Niskokaloryczne słodkości. Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet! Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Niskokaloryczne przekąski

6 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

skd240533sdc

Jesteś na dicie i kuszą Cię słodycze? My pokażemy Ci co wybrać, żeby nie tylko jeść smacznie, ale też nie przytyć!

Jabłkowa przekąska

15

  • 4 jabłka – obrane, pokrojone w drobną kostkę
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

W rondelku wymieszać jabłka, woda, cukier i cynamon. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 15 do 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozgnieść widelcem.

 

Słodkie grzanki

13

  • 4 kromki chlebka tostowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szt jajko

Jajko roztrzepać w małej miseczce. Dodać stopniowo mleko i mąkę cały czas mieszając, ucierać aż do momentu gdy znikną grudki. W powstałej masie namoczyć każdą kromkę z obu stron. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zdjąć z patelni i polać miodem. Można również posypać wiórkami i owocami.

 

Hawajski szaszłyk z kurczaka

12

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 8 bez skóry, bez kości, połówki piersi kurczaka – pokroić na 2 cm kawałki
  • 1 ananas pokrojony w kawałki
  • szaszłyki

 

W szklanym naczyniu wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, sherry, olej sezamowy, imbir i czosnek w proszku. Namoczyć kawałki kurczaka i ananasa w zalewie, aż będą dobrze pokryte. Przykryć i marynować w lodówce co najmniej 2 godziny.

Rozgrzać grill na średnim ogniu.

Lekko naoliwić ruszt. Nabić kurczaka i ananasa na przemian na szpikulce. Grill 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu.

Można przygotować również na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

 

Mrożone cynamonowe gruszki

11

  • 1 gruszka
  • 2 szklanki jogurtu waniliowego
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

 

Wycisnąć z gruszki sok. Gruszkowe puree włożyć do blendera.

Zmiksować gruszki, dodać sok, jogurt, cukier, cynamon i ziele angielskie i szybko miksować. Całość zamrozić.

 

Sałatka owocowa

 10

  • 1 garść świeżych truskawek, kroimy w plasterki
  • 1 garść winogron bez pestek, koimy w pół
  • 3 banany, obrane i pokrojone
  • 250 ml jogurtu truskawkowego

 

Owoce pokroić. W dużej misce, wrzucić razem truskawki, winogrona, i banany. Polać jogurtem. Podawać od razu.

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

  • płatki owsiane – 5 łyżek
  • mleko – 3/4 szklanki
  • migdały słupki – 2 łyżeczki
  • miód – 2 łyżki
  • kakao – 3 łyżki

 

Mleko gotować aż będzie gorące, dodać płatki i wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać.

Wyłączyć gaz, dodać miód, posiekane migdały (jedna łyżeczka), mieszać, przełożyć do miseczki, wierzch udekorować pozostałą częścią migdałów.

 

Źródło: Na Widelcu

 

Jogurtowe śniadanie pełne bakalii

2

  • jabłko – 1 szt.
  • płatki – 4 łyżki
  • żurawina – 2 łyżki
  • dżem papaja – 2 łyżki
  • rodzynki – 2 łyżki
  • jogurt – 200 ml

 

 

Żurawinę i rodzynki sparzyć we wrzątku. Następnie nałożyć jogurt do miseczki, dodać płatki i wymieszać. Umyć i pokroić jabłko, dodać 3/4 do jogurtu. Dodać odsączoną z wody żurawinę i rodzynki oraz dżem z papai. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć dekorację z jabłka.

Źródło: Na Widelcu

Owsianka orzechy ze śliwkami w miodzie

 

  • mleko – 3/4 szklanki
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • suszone śliwki – 8 szt.
  • miód – 2 łyżki
  • tarte orzechy laskowe – 4 łyżki

 

Nalać mleko do specjalnego garnka, a następnie podgrzać. Dodać wtedy płatki owsiane i gotować jeszcze 3 minuty.

Suszone śliwki wyjąć na deskę do krojenie i pokroić każdą na cztery.

Do płatków dosypać orzechy (3 łyżki). Dodać miód (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie przełożyć do miseczki. Wiech udekorować śliwkami, posypać resztą orzechów i polać pozostałą częścią miodu.

Źródło: Na Widelcu

 

Owocowe szaszłyki

9

  • 5 dużych truskawek, przekrojonych w pół
  • 1/4 kantalupa, pokroić w kostki lub kulki
  • 2 banany, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 jabłko, pokroić na kawałki
  • 20 szaszłyków

 

Nabić truskawki, kantalupa, banan i jabłko na przemian na kawałki szaszłyki (umieszczając co najmniej po 2 kawałki owoców na każdym patyku). Ułożyć szaszłyki owocowe ozdobnie na półmisek.

 

Quinoa Pudding

8

  • 1 szklanka quinoa
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki soku z jabłek
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Umieść quinoa w sito i dokładnie opłukać. Pozostawić do wyschnięcia, a następnie umieścić quinoa w rondelku z wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Przykryć garnek i utrzymać na wolnym ogniu, aż całą wodę wchłanianie quinoa i zmięknie (około 15 minut).

Dodać sok z jabłek, rodzynek, sok z cytryny, cynamon i sól. Przykryć garnek i pozostawić na wolnym ogniu przez 15 minut dłużej. Dolać ekstrakt waniliowy. Podawać na ciepło.

 

Ostra gruszka z granatem

7

  • 3 gruszki – obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 granat
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie)
  • 4 gałązki świeżych liści mięty do dekoracji (opcjonalnie)

 

Włożyć plasterki gruszki i nasiona granatu do miski. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wsypać brązowy cukier, gałkę muszkatołową i cynamon do małej filiżanki, wymieszać, a następnie dodać do owoców. Przed podaniem przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Udekorować odrobiną posiekanych migdałów i gałązką mięty.

 

Truskawki w winie

6

  • 3 szklanki truskawek
  • ½ szklanki cukru białego
  • 1 1/2 szklanki białego wina

 

Umieścić truskawek w średniej misce. Posypać cukrem, następnie wlać wino. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin.

Postawić truskawki w temperaturze pokojowej przez 15 do 20 minut przed podaniem.

 

Pikantne jabłka

5

8 jabłka

2 łyżki cukru białego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 szklanki cynamonowych cukierków

 

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.

Umieść wszystkie składniki w kuchence mikrofalowej miski. Włączyć mikrofalowe na 15 minut, mieszając co 5 minut.

Przykryć folią i ostudzić lub podawać na ciepło.

 

Ananasowo-marchewkowy deser

4

1 opakowanie galaretki cytrynowej

1 puszka ananasa

4 duże marchewki, pokrojone

 

W dużej misce przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu. Przechowywać w lodówce, aż zgęstnieje, około 1 godziny.

Gdy galaretka zgęstnieje, wymieszać z ananasem i rozdrobnione marchewki. Przykryć i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny.

 

Cynamonowy ryż

3

  • 1 szklanka ryżu niegotowane
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mleka beztłuszczowe
  • 5 łyżek rodzynki
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru

 

Do rondelka dodać wodę, ryż, mleko, rodzynki i margarynę, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień do niskich, przykryć i gotować, aż płyn wchłania i ryż zmięknie, około 15 minut. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.

 

zobacz również:

  1. Odchudzanie – porady
  2. Skuteczne diety
  3. Dietetyczne przepisy
  4. Sport i fitness – ćwicz i chudnij!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Niskokaloryczne przekąski

  1. avatar Martyna9476 pisze:

    Ten cynamonowy ryż muszę wypróbować, uwielbiam oba główne składniki. :)

Dodaj komentarz do Martyna9476


FORUM - bieżące dyskusje

Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...