Pomidorki koktajlowe przepisy na dania | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pomidorki koktajlowe przepisy na dania

5 maja 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

pom0

Pomidory drobnoowocowe, powszechnie nazywane koktajlowymi to pomidory o drobnych owocach, coraz częściej uprawiane w ogrodach i na balkonach. Kiedy pojawią się na stole, zawsze zapewniają ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu. Hodowcy prześcigają się w tworzeniu nowych, ciekawych odmian. To doskonały dodatek i estetyczna dekoracja wielu potraw.

Pomidorki cherry można jadać zarówno na surowo, jak i duszone, gotowane, podsmażone czy upieczone. Wśród przepisów na dania z pomidorkami koktajlowymi znajdziecie przede wszystkim mnóstwo pomysłów na fantazyjne sałatki i przystawki z pomidorkami cherry, a także smakowite pizzerinki, tartę, zapiekankę oraz fantazje makaronowe o intensywnym smaku pomidorowym. Natomiast jeżeli chcesz rozpocząć dzień od dobrego śniadania, sprawdź przepis na jajka z pomidorkami koktajlowymi. Na pyszne przekąski polecamy włoskie dania z pomidorkami cherry, suto doprawione bazylią np: szaszłyczki z pomidorków, mozzarelli, przekładane liśćmi bazylii..

ppp

Pomidorki z makaronem i parmezanem

Składniki:
– 1 cytryna
pom1– pomidorki koktajlowe
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 filiżanki świeżego szczypiorku
– 4 ząbki czosnku, zmielone
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– makaron linguine
– 4 szklanki rukoli baby
– 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu lub sera Parmigiano-Reggiano

Przygotowanie:
Wymieszać skórkę (około 2 łyżeczki) i sok (około 3 łyżki) z cytryny, pomidory, olej, szczypiorek, czosnek, sól i 1/2 łyżeczki pieprzu. Ugotować makaron linguine według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić makaron i wrzucić do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, dodać mieszankę pomidorową i wymieszać. Dodać rukolę i wymieszać. Podawać posypane parmezanem i dodatkowo pieprzem.

 

Pomidorki z makaronem orzo po grecku

Składniki:
– 1 i 1/4 filiżanki makaronu orzo
– ser feta, pokrojony w kostkę lub grubo rozdrobniony
pom2– 1 szklanka posiekanych pomidorów koktajlowych roma
– 1/2 szklanki drylowanych oliwek kalamata
– 1 łyżka świeżej bazylii
– 1 łyżka świeżej natki pietruszki
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 mały ząbek czosnku, zmielony
– 1/2 łyżeczki świeżego oregano
– sól i pieprz czarny mielony

Przygotowanie:
Ugotować makaron orzo według wskazówek na opakowaniu, odcedzić przepłukać zimną wodą. Schłodzić makaron w lodówce (przez 1 do 2 godzin). Dodać ser feta, pomidory, oliwki, bazylię i pietruszkę, wymieszać.  Wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, czosnek i oregano. Wlać do mieszaniny makaronu, doprawić do smaku solą i zmielonym czarnym pieprzem.

Pomidorki pod ciastem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
pom3– 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
– 1 łyżka brązowego cukru
– 3/4 łyżeczki soli morskiej lub soli koszernej
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki świeżego oregano
– 6 filiżanek pomidorków cherry
– 3/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli morskiej lub soli koszernej
– 1/4 kostki masła
– 1/4 szklanki tartego sera cheddar
– 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę, brązowy cukier i 3/4 łyżeczki soli. Przykryć i gotować przez 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, ostrożnie dodać ocet. Wymieszać z oregano. Przenieść mieszaninę z patelni do miski i odstawić. Pomidory podpiec w piekarniku lub na patelni. Wymieszać z cebulą. Wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Wyrobić ciasto dodając masło, ser i mleko.
Ostrożnie kłaść ciasto na mieszaninie pomidorowej. Piec około 20 minut. Podawać ciepłe.

Pomidorki z dynią

Składniki:
– mała dynia makaronowa
– 1 łyżka oliwy z oliwek
pom4– sól i pieprz czarny mielony
– pomidorki koktajlowe
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki mielonego czosnku
– 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– świeża mozzarella, kulki
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– świeżo starty parmezan

Przygotowanie:
Pokropić dynię 1 łyżką oliwy z oliwek. Posypać solą i pieprzem. Umieścić połówki dyni, przeciętym bokiem na dół, w dużym naczyniu do pieczenia. Nakłuć skórę widelcem. Piec, przez 30 do 40 minut (do miękkości). Umieścić pomidorki w dużej misce, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i sól do smaku, dobrze wymieszać. Włożyć mieszaninę pomidorową w naczyniu do pieczenia i piec w piekarniku z dynią przez 20 minut. Doprowadzić do wrzenia bulion z kurczaka, dodać cebulę, gotować około 3 minut. Zdjąć z ognia, dodać pieczone pomidory z cebulą. Delikatnie docisnąć pomidory aby wypłynął sok. Dodać ser mozzarella, bazylię i miętę, dobrze wymieszać. Widelcem wyjąć miąższ z dyni, polać mieszaniną pomidorową i posypać parmezanem.

