OVOBIOVITA Initium największe odkrycie roku! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

OVOBIOVITA Initium największe odkrycie roku!

27 czerwca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Dwie Wrocławskie uczelnie, Uniwersytet Medyczny” oraz „Uniwersytety Przyrodniczy”, uczyniły milowy krok w ogólnoświatowych poszukiwaniach rozwiązania problemów zdrowotnych. Przeprowadzony przez nie projekt badawczy „OVOCURA”, otrzymał już 17 patentów i wygląda na to, że stał się nadzieją na wszechstronną i kompleksową prewencję chorób XXI wieku.

 

ovobiovita nagrody złoty otis

Wrocławskim naukowcom udało się w sposób naturalny uzyskać z jaja kurzego unikalnie WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY, kompleksowo odnawiające organizm na poziomie komórkowym. Otwiera to nowe spektrum możliwości prewencyjnych, a w perspektywie leczniczych, w walce z chorobami cywilizacji.

JAJO JAKO GENIALNY MATERIAŁ BIOLOGICZNY

Projekt badawczy OVOCURA rozpoczął się w 2009 roku pod kierunkiem prof. dr hab. Tadeusza Trziszki. Jak twierdzą pomysłodawcy i inicjatorzy projektu, przyzwyczailiśmy się, że jajo to zwykły produkt spożywczy, a tymczasem jest ono fenomenalnym, fascynującym materiałem biologicznym, który dopiero w ciągu ostatnich 15 lat doczekał się należnych mu badań. Badania „Ovocura” zakończono w pierwszym kwartale 2013 roku i zakończyły się sukcesem przewyższającym oczekiwania twórców. W wyniku pracy całego zespołu uzyskano aż 17 patentów, wyniki badań prezentowane były na ponad 30 naukowych konferencjach, krajowych i międzynarodowych, w 14 krajach, m. in. w Australii, Brazylii, Holandii, Japonii, Kanadzie i w Niemczech.

„WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY”

Najprościej rzecz ujmując, wrocławscy naukowcy opracowali nowej generacji „jaja doskonałe” – wzbogacone o m.in. witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Z nich wygenerowano z kolei „WZBOGACONE OVOFOFOLIPIDY”.

„WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY”, czyli fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego, to jedna z fundamentalnych substancji życia, szczególnie ważna dla funkcji mózgu, serca i wątroby. Regulują ciśnienie tętnicze, mają działanie antystresowe i regeneracyjne.

Sekret „jaja doskonałego”, które powstało w efekcie projektu „Ovocura”, tkwi w doborze odpowiednich warunków chowu oraz w prowadzonym pod ścisłym nadzorem procesie żywienia kur. Nioski dostają paszę o opatentowanym składzie, opartą na naturalnych składnikach. Są to preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. W efekcie uzyskuje się jaja, które oprócz zwiększonej zawartości witamin są wielokrotnie bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3. Tak wzbogacone ovofosfolipidy posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną w porównaniu z fosfolipidami pochodzenia roślinnego.

 

Zakres dzialania - infografika

PRZEWAGA OVOFOSFOLIPIDÓW NAD FOSFOLIPIDAMI ROSLINNYMI

Przemysłowym źródłem pozyskiwania fosfolipidów są rośliny oleiste, w tym soja, ale zawierają ich zaledwie ok. 2%. Tymczasem, już żółtko zwykłego jaja, które spożywamy na co dzień, zawiera aż 20% ovofosfolipidów! Istotniejszy jest jednak odmienny skład kwasów tłuszczowych w strukturze ovofosfolipidów. W fosfolipidach pochodzenia roślinnego jedynym reprezentantem kwasów tłuszczowych omega-3 jest kwas alfa linolenowy (ALA), którego zawartość jest relatywnie niska. Natomiast w przypadku ovofosfolipidów paleta kwasów omega-3 jest znacznie szersza: poza kwasami typu ALA, zawiera najbardziej cenne dla życia kwasy tłuszczowe DHA, a po specjalnym wzbogacaniu również EPA.

