkcji preparatów złożonych w dyfuzji trzustki oraz zaburzeniach trawienia. Dodatkowo kurkuma ochrania wątrobę przed uszkodzeniami, niewydolnością oraz stanami zapalnymi. Olejki eteryczne zawarte w imbirze usprawnią trawienie poprzez pobudzenie wytwarzania śliny i soku żołądkowego. Imbir pomoże Ci również, jeśli cierpisz na wzdęcia. To połączenie kurkumy, imbiru i cytryny (można ja też zastąpić świeżym sokiem pomarańczowym) to istna bomba detoksykująca organizm!

Sposób przygotowania napoju:

1 szklanka gorącej wody przegotowanej

¼ łyżeczki ekologicznej kurkumy w proszku

Sok z połowy cytryny lub 1/4 szklanki soku pomarańczowego

Szczypta czarnego pieprzu

Miód

starty kawałek imbiru około 1/ cm

Do wody dodajemy kurkumę, starty imbir, pieprz, chwilkę odczekajmy aby woda ostygła, po około 15 minutach dodajemy resztę składników, pić rano na czczo, pamiętając aby przed wypiciem wymieszać naszą miksturę.

 

zobacz również:

Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie

Jak oczyścić organizm z toksyn – 3 kroki do detoksykacji

Dieta na ostro – efekty stosowania i skala Scoville

Cudowne właściwości żurawiny

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Poranny napój detoksykujący: kurkuma z cytryną, imbirem i miodem

  1. avatar Ewa pisze:

    Kurkuma oprócz właściwości zdrowotnych ma walory smakowe. wykorzystywana jest w kuchni w wielu potrawach.
    Szczególnie zdrowe jest połączenie kurkumy z miodem, nazywane złotym mlekiem.

Dodaj komentarz do Ewa