Pizza wegetariańska

Składniki:
– 1 duża cebula, grubo posiekana
pom5– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki soli
– razowe ciasto na pizzę
– sos pomidorowy lub sos do pizzy
– 1 duży ząbek czosnku, zmielony
– 2 szklanki tartego sera mozzarella
– 1/2 szklanki rozdrobnionego żółtego sera
– 1/2 szklanki drobno rozdrobnionej cukinii
– 1/2 szklanki rozdrobnionej marchewki
– czerwone i żółte pomidorki
– 1 łyżka świeżej bazylii

Przygotowanie:
Wymieszać razem cebulę, oliwę i sól. Podsmażyć lub podpiec na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Upiec ciasto do pizzy. Wyjąć z piekarnika. Rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, posypać czosnkiem. Posypać serem. Położyć pieczoną cebulę, żółty ser, cukinię i marchewkę. Ułożyć połówki pomidorków na wierzchu, posypać bazylią.
Piec przez 8 do 10 minut.

Tarta z pomidorkami

Składniki:
– 2 łyżki masła
– pomidorki koktajlowe
pom6– 2 szklanki plasterków cukinii
– suche francuskie grzanki z chleba (8 filiżanek)
– 3 szklanki tartego sera szwajcarskiego
– 8 jajek
– 3 szklanki mleka
– 1/4 filiżanki zielonej pietruszki
– 1/4 filiżanki świeżej bazylii
– 2 łyżki świeżego szczypiorku
– 1 łyżeczka soli czosnkowej
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Stopić masło na małym ogniu, dodać pomidory i cukinię. Gotować przez 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczynają tracić okrągły kształt, zdjąć z ognia. Grzanki wsypać do naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem, polać połową mieszanki z cukinią i połową sera. Powtórzyć warstwy z pozostałych grzanek, cukinii, pomidorków i sera. Wymieszać jajka, mleko, pietruszkę, bazylię, szczypiorek, czosnek sól i pieprz. Ostrożnie wlać mieszaninę do naczynia z grzankami. Delikatnie docisnąć. Przykryć i schłodzić przez 2 godziny. Rozgrzać piekarnik, piec przez 50 do 65 minut. Odstawić na 10 minut przed podaniem.

Steki z pomidorkami

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
pom7– 1 łyżka świeżego oregano
– 1 łyżka świeżego rozmarynu
– 2 ząbki czosnku, zmielonego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– chrupiący chleb
– steki z wołowiny
– sól i zmielony czarny pieprz
– 3 szklanki pomidorków cherry

Przygotowanie:
Wymieszać masło, olej, oregano, rozmaryn, czosnek, paprykę, 1/2 łyżeczki soli i czarny pieprz. Bardzo delikatnie posmarować kromki chleba mieszanką masła. Posypać obie strony steków solą i pieprzem. Grillować steki na ruszcie przewracając. W ciągu ostatnich 2 do 3 minut grillowania steków, położyć chleb na grillu obok mięsa. Wyjąć steki, owinąć folią i odstawić na około 6 minut. Rozgrzać patelnię, dodać pozostałą mieszankę ziołową i pomidory. Gotować i mieszać około 4 do 6 minut. Zrobić kanapki.

Makaron szpinakowy z pomidorkami

Składniki:
– makaron rurki
– 1 szklanka świeżego szpinaku
pom8– 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
– 2 łyżki tartego sera parmezan
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka wody
– 1/2 szklanki majonezu light
– pomidorki cherry
– 2 łyżki prażonych orzeszków pinii

Przygotowanie:
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić makaron, opłukać zimną wodą i osuszyć ponownie.
Wymieszać szpinak, bazylię, czosnek, ser, sól i pieprz. Dodać olej i wodę i wymieszać na pastę. Wymieszać majonez z pastą szpinakową. Dodać do makaronu i wymieszać. Schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem sałatkę posypać pomidorkami i prażonymi orzeszkami pinii.

pom9Gnocchi z pomidorkami

Składniki:
– sos pomidorowy
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1/3 szklanki śmietany
– 125 g pomidorów cherry
– 2 łyżki świeżych liści oregano
– ugotowany makaron gnocchi

Przygotowanie:
Wymieszać ciepły sos pomidorowy z winem, gotować przez 2 minuty. Dodać śmietanę i przekrojone pomidory – podgrzewać do 5 minut. Dodać bazylię i oregano. Ugotować makaron. Podawać z kluskami i ulubioną surówką, posypane pozostałymi pomidorkami.

