Kwas masłowy, inaczej kwas butanowy jest organicznym związkiem chemicznym, naturalnie występującym kwasem tłuszczowym. Dokładniej jest to szybkoprzyswajalny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy. Maślan sodu to inna postać kwasu masłowego, jego sól sodowa. W organizmie człowieka w jelicie grubym kwas masłowy produkowany jest przez bakterie fermentujące niestrawione węglowodany oraz błonnik. Jednak przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego mogą pojawić się problemy z niewystarczającą ilością maślanu sodu. Na co pomaga maślan sodu, jakie formy mają suplementy go zawierające?
Maślan sodu – kwas masłowy w przystępnej formie
Maślan sodu, jedna ze standardowych form kwasu masłowego, jest podstawowym materiałem energetycznym wskazanym dla nabłonka przewodu pokarmowego. Choć jest wytwarzany w obrębie prawidłowo funkcjonującego organizmu, maślan sodu często stosuje się jako suplement diety. Dostępny w postaci mikrokapsułek dojelitowych maślan sodu z oferty OstroVit to specjalnie opracowany preparat.
Zastosowanie technologii mikrokapsułek sprawia, że proces uwalniania maślanu sodu odbywa się na całej długości jelita cienkiego, a kolejne ilości maślanu sodu uwalniane są w jelicie grubym. Ta forma zapobiega całkowitym uwolnieniem kwasu masłowego w górnym odcinku przewodu pokarmowego, co ma miejsce w przypadku standardowych form kwasu masłowego w suplementach.
Sól sodowa kwasu masłowego dla zdrowych jelit
Użycie maślanu sodu w diecie jest badane pod kątem wsparcia prawidłowego funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego. Suplementacja znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach:
– przy chorobach odcinków układu pokarmowego, na przykład:
– zespół jelita drażliwego,
– wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
– przy zaburzeniach flory jelitowej,
– przy niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
– po antybiotykoterapii
– po ostrych biegunkach o różnym pochodzeniu, by odbudować bakterie jelitowe,
– w celu utrzymania właściwego poziomu pH jelita cienkiego i grubego.
Warto przy okazji suplementacji zwiększyć także naturalną produkcję kwasu masłowego, spożywając produkty bogate w błonnik lub wprowadzając jego suplementację.
Czy maślan sodu odchudza?
Maślan sodu może stanowić żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, zalecaną do postępowania dietetycznego w wybranych sytuacjach. Suplementacja maślanem sodu nie ma bezpośredniego wpływu na odchudzanie, jednak sam kwas masłowy zwiększa syntezowanie leptyny – hormonu sytości. To może przyczyniać się do redukcji apetytu, co z kolei ma związek z wynikową masą ciała.
Warto wiedzieć także, że maślan sodu ma wpływ na redukcję stanów zapalnych w organizmie, wzmocnienie jelit i ich regeneracji. Działa zatem regulująco na procesy zachodzące w obrębie układu pokarmowego, może zatem wspomóc redukcję masy ciała.