Ewa Chodakowska jest trenerem personalnym, która zawładnęła sercami tysięcy Polek. Jej praca jest jej prawdziwą pasją i właśnie dlatego przynosi tak spektakularne efekty. Któż z nas o niej nie słyszał? Plany treningowe przystosowane są dla osób o różnym stopniu sprawności fizycznej.
OGÓLNE ZASADY ODŻYWIANIA:
- 5 posiłków dziennie (na początku nastawiać sobie budzik/alarm co trzy godziny dopóki nie będziemy sami głodni w tych porach).
- Pójść do dietetyka (wiadomo, to kosztuje…). Chodzi o to, aby kompetentna osoba ułożyła nam plan dobrany do naszego stanu zdrowia, obecnych wyników badań, preferencji itd. Jeśli dietetyk ma wyciągnąć kolejny plan z szufladki, to lepiej w ogóle nie iść!!
- ZAWSZE trzeba zjeść coś małego po treningu (nawet w nocy jeśli by to miało być pół jogurtu).
- ZAWSZE trzeba zjeść śniadanie.
- W ciągu dnia 70 % warzyw i 30 % owoców
- MIKROFALA = NIE!!!
- Produkty nabiałowe 0% NIGDY (witaminy rozpuszczają się w tłuszczach)
- SUSHI = OK!! (oczywiście bez majonezu czy smażonych rzeczy)
- JAK NIE JEMY TO SPALAMY MIĘŚNIE , A NIE TŁUSZCZ! (przykład: osoba otyła i bardzo chuda po odstawieniu jedzenia umrą w tym samym czasie, bo organizm będzie czerpał energię z mięśni!)
- Woda mineralna, nie źródlana. Ewa jest za teorią picia gdy czujemy się spragnieni a nie wmuszania w siebie 1,5 litra wody.
- Żadnych kolorowych napojów. Kawa OK.
- Żadnych sztucznych suplementów – koktajli białkowych i spalaczy tłuszczu. Działają, ale potem metabolizm bardzo zwalnia.
- JAKOŚĆ PRODUKTÓW PRZEDE WSZYSTKIM!!! – kurczak tylko BIO, jeśli nie to indyk (nie można go tak napakować hormonami)
- Ewa zdecydowanie preferuje robienie posiłków w domu – wiesz co jesz i ile jesz, ale mówi, że na mieście też można zjeść zdrowo. Nie chciała jednak podać, gdzie jada na mieście.
- Wiadomo, że nie zawsze będziemy w stanie przygotowywać i jeść same zdrowe posiłki. Dla osób, które dopiero przechodzą na zdrową dietę, jak i dla tych, które z różnych względów nie mogą do końca tak się odżywiać (np. ja jem obiady w pracy i mogę wybrać tylko z rzeczy, które są tam przygotowane) ważna jest zasada lepszego wyboru. Zamiast frytek weźmy ziemniaki, zamiast budyniu owoc itd.
- (Najlepiej po osiągnięciu upragnionej sylwetki) można zrobić sobie raz w tygodniu odskocznię i zjeść coś, do czego ma się słabość, np. lody czy gofra. Ważne, żeby to nie weszło w nawyk.
CO JEMY 2 H PRZED TRENINGIEM:
- Kanapka (bagietka ciemna) z kurczakiem (BIO) lub indykiem + zielenina
- Ryby
- Owoce (do godziny 15.00)
- Spaghetti – sos pomidorowy, makaron pełnoziarnisty, warzywa, parmezan
- Warzywa z krewetkami i/lub tofu i makaronem pełnoziarnistym lub ryżem
- Duszony kurczak z warzywami i ziemniakami (bez sosu)
- Fasolka gotowana (różne odmiany) + ziemniaki
- Musli + mleko/jogurt
CO JEMY NA 1 H PRZED TRENINGIEM :
- Świeże owoce
- Suszone owoce
- Koktajl mleczny – banany z mlekiem
- Sok ze świeżych owoców
CO JEMY DO 45 MIN PO TRENINGU:
- Świeże owoce
- Jogurt naturalny z 1 łyżką miodu
- Koktajl owocowy – zmiksowane owoce
- Koktajl z mleka/jogurtu naturalnego i owoców
- Bagietka ciemna z kurczakiem, twarogiem, jajkiem, tuńczykiem
- Garść suszonych owoców/orzechów
- Płatki owsiane z mlekiem
NATURALNE SPALACZE TŁUSZCZU :
- Warzywa- wszystkie ( w ciągu dnia najlepiej gotowane, wieczorem – surowe), ważna soczewica
- Owoce – wszystkie – do 15.00, w szczególności cytrusy
- Przetwory mleczne:– mleko,– jogurt naturalny,– twaróg,– kefir
- Orzechy
- Proteiny:– pierś z kurczaka (BIO),– pierś z indyka,– chuda wołowina,
- Tran,
- Białka z jajek
- Ryby:– flądra,– łosoś (surowy, gotowanyna parze, grilowany),– sardynki
- Podukty pełnoziarniste:– Ryż brązowy– Płatki owsiane
- Przyprawy:– Pieprz cayenne,– cynamon,– czosnek,– imbir,– pikantne papryczki
- Oliwa z oliwek, olej lniany
- Herbaty: Zielona/ czerwona – na 2 h przed jedzeniem, lub 2 h po jedzeniu
KALORYCZNOŚĆ:
– Jeśli chcemy schudnąć:
- 1500 kcal dziennie przy treningach 3 razy w tygodniu
- 1800 kcal dziennie przy treningach 5 razy w tygodniu
– Jeśli chcemy nabrać masy:
- 2000 – 2500 kcal dziennie = przy większym wysiłku, regularnych treningach
ŚNIADANIE EWY:
- Płatki owsiane (2 łyżki) i siemię lniane, słonecznik, żurawina (wszystko po łyżce), banan; lekko zagotować na kilku łyżkach wody aż się zrobi papka. Dodać dwie łyżki mleka sojowego i gotować max 15 sekund. Dodać kostkę gorzkiej czekolady.
Materiał źródłowy:www.fitblogerka.pl
zobacz również:
- Pyszne i zdrowe przekąski
- Dieta zgodna z grupą krwi A
- Prawidłowa dieta – czego unikać?
- Rodzaje aerobiku – opis i filmiki
Fajny artykuł. Aczkolwiek patrząc na śniadanie uważam, że byłabym totalnie głodna. Sama często przygotowuję owsiankę, ale dodaję min. 4 łyżki, do tego świeże owoce, jogurt naturalny i sporo orzechów/migdałów/itd. Skoro śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia to musi dać solidnego kopa :)