Szparagi z pomidorkami

pom10Składniki:
– 2 pęczki szparagów
– pomidory cherry
– ¼ szklanki parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, nasmarować naczynie do pieczenia. Włożyć szparagi i dodać połówki pomidorków. Piec przez około 15 minut, aż szparagi zmiękną. Ocet balsamiczny gotować na średnim ogniu przez około 15 do 20 minut. Polać szparagi i pomidory i podawać na ciepło posypane parmezanem.

 

Kurczak z pomidorkami

Składniki:
– 4 filety z ud kurczaka
pom11– ½ łyżki oliwy z oliwek
– 1 puszka pomidorów
– pomidorki cherry
– 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
– ½ filiżanki sera mozzarella, tarty
– sól i pieprz
Sos włoski:
– 2 łyżki świeżych liści tymianku lub pociętych liści oregano (lub 1 łyżka suszonych)
– 1 łyżka posiekanych liści rozmarynu
– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 3 łyżki czerwonego wina lub białego octu winnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– ½ łyżeczki soli
– pieprz czarny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Podgotować ziemniaki, posypać odrobiną soli i pieprzu. Doprawić kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzać ½ łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka – około 3 minuty z każdej strony. Zdjąć patelnię z ognia i wylać nadmiar tłuszczu. Dodać ziemniaki i zalać pomidorami. Doprawić szczyptą soli i pieprzu i skropić sosem włoskim. Położyć pomidory koktajlowe na wierzchu i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać serem, a następnie piec przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści. Odstawić na 5 do 10 minut przed podaniem.

Jajka z pomidorkami

Składniki:
– 100 g brokułów
pom12– 200 g pomidorków cherry na łodyżce
– 4 średnie jaja
– 2 pełnoziarniste podpłomyki
– 2 łyżeczki nasion (słonecznik, dynia, sezam, siemie lniane)
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– szczypta płatków chilli

Przygotowanie:
Wypełnić szeroki rondel do jednej trzeciej pojemności wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać brokuły i gotować przez 2 minuty. Dodać pomidory i gotować przez 30 sekund. Wyjąć szczypcami lub łyżką cedzakową i ugotować jajka. Podzielić podpłomyki pomiędzy dwa talerze, dodać brokuły i pomidory. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i położyć na wierzchu. Posypać nasionami i skropić olejem. Doprawić odrobiną pieprzu i chili.

Kuskus z pomidorkami

Składniki:
– 12 pomidorków
pom13– 1 łyżka harissa
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– cebula
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka pasty tahini
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 200 g kuskus
– kilka listków mięty
– pół pęczka zielonej pietruszki
– 50 g prażonych płatków migdałów
– 400 g ciecierzycy

Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidory, harissa i 2 łyżki oleju. Piec przez 40-45 minut. Rozgrzać pozostały olej na dużej patelni, podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. W misce wymieszać jogurt, tahini i czosnek z przyprawami. Wsypać kuskus do dużej miski. Zalać 400 ml wrzącej wody. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Widelcem wymieszać zioła, migdały, ciecierzycę i pół cebuli. Podawać z sosem jogurtowym.

Pomidorki ze szparagami

Składniki:
– szparagi
pom14– pomidorki koktajlowe w różnych kolorach
– 1/2 szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola
– 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka pokrojonych liści bazylii
– 1/4 szklanki oliwy extra virgin oil
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Ugotować szparagi w dużym garnku w osolonej wodzie (2 minuty). Wyjąć i przepłukać zimną wodą. Wymieszać szparagi z pozostałymi składnikami w dużej misce. Podawać na zimno.

 

zobacz również:

 

  1. Jak podawać szparagi – przepisy na sosy
  2. Szparagi – różne przekąski i dania
  3. Jarmuż – jak podawać i różne przepisy na dania
  4. Smaczne inspiracje kulinarne

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Pomidorki koktajlowe przepisy na dania

  1. avatar Beata pisze:

    Uwielbiam pomidorki koktailowe i wykorzystywałam je głównie do sałatek , surówek oraz oczywiście do podjadania na surowo, bo są pyszne. Mnóstwo inspiracji i fajnych przepisów.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...