Warto dodać, że dostępne handlowo preparaty lecytyny sojowej nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na białko sojowe, którym preparaty lecytynowe mogą być zanieczyszczone, stąd też ovofosfolipidy z żółtka jaja stanowią atrakcyjną alternatywę.

„WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY” lepsze od niewzbogaconych, czyli WYŻSZOŚĆ „JAJA DOSKONAŁEGO”

Znamy już przewagę ovofosfilipidów pochodzących z żółtka zwykłego, spożywczego jaja nad fosfolipidami pochodzenia roślinnego. Ale to nie wszystko.

ooo

„Jaja doskonałe” i pozyskane z nich „WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY” zawierają12 razy więcej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA) w porównaniu do zwykłych spożywczych jaj. Ponadto uzyskany efekt wbudowania kwasów z grupy n-3 do struktury „wzbogaconych ovofosfolipidów” daje maksymalną przyswajalność, nieporównywalnie większą w stosunku do suplementów rynkowych, zawierających fosfolipidy roślinne, w których kwasy EPA i DHA występują w formie trójglicerydów.

Wobec powyższego przewaga „WZBOGACONYCH OVOFOSFOLIPIDÓW” nad fosfolipidami roślinnymi wydaje się być bezdyskusyjna.

Skutki presji cywilizacji odczuwają najbardziej mózg, serce, wątroba i nerki. Istnieje wiele suplementów wspomagających, jednak żaden z nich nie działa kompleksowo.

W wyniku badań „Ovocura” powstał pierwszy i jedyny na świecie preparat o działaniu kompleksowym, zawierający wzbogacone ovofosfolipidy:

„OVOBIOVITA INITIUM”

OVOBIOVITA Initium

„OVOBIOVITA Initium” to pierwszy na świecie preparat zawierający składniki kompleksowo regenerujące i opóźniające starzenie się komórek organizmu. Dzięki unikalnym WZBOGACONYM OVOFOSFOLIPIDOM wspomaga jednocześnie serce, mózg, wątrobę i nerki.

Polski rynek farmaceutyczny już dziś uznał OVOBIOVITA Initium największym odkryciem roku, honorując preparat dwiema prestiżowymi nagrodami Złoty Otis 2014 w kategoriach „Debiut Roku” oraz „Preparaty Immunostymulujące”. To najważniejsze nagrody w branży przyznawane przez konsumentów najlepszym innowacyjnym farmaceutykom dostępnym w aptekach bez recepty.

Niezwykłą siłę preparatu stanowi równoczesne wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, funkcji mózgu i układu nerwowego, pamięci i koncentracji, ogólnej odporności psychofizycznej organizmu, regeneracji wątroby i pracy nerek oraz procesu rekonwalescencji po przebytych chorobach.

OVOBIOVITA®Initium przeznaczona jest przede wszystkim dla osób: z zaburzeniami układu sercowo- naczyniowego, w szczególności ze zwiększonym poziomem cholesterolu i/lub z nadciśnieniem tętniczym. Dla osób intensywnie pracujących umysłowo, narażonych na długotrwały wysiłek i stres, osób borykających się z zaburzeniami koncentracji i pamięci, z problemami pracy wątroby i nerek. Preparat polecany jest również w okresie rewitalizacji po przebytych chorobach, w celu wzmocnienia ogólnej kondycji psychofizycznej organizmu.

„OVOBIOVITA Initium®” jest efektem badań i doświadczeń dwóch znamienitych naukowców: Tadeusza Trziszki, profesora zwyczajnego w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Trziszka zainicjował i prowadził projekt badawczy „Ovocura”. Oraz Henryka Różańskiego, doktora nauk biologicznych z zakresu medycyny. Dr. Różański przez 10 lat prowadził badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi wybranych substancji roślinnych. Jest autorem ponad 100 prac naukowych.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do OVOBIOVITA Initium największe odkrycie roku!

  1. avatar danako pisze:

    Witam, bardzo chętnie go wypróbuję, a może i moje klijentki chciałyby spóbować taki specyfik o działaniu wstrzymującym proces starzenia.
    http://www.spaakcesoria.pl

  2. avatar Inga08 pisze:

    potrzebuję

  3. avatar DE NY pisze:

    Zgłaszam się :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...