Wielkanocna pascha – klasyczny przepis z różnymi dodatkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wielkanocna pascha – klasyczny przepis z różnymi dodatkami

24 marca 2021, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Ten słodki specjał, podobnie jak kutia bożonarodzeniowa upowszechnił sie w naszym kraju dzięki kuchni kresowej. Deser przez wielu nieznany i niedoceniany, ustępuje miejsca mazurkom, babkom i sernikom na wielkanocnym stole. Jak go przygotować i z jakimi dodatkami podać? Oto przepis na klasyczną paschę w trzech nowoczesnych wydaniach, którymi zachwycisz swoich gości.

pascha klasyczna

„Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Jest ona co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko“ mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy. „Danie daje ponadto nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami i polewami. Zaserwowanie go w zmodyfikownej wersji z dodatkiem delikatnych musów będzie prawdziwą ozdobą stołu.‘

Paschę przygotować można na dwa sposoby: na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego lub na gorąco robioną z mleka. Choc zdaniem wielu samodzielne warzenie mleka jest zbyt skomplikowane, zachęcamy do próby. Trzy warianty musów urozmaicą deser nadając mu nowego charakteru.

Pascha klasyczna

Składniki:

  • 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
  • 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
  • 250 g masła (miękkie, niesolone)
  • 200 g cukru pudru
  • bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)

Przygotowanie: Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem. Do miseczki wrzucić ser  stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem.

Mus z mango i limonki

Składniki:

  • 1 mango
  • sok z 1 limonki
  • łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ limonki

Przygotowanie: Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.

Sos z granatu

Składniki:

  • 1 granat
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.

Mus korzenno-borówkowy

Składniki:

  • 3 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać, a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować do zgęstnienia sosu.

Zaskoczycie swoich gości pomysłowością, nie bójcie się łączenia nietypowych produktów. Unikatowe kompozycje często okazują się strzałem w dziesiątkę. A może podczas tegorocznej Wielkanocy skusicie się na paschę na słono?mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz