Naturalne dermokosmetyki z olejem z konopi indyjskich

6 listopada 2018, dodał: Alfa i Omega

Konopie indyjskie to roślina, która nadal budzi mnóstwo kontrowersji. Pochodzi z górskiego rejonu Hindukusz, choć obecnie uprawiana jest w wielu miejscach i znana jako konopie siewne. Zgodnie z religią hinduską konopie uważane są za roślinę świętą i wiążą się ściśle z bogiem Śiwą. Hinduscy asceci sadhu palą tzw. gandzi oraz spożywają danie z migdałów, mleka oraz konopi wprawiając się w specjalny stan psychofizyczny. Konopie od lat są stosowane jako używka i narkotyk. Obecnie coraz bardziej popularne jako lek skutecznie zmniejszający ból w chorobach przewlekłych, a także stosowane w produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów.

Kosmetyki z konopi indyjskich – działanie zgodnie z naturą

Naukowcy odkryli efektywne działanie konopi indyjskich na organizm ludzki. Roślinę wykorzystuje się m.in. do produkcji dermokosmetyków pozwalających zmniejszyć objawy wielu chorób skórnych, m.in. łuszczycy i trądziku . W składzie preparatów kosmetycznych znajduje się olej uzyskany z nasion konopi. Olej jest substancją płynną o o korzenno-orzechowym zapachu. Olej konopny nie jest tłusty, chociaż zawiera aż 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprawia, że olej z konopi jest jedną z dobroczynnych substancji o niezwykle skutecznym działaniu. Organizm ludzki nie wytwarza kwasów nienasyconych, dlatego warto dostarczać je z zewnątrz w postaci preparatów kosmetycznych.

Jak oznaczone są produkty kosmetyczne z olejem z konopi indyjskich?

Na opakowaniach preparatów kosmetycznych z zawartością konopi indyjskich znajdziemy nazwę „Cannabis Sativa Seed Oil” oraz grafikę z charakterystycznym, wydłużonym listkiem.

Cenne zalety oleju konopnego

Olej z nasion konopi to bogate źródło witamin z grupy A, D oraz E, coraz częściej wykorzystywany do produkcji olejków i kremów do twarzy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że to jedyny olej pochodzenia roślinnego, który zawiera CBD – kannabidiol przeciwdziałający dermatozom. Posiada silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jest stosowany jako składnik kosmetyków immunostymulujących zapobiegając tym samym różnym problemom skórnym. Olej konopny idealnie sprawdza się także jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych i regenerujących, przeznaczony dla cery dojrzałej i suchej. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu znakomicie dotlenia i odżywia skórę dojrzałą. Efektywnie natłuszcza skórę nie pozostawiając tłustej warstwy.

Olej konopny – doskonały składnik kosmetyków do skóry problematycznej.

Olej z konopi to składnik wielu kremów i balsmów przeznaczonych do pielęgnacji cery wrażliwej. Wykorzystuje się do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych zarówno do cery tłustej i trądzikowej ze skłonnościami do wyprysków, jak również do skóry wrażliwej i suchej. Kremy z zawartością oleju konopnego regulują poziom serum zmniejszając łojotok. Łagodzą także podrażnienia i świąd skóry pozytywnie wpływając na jej wygląd. Regularnie stosowane zmniejszają również przebarwienia skórne oraz zaczerwienienie. W ofercie sklepu internetowego medicalhemp.pl można znaleźć wiele specjalistycznych kosmetyków do cery młodej oraz dojrzałej.

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Sztuczne kwiaty to dekoracji
Polecam rozeznać się w ofercie firmy www.erena.pl. Trudnią się w imporcie i sprzedaży...
wózek riko naturo ecco opinie
Sama posiadam wózek marki Riko a dokładniej Riko Marla i uważam że wózek jest...
Krem ,czy baza?
Moim zdaniem powinno się używac i kremu, i bazy- mają one przecież całkiem...
Codzienny make up
Ja w codziennym makijażu zawsze stawiam na brwi i rzęsy. Moim zdaniem...