Oleje w kapsułkach wegańskich Pro Aktiv | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Oleje w kapsułkach wegańskich Pro Aktiv

6 czerwca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. Ale weganizm to nie tylko dieta, ale także styl życia. Weganie dążą bowiem do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Marka Pro Aktiv wychodząc na przeciw oczekiwaniom i potrzebom wegan wprowadziła na rynek oleje w kapsułkach wegańskich, agarowych jako suplementy diety. Kapsułki polecane są również dla wszystkich konsumentów, którzy nie przepadają za spożywaniem oleju, nie tylko wegan.

OLEJ ROKITNIKOWY SYBERYJSKI Pro Aktiv w kapsułkach wegańskich

Suplement diety uzupełniający dietę w kwas α – linolenowy oraz linolowy.  Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6,7,9 które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka.

Składniki: olej z rokitnika (Hippophae Rhamnoides) zimno tłoczony, nierafinowany, agar. Jedna kapsułka zawiera 0,4 g oleju i 0,002 g agaru.

Produkt naturalny. Olej rokitnikowy otrzymywany jest z dojrzałych owoców rokitnika rosnącego na czystych ekologicznie terenach Syberii.

 

Syberyjska medycyna ludowa od wieków stosuje olej z owoców rokitnika. Jednak dopiero na przestrzeni ostatnich lat zauważono, jak ważną rolę może on odgrywać w prawidłowym funkcjonowaniu komórek. Olej z rokitnika zawiera wiele substancji prozdrowotnych i ma działanie holistyczne dla naszego organizmu. Pierwszą z nich są tak zwane flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające. Ważnym składnikiem są także garbniki. Działają one antybakteryjnie, przeciwzapalnie, bardzo pozytywnie wpływają na stan skóry.

Olej z rokitnika to źródło witamin (A, B, C, E, K), dlatego wspomaga on także odporność organizmu. Duże ilości witamin, karotenoidów (prowitamina A), nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów, w tym żelaza, magnezu i krzemu sprawia, że olej odżywia organizm oraz pobudza go do regeneracji. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 7, 9, które mają ogromne wspomagające działanie. Zawarte w oleju z rokitnika fitosterole neutralizują wolne rodniki, w związku z czym olej z rokitnika nazywany jest źródłem młodości.

Rokitnik dobrze działa na układ krwionośny i pokarmowy. Olej z rokitnika doskonale sprawdza się przy chorobach jelit, zatwardzeniach, niedrożnościach i zapaleniach jelit, pozwala uchronić się przed zmianami miażdżycowymi, a także przed nadciśnieniem. Profilaktyczne zażywanie oleju z rokitnika przeciwdziała ryzyku udaru mózgu, choroby wieńcowej czy zawału serca, bowiem zawarte w rokitniku sterole roślinne oraz duże ilości witamin C i E sprawiają, że olej produkowany z jego owoców przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Olej pozwala też skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu.

Z uwagi na wysoką zawartość fenolokwasów, flawonoidów i witamin roślinę wykorzystuje się jako surowiec leczniczy i kosmetyczny. Prócz tego śmiało mogą po niego sięgać osoby cierpiące na zapalenie stawów. Warto pamiętać także o tym, że olej rokitnikowy stosuje się po to, aby zapobiegać negatywnemu wpływowi promieni rentgenowskich, ale też po to, aby zabezpieczyć organizm przed szkodliwym działaniem niektórych leków.


Stosowanie: 3 kapsułki dziennie 15 minut przed posiłkiem.

Przeciwwskazania: Indywidualna nietolerancja, nadwrażliwość na składniki. Okres ciąży.

Wartość energetyczna: 3780 Kj, 900 kcal
Tłuszcze 99,8g/100g

Udział kwasów tłuszczowych w 100 g:

Udział kwasów tłuszczowych w 100 g:   

wielonienasycone:
(Omega 3) linolenowy  C 18:3                    0,1
(Omega 6) linolowy C 18:2                       56,6

jednonienasycone:
(Omega 9) oleinowy  C 18:1                     25,9

nasycone:
palmitynowy  C 16:0                                 8,7
oleopalmitynowy 16:1                              1,9
stearynowy  C18:0                                   6,0

Węglowodany, w tym cukry 0,8
Białko 0
Sól 0

Zawartość karotenoidów ilości (w przeliczeniu na beta-karoten), mg%  180

Suplement diety/90 kapsułek (400 mg)

Cena: 37 zł

Przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

OLEJ Z PESTEK ARBUZA Pro Aktiv w kapsułkach wegańskich

Suplement diety uzupełniający dietę w kwasy linolowy i oleinowy. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zawiera wysoką zawartość wielu cennych składników, takich jak cynk, selen, karoten, witaminy E, B, C, PP oraz innych. Regularnie stosowany przywraca równowagę kwasowo-zasadową, ułatwia prawidłowe trawienie oraz normalizuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. Zawiera cynk i selen, które są szczególnie przydatne dla mężczyzn.

