Najdziwniejsze fobie kulinarne – lęk przed jajkiem sadzonym… | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najdziwniejsze fobie kulinarne – lęk przed jajkiem sadzonym…

17 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla większości z nas jedzenie to jedna z czołowych przyjemności życia, jednak od każdej reguły są wyjątki. Niektórzy odczuwają paniczny lęk przed czosnkiem, inni przed sadzonymi jajkami. Zobacz ranking fobii kulinarnych, o jakich nie śniło się filozofom przygotowany przez portal wp.pl.

Miejsce 10. PARVOCOQUOFOBIA

aaa

lęk przed jedzeniem posiłków w barach przy autostradzie. Dotyczy głównie Amerykanów notorycznie oglądających horrory klasy B, których krwawa akcja jest osadzona właśnie w niewinnie wyglądającym przydrożnym barze. Psychologowie przyczyny lęku upatrują w przekonaniu, że „mali kucharze” (a zatem i malutkie restauracyjki i bary) są po prostu kiepskie.

Miejsce 9. ALLIUMFOBIA

czosnek
lęk przed czosnkiem. Niezwykle rzadka fobia. Cierpiącym na nią osobom na sam widok znienawidzonego warzywa robi się sucho w ustach. Występują także zawroty głowy, drżenie rąk i nóg, a w ekstremalnych przypadkach omdlenia.

Miejsce 8. Lęk przed kartonem mleka

A carton of milk with cow pattern

Dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych, które w pewnym okresie swojego życia były permanentnie zachęcane do jedzenia pożywnej zupy mlecznej. Psychologowie upatrują przyczyny tej fobii w osobach kucharek z przedszkola, z uporem maniaka serwujących to mleczne danie. Bo ilu z nas źle wspomina zupę mleczną z uporem maniaka serwowaną przez przedszkolne kucharki, butlę z kaszą na mleku wpychaną przed snem lub  po prostu szklankę ciepłego mleka, której zawartość trzeba było wypić, bo przecież mleko jest zdrowe? Ilu z nas właśnie zupę mleczną umieściłoby na 1 miejscu listy potraw najbardziej znienawidzonych w dzieciństwie?

Miejsce 7. FANSOFOBIA, czyli lęk przed herbatą

herbata

Przyczyny tej fobii szuka się w spotkaniach rodzinnych, w których uczestniczyło się, „bo tak kazali rodzice” w dzieciństwie i młodości. Tę fobię wymienia Tim Lihoreau w swojej książce „Spokojnie, to tylko fobia!”. Osoby cierpiące na tę fobię z niesmakiem i lękiem wspominają grono ciotek, babć i wujków rozłożonych na fotelach, kanapach i pufach, popijających herbatę i proszących o dolewkę.

Miejsce 6. HOLUSOFOBIA, czyli lęk przed warzywami

warzywa

Często przyjmuje postać odmowy jedzenia jarzyn w określonym kolorze. Holusobowie bywają jednak niekonsekwentni. W USA odnotowano przypadek cierpiących na tę fobię studentów, którzy odżywiali sie wyłącznie frytkami, przekonując się wzajemnie, że ziemniaki to nie warzywa.

 Miejsce 5. Lęk przed jedzeniem w towarzystwie

rest

Dość popularna fobia społeczna, skutecznie utrudniająca życie. Osoby dotknięte tym lękiem nie są w stanie przełknąć posiłku, jeśli obok nich znajduje się ktoś obcy. Najczęstsze objawy to uczucie ściśniętego gardła lub kluchy w gardle oraz mdłości. To wyjątkowo uciążliwa fobia uniemożliwiająca partycypowanie w zbiorowych imprezach i zjedzenie posiłku w restauracji.

Miejsce 4. FAGOFOBIA – lęk przed połykaniem

jedze
Może być groźna w skutkach, prowadzi bowiem do szybkiego utraty wagi i niedożywienia. Może doprowadzić też do innej fobii – do lęku przed jedzeniem w ogóle.

Miejsce 3. ALEKTORFOBIA

kkk

lęk przed zamówieniem kawy w restauracji. Wbrew pozorom cierpi na nią wiele osób. Psychologowie twierdzą, że ten lęk często spowodowany brakiem wiedzy konsumenta na temat tego, co oznaczają tajemniczo brzmiące nazwy w kawiarnianym menu. Zgoda, nie wszyscy wiedzą co znaczy enigmatyczna nazwa macchiato, ale żeby od razu panikować?

Miejsce 2. ARACHIBUTYROPHOBIA

maslo

Lęk przed masłem orzechowym. Szczególnie, gdy przykleja sie do podniebienia. Informacja o tej fobii często wywołuje śmiech, jednak osobom cierpiącym na nią wcale nie jest do śmiechu. Sam widok słoika może doprowadzić do uczucia duszności, zaburzenia oddychania i omdlenia.

Miejsce 1. Lęk przed sadzonymi jajkami.

sadz

O tej fobii usłyszał cały świat za sprawą 23-letniej Brytyjki. Kobieta, na widok jajka sadzonego odczuwa tak silny stres, że traci przytomność.
Za: kuchnia.wp.pl.

Zobacz również:

  1. Najstraszniejsze rzeczy znalezione w jedzeniu
  2. 10 najdziwniejszych potraw świata
  3. Najdroższe przekąski świata
  4. Najdziwniejsze fobie świata

 

 

 




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Najdziwniejsze fobie kulinarne – lęk przed jajkiem sadzonym…

  1. avatar Masłowska pisze:

    a ja kocham jajka sadzone i w ogóle się ich nie boję, wręcz przeciwnie:)

  2. avatar Ashtar pisze:

    Uwielbiam mleko i wszelkie jego pochodne. 28 lat, od groma upadków i ani jednej złamanej kości. Jak tu go nie kochać ?

  3. avatar pinkmause pisze:

    Jeżeli materiał jest ciekawy warto go popularyzować, moim skromnym zdaniem. Jeśli podane jest źródło – to wszystko jest zgodne z zasadami. Podobnie przecież działają inne strony, jak np. sfora, kciuk, joemonster i wiele innych.
    Nie widzę więc problemu, a podany link – hi hi hi – też jest przedrukiem ze strony podanej przeze mnie.

Dodaj komentarz do pinkmause


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...