Witaminowe sposoby walki z podwyższonym cholesterolem:
witamina B3, inaczej kwas nikotynowy, witamina PP albo niacyna – badania naukowe potwierdzają, że duże dawki tej witaminy w sposób aktywny obniżają poziom cholesterolu!
Aktywna forma niacyny (amid kwasu nikotynowego) po dostaniu się do krwiobiegu obniża poziom triglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższa poziom dobrego (HDL). W perspektywie oznacza to, że działa profilaktycznie w takich chorobach jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca czy zawał.
Źródła pokarmowe niacyny: orzechy, rośliny strączkowe (soja, groch, fasola), chude mięso, nabiał.
Uwaga! wysokie spożycie słodyczy i cukru obniża stężenie niacyny we krwi.
witamina C, czyli kwas askorbinowy – witamina ta podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, badania pokazują, że 1 g witaminy C dziennie podnosi poziom HDL o 8% – efekt uzyskuje się jedynie przy długotrwałym stosowaniu diety bogatej w tą witaminę.
źródła pokarmowe kwasu askorbinowego: dzika róża, cytryna, jagody, truskawki, natka pietruszki, papryka czerwona
witamina E, czyli tokoferol: badania francuskie i izraelskie pokazują, że podawanie przez trzy miesiące 500 I.U. witaminy E dość znacznie podnosi stężenie cholesterolu HDL. Warto jednak dodać, że zapotrzebowanie człowieka dorosłego na tokoferol wynosi 22,5 I.U. Bezpieczna dawka, to natomiast 1500 I.U. Zatem spokojnie możemy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w witaminę młodości.
źródła pokarmowe tokoferolu: oleje (sojowy, słonecznikowy), migdały, jaja, orzechy, kiełki pszenicy, zielonolistne warzywa.
Wapń: okazuje się, że ten pierwiastek jest korzystny nie tylko dla naszych kości, ale również dla układu krążenia. Badania pokazują, że 1 g wapnia podawany przez 8 tygodni obniżył poziom cholesterolu u osób z jego podwyższonym stężeniem.Wzbogacając dietę w ten pierwiastek warto pamiętać, że produkty bogate w wapń są często także bogate w cholesterol
źródła pokarmowe wapnia: produkty nabiałowe – sery żółte, białe sery serwatkowe, napoje fermentowane.
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl
zobacz również:
Cholesterol na dobrym poziomie
Jak obniżyć cholesterol?
Obalamy dietetyczne mity!
Jak powstaje cholesterol?
Badania na cholesterol byly w zasadzie zle robione, to znaczy srednia. Nie badalo sie ludzi, ktorzy jedza tylko na przyklad mieso, jajka, smalec, maslo, ryby, czyli zero roslin. U nich cholesterol na poziomie 350-380 to norma. Jedza tak po 20-50 lat i czuja sie znakomicie, wygladaja duzo mlodziej niz ich rowiesnicy i nie wiedza co to „choroba”.
nie zapominajmy o płatkach owsianych, są doskonałe na obniżenie poziomu cholesterolu