Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany

8 września 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Na wstępie rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące pochodzenia papryki: wywodzi się nie z Węgier czy Bułgarii, ale Ameryki Południowej i Środkowej. To właśnie stamtąd przybył do nas ten psiankowaty owoc.

Psiankowaty? To znaczy, że należy do tej samej rodziny co ziemniaki, pomidory, tytoń i tak dalej. Posiada wiele odmian, jednak najprościej podzielić ją na słodkie (których nigdy nie brakuje w Polsce) i ostre, o które coraz częściej dopomina się spora grupa osób. Odmianę słodką Bułgarzy jadają codziennie, a nawet 3-4 razy na dzień! Może właśnie dzięki temu jeden długowieczny przypada tam na 250 obywateli? Dla porównania, w innych krajach na świecie jedna osoba po osiemdziesiątce przypada na 10 000 mieszkańców.

Papryka nazywana jest żywym vitaralem. Dlaczego? Ponieważ w swoim strąku posiada komplet witamin i soli mineralnych. Najwięcej jest w niej witaminy C, bardzo dużo B1, PP, trochę z kompleksu B, a także dość dużo witaminy A. Ponadto w papryce obecna jest też witamina E. Z soli mineralnych można wymienić tu: potas, wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Dzięki temu warzywo wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie, poprawia kondycję układu nerwowego, a także wzmacnia mięśnie i kości. Stabilizuje ciśnienie krwi, chroni również przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ze względu na obecność sporych ilości błonnika oczyszcza jelita i poprawia pracę układu pokarmowego. Działa też moczopędnie, co wpływa na przyspieszenie procesu oczyszczania organizmu.

Różne znane nam odmiany i ich właściwości:

  • papryka czerwona – w swoim składzie posiada bardzo duże ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W związku z tym poprawia wzrok i wygląd skóry – zapewnia piękną cerę, nadając jej naturalny odcień. Dzięki witaminie C spowalnia proces powstawania zmarszczek. Bardzo polecana ludziom, którzy posiadają kruche naczynia krwionośne, ze względu na kolejny składnik: rutynę.

 

  • papryka zielona – zalecana kobietom w ciąży oraz paniom, które planują w najbliższej przyszłości zostać matkami – obfituje w kwas foliowy. Poprawia parametry krwi oraz wpływa na dobre samopoczucie, wpływa na układ nerwowy i ma właściwości krwiotwórcze. To doskonałe źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości i seksapilu.

 

  • papryka żółta – najbardziej ceniona za posiadanie w swoim składzie luteiny i zeaksantyny, które unieszkodliwiają wolne rodniki w siatkówce oka, zapewniając dobre widzenie; dostarcza także witaminy E.

 

Na koniec przedstawię przepis na faszerowaną paprykę. Jest to danie, które coraz częściej w ostatnim czasie pojawia się restauracjach czy barach.

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut

Ilość porcji: 6

Potrzebne produkty: 6 czerwonych papryk, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 10 pieczarek, 4 łyżki masła, 4 łyżki łagodnego ketchupu, 40 dekagramów mielonego mięsa wołowego, 150 gram sera feta, 100 gram ryżu, 1 łyżka suszonego oregano, 3 łyżki natki pietruszki, 2 łyżeczki vegety, 15 dekagramów sera żółtego, sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyć papryki, odkroić kapelusze, a następnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Równocześnie w osolonej wodzie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Wcześniej obrane pieczarki i cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć na maśle. Po przeciśnięciu przez praskę czosnku, dodać go wraz z mięsem mielonym do pieczarek. Razem smażyć około 10 minut.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, pokruszony ser feta, ketchup, natkę pietruszki, vegetę, oregano. Następnie wymieszać składniki i doprawić pieprzem ziołowym oraz solą.
  4. Lekko oprószyć solą i pieprzem wnętrza papryk i wypełnić do samej góry przygotowanym farszem. Posypać startym żółtym serem, po chwili przykryć kapeluszami. Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem oraz podlanego około trzema łyżkami oliwy.
  5. Papryki powinny piec się w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach przez około godzinę.

 

Pozostaje nam tylko wyskoczyć na chwilę do najbliższego warzywniaka, wybrać dla siebie odpowiednią odmianę papryki i cieszyć się jej smakiem oraz pozytywnym wpływem na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Smacznego :)

 

zobacz również:

Owoce goji jak działają dla zdrowia i urody – właściwości lecznicze

Kurkuma i jej właściwości

Papryka na zdrowie, urodę i figurę – przepisy na pyszne dania

Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Papryka – właściwości zdrowotne i różne odmiany

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Z papryki najczęściej robię leczo :)

  2. avatar Ana Mikołaj orzeszki pisze:

    Super przepis.. bardzo ciekawy artykuł.. nie wiedziałam że każdy kolor ma takie różne właściwości.. Super się dowiadywać takich ciekawostek

Dodaj komentarz do Ana Mikołaj orzeszki


FORUM - bieżące dyskusje

Czyżby remont?
Uwielbiam remonty,prawdziwą demolkę w domu,by móc później sobie posprzątać i delektować się pięknem wnętrza.
Dom spokojnej starości
Na starość to tylko dom spokojniej starości, przynajmniej będę miała towarzystwo, odpowiednią opiekę medyczną....
Zmarszczki i bruzdy
Zmarszczki i bruzdy to efekt starzenia się skóry. Możemy podzielić je na dwa rodzaje:...