Panna cotta na mleczku kokosowym

1 kwietnia 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.

Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej

3 łyżeczki cukru

laska wanilii

1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.

Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Sposób na puszyste ręczniki
Wycieranie się szorstkim ręcznikiem nie należy do przyjemności. Milutki, pachnący, puszysty ręcznik sprawia przyjemność...
Sprawdzone triki na mycie okien
Jest kilka sztuczek, dzięki którym możemy umyć okna łatwo i bez pozostawiania smug....
Zmiany w L4 - płatne przez ZUS
Od 2025 roku zasiłek chorobowy będzie wypłacany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych już...
Dodatkowe opłaty w szpitalach
Jeśli jest się osobą ubezpieczoną, to sam pobyt w szpitalu posiadającym umowę z Narodowym...