Litrowa butelka kolorowego napoju zawiera przynajmniej 400 kcal, czyli dziesięć czubatych łyżeczek cukru, oraz związki, które mogą uczulać: barwniki, aromaty, słodziki, konserwanty, kwasy i stabilizatory.
Najwartościowszą grupę napojów stanowią te z 20 % zawartością soków owocowych. Najgorszą – barwione syntetycznie barwnikami z dodatkiem aromatów i mnóstwem cukru.
Oto, co najczęściej skrywa butelka kolorowego płynu:
WODA = BAZA
Zwyczajne napoje zawierają 90% wody, a dietetyczne aż 99 %. Woda ta jest specjalnie uzdatniana, aby napój osiągnął pożądany smak. Oznacza to, że mogą znajdować się w niej śladowe ilości niklu, kadmu i chloru wywołujące reakcje alergiczne.
AROMATY = POKUSA
Mikroskopijne cząsteczki chemiczne uwalniane podczas otwierania butelki pobudzają wszystkie receptory w jamie ustnej i nosie. Naturalne aromaty w napojach pochodzą z ziół, przypraw, olei i naturalnych wyciągów. Napoje o smaku owocowym zazwyczaj zawierają naturalne ekstrakty z owoców. Przykładem może być też kofeina w napojach typu cola. Używane są także aromaty identyczne z naturalnymi, czyli imitacje chemiczne aromatów, które można spotkać w przyrodzie, oraz zapachy syntetyczne zbudowane ze związków chemicznych niespotykanych w naturze.
BARWNIKI = UCZTA DLA OCZU
Nasycone kolory napojów kuszą do zakupu. Płyny mogą być kolorowane dwoma rodzajami barwników: naturalnymi, które pozyskuje się na drodze ekstrakcji z owoców, warzyw, jadalnych części roślin, i syntetycznymi, które nie występują w przyrodzie.
Najważniejszymi barwnikami naturalnymi są: karoten, chlorofile, antocyjany, barwnikami syntetycznymi zaś: tartrazyna i żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa i karmin, czerwień koszenilowa.
CUKIER = WZMACNIACZ AROMATU
Cukier jest obok barwnika i zapachu najważniejszym składnikiem napoju. Bez niego aromat nie miałby swojej siły działania, dlatego musi być go sporo. Używanymi słodzikami (w wersji light) w Polsce są:
– acesulfam K (E950) – 130-200 razy słodszy od cukru,
– aspartam (E951) – 160-200 razy słodszy niż cukier,
– sacharyna ( E954) – ok. 300-500 razy słodsza od cukru.
ŚRODKI KONSERWUJĄCE I ANTYUTLENIACZE
Napoje nie psują się zbyt szybko dzięki zawartości kwasów i dwutlenku węgla. Jednak długie trzymanie na półce produktu powoduje duże zmiany smaku i koloru, dlatego do napojów dodaje się niewielkie ilości konserwantów. Najpopularniejszymi są benzoesan sodu i sorbinian potasowy. Antyutleniacze chronią produkt przed szkodliwym wpływem tlenu z powietrza i przedłużają trwałość witamin dodawanych do napojów.
Emilia