Parmezan z migdałów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Parmezan z migdałów

21 maja 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Płatki drożdżowe to ostatni hit na blogach nie tylko wegetarian i wegan, ale też osób, które w swojej kuchni nie chcą zrezygnować ze smaku umami, a nie dopuszczają do stosowania glutaminianu. Z płatków można wykonać fenomenalny parmezan z migdałów, który można dodawać do wszelkiego rodzaju makaronów i past. Są świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju serowych i mięsnych smaków, i jak już je raz skosztujecie to gwarantujemy, że pokochacie ten smak.

hlf-101ii

Przepis na parmezan z migdałów:

 

  • szklanka łuskanych migdałów
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • odrobina papryki chili
  •  szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, doprawiając do smaku, można dodawać do zup, makaronów, sałatek.

http://cdn.onegreenplanet.org/wp-content/uploads/2010/10//2013/01/Raw-Almond-Parmesan.jpg

 

Płatki drożdżowe korzystnie oddziałują na skórę, paznokcie i włosy. Zawierają mnóstwo cennych witamin, mikroelementów, enzymów m.in. cynk, niacynę (B3), biotynę (B7) oraz witaminy z grupy B (B5, B6, B12). Niedobory tych witamin powodują pogorszenie stanu skóry, wypadanie włosów i ich przedwczesne siwienie.
Ponadto obecny w drożdżach cynk jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu włosów. Jest również stosowany w leczeniu nadmiernie przetłuszczającej się i trądzikowej cery.

Zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B oraz wiele substancji mineralnych – fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Ze względu na bogaty skład płatki drożdżowe są idealnym suplementem diety w przypadku problemów ze skórą lub włosami. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych. Mogą zapobiegać nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry i włosów.

Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego chromu płatki drożdżowe warto stosować podczas odchudzania. Dodatkowo są one źródłem wielu substancji odżywczych, których pozbawiamy organizm podczas restrykcyjnych diet. Dzięki zdolności regulacji poziomu cukru we krwi chrom może być pomocny w ograniczaniu napadów wilczego głodu, pojadania pomiędzy posiłkami oraz nadmiernego apetytu na słodycze. Chrom pomaga także kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego zaleca się jego podawanie w przypadku cukrzycy oraz hipoglikemii.

 

Więcej informacji oraz dostępność na Helfy.pl

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...