Produkt naturalny.  Olej został wyprodukowany z pestek najszlachetniejszych odmian arbuzów uprawianych na ekologicznych obszarach Środkowej Azji. Tłoczony jest na zimno, tradycyjnymi metodami. Z jednego kilograma nasion uzyskuje się około 200 ml oleju.

Składniki: olej z pestek arbuza (Citrullus lanatus), zimno tłoczony, nierafinowany, agar. Jedna kapsułka zawiera 0,4 g oleju i 0,002 g agaru.

 

Ootanga czy Kalahari Oil, olej z pestek arbuza występuje pod wieloma nazwami. Znany jest i doceniany na całym świecie. Olej z pestek arbuza zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy oraz fitosterole dzięki czemu pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Doskonale nadaje się dla uzupełnienia diety w nienasycone kwasy tłuszczowe. Fakt, że olej jest tłoczony na zimno i nieoczyszczony (nierafinowany) sprawia, że kwasy tłuszczowe w nim zawarte są w stanie nienaruszonym i niezmienionym – dokładnie takie jakie stworzyła natura.

Pestki arbuza zawierają ponadto: retinol (karotenoid pełniący funkcję witaminy A) niezbędny do prawidłowego widzenia i poprawiający zdrowie oczu, witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6), które dbają o układ nerwowy i odporność organizmu, witaminę PP, witaminę C o działaniu antyoksydacyjnym, minerały (magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas), które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, układu odpornościowego, wyglądu skóry i pracy mózgu oraz cytrullinę – substancję naturalnie występującą w pestkach, która wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne, a także poprawiające wytrzymałość mięśni, zwiększające ich wydolność tlenową i wysiłkową.

Olej z pestek arbuza wykazuje silne właściwości przeciwzapalneoraz zwiększa akumulację glikogenu co jest istotne w walce z cukrzycą. Podobnie jak pestki dyni, również pestki arbuza zaliczają się do nasion o działaniu przeciwpasożytniczym. Nasion arbuza zawierają substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit i są pomocne w leczeniu żółtaczki i chorób wątroby. Medycyna ajurwedyjska z kolei pestkami arbuza leczy nadciśnienie.Pestki arbuza mają także właściwości przeciwbólowe i silnie antyoksydacyjne. Arginina aminokwas obecny w pestkach arbuza wspomaga produkcję tlenku azotu w organizmie i jest pomocna w leczeniu zaburzeń erekcji.

 

Spożycie: 2-3 kapsułki dziennie.

Przeciwwskazania: Indywidualna nietolerancja, nadwrażliwość na składniki. Okres ciąży.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.  Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.  Przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.  Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze do 20 °C.

Wartość energetyczna: 898 kcal/100 g produktuUdział kwasów tłuszczowych w 100 g:    wielonienasycone:
(Omega 3) linolenowy  C 18:3                   0,1
(Omega 6) linolowy C 18:2                       64,9jednonienasycone:
(Omega 9) oleinowy  C 18:1                     21,6
gondolowy C 20:1                                    0,2nasycone:
stearynowy  C 18:0                                   4,4
palmitynowy  C 16:0                                 5,9
oleopalmitynowy  C 16:1                            0,1
arachidonowy  C 20: 0                               0,3
behenowy C 22:0                                      0,4Węglowodany, w tym cukry 2,1
Białko 0
Sól 0

Suplement diety/90 kapsułek (400 mg)

Cena: 33 zł

OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY Pro Aktiv w kapsułkach wegańskich

Suplement diety uzupełniający dietę w kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. Stosowanie preparatu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Oprócz witaminy C znajdujemy tu witaminy: E, K, B1, B2, B3 (PP), B6, olejki eteryczne, błonnik. Owoce dzikiej róży to źródło kwasów organicznych i naturalnych cukrów, makroelementów (P, K, Ca, Mg) i mikroelementów (Fe, Cu, Mn, Zn).

Produkt naturalny.
Olej z owoców dzikiej róży wpływa na odporność, dobrą pamięć i dobry nastrój. Dzika róża poprawia wzrok, tworzy ochronną barierę w organizmie przeciwko chorobom i infekcjom. Olej, dokładnie tak jak sama róża, doskonale wzmacnia system odpornościowy, jest stosowany jako multiwitamina w okresie jesienno-zimowym i przyspiesza funkcje metaboliczne. Owoc róży jest bowiem surowcem witaminowym. Zawiera głównie witaminę C, czyli kwas L-askorbowy. Witamina C odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed grypą i przeziębieniem, wzmacnia tętnice, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Olej zawiera także inne witaminy, takie jak B1, B2, B3 (PP), A, E i K.
Olej z owoców dzikiej róży zapobiega procesowi starzenia i ma korzystny wpływ na zdolności umysłowe. Ma również korzystny wpływ na układ krwionośny – ściany naczyń krwionośnych są wzmocnione, a krzepnięcie krwi ulega poprawie. Dzika róża ma również pozytywny wpływ na pracę wątroby i nerek, a także na organy żeńskie. Owoce dzikiej róży są źródłem antyoksydantów nie tylko ze względu na obecność witaminy C, ale także ze względu na zawartość polifenoli (flawonoidów, proantocyjanidyn). Polifenole jako antyoksydanty mogą działać na różne sposoby: poprzez wymiatanie wolnych rodników, bezpośrednio reagując z wolnymi rodnikami i poprzez hamowanie lub wzmacnianie działania enzymów. Flawonoidom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegawcze w przypadku chorób układu krążenia.
Regularne spożywanie oleju może poprawić funkcjonowanie wątroby i nerek oraz przewodu żołądkowo-jelitowego i pęcherzyka żółciowego. Ten eliksir zdrowia jest w stanie wyeliminować niedokrwistość i niedobór witamin. Jest również bardzo skuteczny w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Dzika róża i olej wpływają również na stan emocjonalny człowieka. Czasami psychoterapeuci przepisują go jako lek przeciwdepresyjny – aby wyeliminować niepokój, zmęczenie, agresję i stres.
Badania nad dziką różą wykazały obecność wielu składników mineralnych, zarówno makroelementów (Na, K, Ca, P, Mg, S), jak i mikroelementów (Fe, Cu, Zn, Mn, Al). Obecność tych pierwiastków ma znaczenie dla gospodarki wodnej, regulacji równowagi osmotycznej i jonowej organizmu (Na), prawidłowych skurczy mięśni (K), przepuszczalności błon komórkowych, wytrzymałości kości i zębów (Ca), prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego (Mg), magazynowania insuliny w trzustce, syntezy białek (Zn), transportu tlenu i magazynowania tlenu w mięśniach (Fe), biosyntezy hemoglobiny (Cu), prawidłowego rozwoju tkanki kostnej (Mn).

Składniki: olej z dzikiej róży (Rosa canina) zimno tłoczony, nierafinowany. Jedna kapsułka zawiera 0,4 g oleju i 0,002 g agaru.

Stosowanie: 1 kapsułka trzy razy dziennie.

Przeciwwskazania: Indywidualna nietolerancja, nadwrażliwość na składniki. Okres ciąży.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.  Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.  Przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Wartość odżywcza:                            
Wartość energetyczna – 3772 KJ – 898 kcal / 100 g

Udział kwasów tłuszczowych w 100 g:   

wielonienasycone:
(Omega 3) linolenowy  C 18:3                    0,1
(Omega 6) linolowy C 18:2                       64,0

jednonienasycone:
(Omega 9) oleinowy  C 18:1                     23,5
gondolowy C 20:1                                    0,1

nasycone:
arachidonowy  C 20:0                               0,2
palmitynowy  C 16:0                                 7,6
stearynowy  C18:0                                   3,5

Węglowodany, w tym cukry 1,1
Białko 0
Sól 0

Karotenoidy nie mniej niż 10 mg/100 g                  *50%
Witamina E   nie mniej niż 50 mg/100 g                 *25%
Witamina C   nie mniej niż 5 mg/100 g                   *8%
* – % RDS (dzienne zalecane zapotrzebowanie)

Suplement diety/90 kapsułek (400 mg)

Cena: 33 zł

OLEJ JARZĘBINOWY SYBERYJSKI Pro Aktiv w kapsułkach wegańskich

Suplement diety uzupełniający dietę w kwasy linolenowy, linolowy i oleinowy. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Zawiera kwas foliowy, amigdalinę, kryptoksantynę, witaminę E, dużą ilość witaminy C, ryboflawinę, witaminy P, pierwiastki śladowe (mangan, żelazo, aluminium), fosfolipidy, karoten. Jarzębina wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych, a także skóry i kości, reguluje równowagę elektrolitową organizmu, pomaga przezwyciężyć stres i wysiłek fizyczny.

Produkt naturalny. Olej jarzębinowy otrzymywany jest z dojrzałych owoców jarzębiny rosnących na czystych ekologicznie terenach Syberii.

Składniki: olej z jarzębiny (Sorbus aucuparia L.), zimno tłoczony, nierafinowany, agar. Jedna kapsułka zawiera 0,4 g oleju i 0,002 g agaru.

Olej jarzębinowy zawiera kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, amigdalinę i olej tłuszczowy, kryptoksantynę, różne cukry, kwasy: kwas jabłkowy, kwas foliowy, kwas winowy i kwas cytrynowy, małą ilość garbników, olejek, substancje przeciwbakteryjne, pierwiastki śladowe (mangan, żelazo, aluminium), witaminy P (kwercetyna, izokwercetyna, rutyna), karotenoidy, witaminę E, dużą ilość witaminy C, ryboflawinę, antocyjany (w tym cyanidin) garbniki, fosfolipidy (kefalin, lecytyna), pektyny, karoten.

Jednym z ważnych elementów jarzębiny jest kwas askorbinowy. To rzadki przypadek, gdzie natura daje nam naturalny środek antyseptyczny w naturalnej postaci. Ze względu na zawartość żelaza w owocach, witamin C i E, jarzębina jest stosowana jako naturalna multiwitamina. Witamina C zawarta w jarzębinie jest kilka razy większa niż w cytrynie. Regularne spożywanie oleju z owoców jarzębiny wpływa korzystnie m.in. na układ odpornościowy, kości i skórę.

W leczeniu wewnętrznym olej z owoców jarzębiny jest polecany przy awitaminozie, chorobie nadciśnieniowej, zaburzeniach układu moczowego, pokarmowego, bólach reumatycznych, mięśniowych. Owoce jarzębiny działają też odtruwająco na organizm. Dzięki zawartości retinolu wzmacnia organizm i chroni przed nowotworami, a także bierze udział w procesie rozrostu tkanki kostnej oraz w procesach zachodzących w siatkówce oczu. Natomiast witamina K to ważny uczestnik procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą.

Zawarte w owocu jarzębiny karotenoidy pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, a więc chronią przed wolnymi rodnikami i mają właściwości przeciwnowotworowe. Owoce jarzębiny zawierają także witaminę B i PP oraz również sód, potas, miedź i magnez. Znajdziemy w nich także inne cenne składniki: garbniki, które mają właściwości bakteriobójcze, ściągające oraz wzmacniające organizm oraz pektyny, odpowiedzialne za redukcję cząsteczek złego cholesterolu, a więc chroniące układ krążenia. Pektyny mają też pozytywny wpływ na pracę jelit oraz mikroflorę bakteryjną.

Spożycie: 2-3 kapsułki dziennie.

Przeciwwskazania: Indywidualna nietolerancja, nadwrażliwość na składniki. Okres ciąży.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.  Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed wilgocią i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Wartość odżywcza:
Tłuszcze 99,8 g / 100 g
Witamina E   nie mniej niż 50 mg/100 g
Witamina C   nie mniej niż 5 mg/100 g
Karotenoidy nie mniej niż 10 mg/100 g

Wartość energetyczna – 3772 KJ – 898 kcal / 100 g

Udział kwasów tłuszczowych w 100 g:   

wielonienasycone:
(Omega 3) linolenowy  C 18:3                  0,1
(Omega 6) linolowy C 18:2                       64,9

jednonienasycone:
(Omega 9) oleinowy  C 18:1                     21,6
gondolowy C 20:1                                    0,2

nasycone:
stearynowy  C 18:0                                   4,4
palmitynowy  C 16:0                                 5,9
arachidonowy  C 20: 0                               0,3
behenowy C 22:0                                      0,7

Węglowodany, w tym cukry 1,9
Białko 0
Sól 0

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz