Obrońcy serca, czyli co zrobić, żeby nie odwiedzać kardiologa
Nasze serce potrzebuje relaksu, lekkiej diety oraz dużo ruchu. Naukowcy twierdzą, że może pracować nawet 120 lat. Warto więc o nie zadbać.
Ludzkie serce waży 300-350 gramów, ma kształt zaciśniętej pięści i jest tytanem pracy. Codziennie pompuje ponad siedem ton krwi, a ona przepływając przez tętnice i żyły pokonuje około 90 tysięcy kilometrów. Jest najważniejszym ogniwem całego układu krążenia. Dlatego należy o nie dbać przez całe życie.
Czego nie lubi serce?
Na pewno jedzenia obfitującego w tłuszcze i substancji zawartych w dymie tytoniowym. Czynniki te zwiększają ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych, niekiedy może nawet dojść do zakrzepu, a w konsekwencji do martwicy mięśnia sercowego (zawał) lub udaru niedokrwiennego mózgu. Statystyki wykazują, że około 60% dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu.
Co robić, aby zapobiec chorobom serca?
Przede wszystkim zwiększyć aktywność fizyczną, zminimalizować stres oraz zmienić dietę oraz ograniczyć ilość tłuszczów i soli. Ważne jest też rzucenie palenia. Należy poddawać się regularnym badaniom, przede wszystkim mierzyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi.
Resweratrol wspomaga serce
Ta naturalna substancja, której najwięcej jest w skórce czerwonych winogron, charakteryzuje się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. A zatem wspomaga walkę z podwyższonym cholesterolem. W ciągu ostatnich 20 lat naukowcy potwierdzili, że osoby spożywające substancje zawierające resweratrol są mniej narażone na miażdżycę, zawał serca i udar mózgu. Amerykańscy badacze odkryli, że duże dawki tej substancji poprawiają nie tylko funkcje serca, ale nawet siłę mięśni.
Oliwa z oliwek
Zdecydowanie zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów, cukrzycy typu D, a nawet depresji. Jest jednym z podstawowych i najważniejszych składników diety śródziemnomorskiej, a ze względu na jej korzystny wpływ na nasze zdrowie warto z niej korzystać przy przygotowywaniu posiłków.
Składnik białek – arginina
Ten organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, występujący w pożywieniu jako składnik białek, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, łagodzi arytmię i normalizuje zaburzenia rytmu serca.
Wzbogacone o taką wiedzę możemy postarać się, aby w naszej kuchni nie zabrakło naturalnych obrońców serca, dzięki czemu zadbamy o zdrowie swoje i całej rodziny. Farmaceuci proponują nam także wspomagająco suplementy diety, które można nabyć w aptekach na terenie całego kraju lub sklepach online.
zobacz również:
- 7 zasad dbania o serce
- Brokuły chronią serce i stawy
- Czego potrzebuje nasze serce?
- Dlaczego kołacze nam serce?
Moja mama ma problemy z sercem i w związku z tym ma zalecenia do brania taksyfoliny z witaminą c i zwiększenie podaży warzyw i więcej ruchu. Ale to powietrze jakie teraz mamy to nie sprzyja ruchowi Jak żyć????