Dieta na jesienną chandrę | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta na jesienną chandrę

18 października 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, jesienią nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia a my tracimy humor. Jak temu zapobiec?

Coraz niższe temperatury i tęsknota za ciepłymi promieniami słońca często powodują jesienną chandrę. Budzimy się rano niewyspani, smutni, rozdrażnieni a codzienne obowiązki przygniatają jeszcze bardziej. To dokuczliwy stan, ale spokojnie można sobie z nim poradzić samemu. Przede wszystkim, zagospodarujmy sobie czas – zwłaszcza ten wolny. Nie wrastajmy w kanapę przed telewizorem. Lepiej sprawdzić w pobliskiej księgarni najnowsze bestsellery, iść z psem na spacer, umówić się z ukochaną osobą do tej restauracji, do której zawsze chcieliście iść. Takie drobne aktywności nie tylko poprawią samopoczucie, ale też sprawią, że nielubiane, chłodne miesiące szybciej miną.

 

Równie ważną kwestią jest dieta. Gdy humor nie dopisuje a na zewnątrz jest chłodno, chętniej sięgamy po tłuste i niezdrowe przekąski. Jeśli „zgrzeszysz” raz w tygodniu, nic się nie stanie, ale pamiętaj by pozostałe posiłki były pełne witamin i mikroelementów. Ich niedobór może sprawić, że pojawią się problemy z koncentracją, praca będzie zajmować więcej czasu i w rezultacie szybciej zniechęcać. Zbyt niska ilość odpowiednich składników odżywczych obniża odporność, łatwiej „przemarzamy” i przeziębiamy się.  Dlatego jesienią warto zwrócić uwagę na sezonowe warzywa i powstałe na ich bazie zapiekanki, sałatki i surówki. Szczególnie przyjrzyj się tym bogatym w witaminę A (szpinak, dynia), C (pomarańcze, grejpfrut), E (migdały) oraz z wysoką zawartością cynku i selenu (pestki dyni, słonecznika).

 1

Jeśli jesteś zabieganą osobą, z witaminową pomocą przychodzą soki. Podstawowa zasada – zawsze sprawdzajmy czy producent oferuje nam sok czy napój. Jeśli nie ma wyraźnej informacji na ten temat, najprawdopodobniej mamy do czynienia z czymś słodzonym o owocowym smaku, jednak bez zawartości witamin. Przeciwieństwem takich produktów są soki Limena Fresh&Cool, powstające na bazie świeżych, wyciśniętych w 100% owoców. Przy ich produkcji nie użyto żadnego koncentratu, wody, cukru, ani konserwantów czy sztucznych barwników. Przykładowo, każda 750ml butelka soku pomarańczowego powstała z ponad 2,2 kg owoców. To oznacza, że otrzymujemy dużą porcję witaminy C oraz folacynę, które stymulują układ odpornościowy. Pomarańcze są również bogate w minerały, głównie potas oraz wapń. Z kolei miąższ zawarty w soku dostarczy organizmowi dodatkowego błonnika, który korzystnie wpłynie na proces trawienny. Z takim wsparciem, jesienna chandra odejdzie w zapomnienie.

 

Koszt: 750 ml / ok. 8 zł

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz